VinPuls-kvelden på Quality Hotel Prinsen mandag 7. oktober byr på et storfint og ikke minst langreist besøk. Vi får nemlig besøk av Joe Roberts fra Peter Lehmann Wines, ett av Australias aller mest kjente vinhus, grunnlagt i 1979 og bygget opp til verdenssuksess av landets berømte vinpersonlighet Peter Lehmann. Foruten historien om Lehmanns enestående liv innen vin, byr Joe Roberts på seks utvalgte Lehmann-viner og vi serverer en god hovedrett fra hotellets kjøkkensjef.
Billetter kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/event/peterlehmannwines
Dette er vinene som presenteres på Peter Lehmann-kvelden med VinPuls:
Peter Lehmann The Barossan Chardonnay, kr. 249,90
Peter Lehmann Portrait Shiraz 2021, kr. 199,90
Peter Lehmann Hill & Valley Shiraz, kr. 239,90
Peter Lehmann The Barossan Shiraz, kr. 249,90
Peter Lehman Stonewell Shiraz 2014, kr. 499,90
Peter Lehmann Portrait Cabernet Sauvignon, kr. 200,40
Denne kvelden får du høre historien om hvordan Peter Lehmann startet vinfirmaet sitt nærmest i all hemmelighet, mens han jobbet som vinmaker hos giganten Saltram. Ved hjelp av gode kontakter og dedikerte druebønder, og ikke minst sin egen dyktighet som vinmaker, etablerte han etter hvert Peter Lehmann Wines som ble en ledestjerne innen australsk vinproduksjon og tidlig ett av de største australske vinnavn internasjonalt.
Peter Lehmann introduserte en lang rekke unike viner i løpet av sin 60 år lange karriere innen vin. Men han ble kanskje mest kjent for sine fantastiske shiraz-viner fra Barossa Valley. Fire ulike utgaver av dem får du smake denne kvelden!
Han hadde alltid sitt hjerte i Barossa Valley, Australias mest kjente vindistrikt. Peter Lehmann ble født i denne dalen i august 1930, og hadde frem til han døde 82 år gammel i 2013 tilhold der.
I over 60 år laget han kvalitetsvin. Alt som 17-åring i 1947 fikk han jobb hos vinprodusenten Yalumba, hvor han hadde en god læretid hos selskapets østerrikske chief winemaker, Rudi Kronberger. Siden så han seg aldri tilbake.
Etter 13 år hos Yalumba ble Peter Lehmann i 1960 ansatt som vinmaker og daglig leder hos Saltram Wines. Det var på slutten av tiden der at han skapte seg et navn som velgjører, gentleman og tøffing, med tilnavnet «Frelseren av Barossa». Dette fordi han var sterkt medvirkende til å redde australsk vinindustri på slutten av 1970-tallet.
I 1979, da vinkrisen i Australia inntraff, hadde han hos Saltram knyttet til seg mange av de beste druedyrkerne i Barossa. Grunnet krisen fikk Peter beskjed om å si opp kontraktene med disse. Men dette synes han var en dårlig idé, så han nektet å følge eiernes befaling. I stedet sa han opp sin stilling hos Saltram og inngikk en avtale med druebøndene om at han skulle lage vin under eget navn av druene de dyrket og leverte til ham, for så å betale bøndene når han fikk solgt vinen.
Firmaet han startet ble først kalt Masterson Barossa Vineyards. Inspirasjon til navnet var den berømte gambleren Sky Masterson. Firmaets logo ble en spardame. Lehmann satset friskt, på en måte var han en gambler, han også. Gjennom dette firmaet fortsatte Lehmann å kjøpe inn druer, selv om han ikke hadde kjøpere til vinen han laget. For å holde forpliktelsene sine overfor vinbøndene fikk han venner og bekjente til å betale på forhånd for vin han lovte å levere på flaske to år senere. Da døpte han også om firmaet til Peter Lehmann Wines.
Til Adresseavisen fortalte Peter Lehmann i 2011 at han tok med seg sine beste menn fra Saltram. Totalt 14 personer han hadde hatt i sitt team der som fulgte med over til det nye firmaet. Blant dem ønologen Andrew Wigan som i løpet av tiden hos Peter Lehmann Wines fikk status som en av Australias fremste vinskapere innen hvitvin. Hans riesling-viner har vunnet flere større internasjonale konkurranser.
Peter Lehmann mestret i alle år balansegangen mellom det å lage mengder av kommersielt vellykkede viner og små kvanta med superviner. En av dem prydes av Peters profil på etiketten. Navnet på vinen er «Mentor». Og det er nettopp det Peter Lehmann var.
Han var nærmere 80 år da han pensjonerte seg. Sønnen Dough ble da Lehmann-representanten i firmaet. Peter Lehmann døde i 2013, 82 år gammel. Sønnen Dough døde av hjerteinfarkt året etter sin far, 62 år gammel. I dag er Peter Lehmann Wines eid av Casella Family Brands, som er Australias største familieeide vinkonsern.
Peter Lehmann Wines er under International Wine and Spirit Competition i London kåret til International Winemaker of the Year to ganger siden 2003. I tillegg ble Peter Lehmann beæret med Lifetime Achievement Award under den prestisjefylte International Wine Challenge Award i London i 2009, for sin enorme innsats for vinindustrien over mer enn 60 år!