Wongraven henter Master of Wine og satser på Norden

Heidi Iren Hansen Vestvik, Master of Wine og ansvarlig for vinutdanningen ved Kulinarisk Akademi (KA), er hentet til Anora-selskapet Wongraven Wines. Wongraven Wines skal etter sin fenomenale suksess i Norge, nå satse på eksport til Sverige, Finland og Danmark. Derfor blir Wongraven Wines også skilt ut som et eget selskapet under Anora, med et eget dedikert team.

Av Ulf Dalheim, publisert 10. august 2024

-Jeg begynte i ny stilling hos Wongraven Wines mandag 5. august og er fast, fulltidsansatt i selskapet. Samtidig vil jeg fortsette å undervise noe på KA, hovedsakelig på vinkelnerutdanningen og WSET diploma, som vil fortsette å ha mer eller mindre samme oppbygging som tidligere, med undervisningene fordelt på dyktige og erfarne vinfolk, forteller Heidi Iren Hansen Vestvik til VinPuls.

Natalia Stratan som begynte på KA i oktober 2021, vil i hovedsak ta over all undervisningen av WSET level 1, 2 og 3 samt Capstone California og French Wine Scholar ved KA, utdanninger hun har undervist sammen med Heidi Iren Hansen Vestvik siden hun startet. Med seg på laget har hun etter sommeren fått med seg Emelie Lindwall som kommer til å ta størstedelen av de «enklere kosekursene», samt at hun etter hvert også vil undervise på utdanningene.

Fra Symposium til eget selskap

Vinene som black metal-musikeren Sigurd Wongraven har laget har tidligere blitt importert av Symposium. Men ettersom det i tiden fremover skal satses på eksport av disse vinene til land som Sverige, Finland og Danmark har man funnet det mest hensiktsmessig å skille det ut som et eget selskap under Anora med et eget, dedikert team.

I tillegg til Heidi Iren Hansen er også Kenneth Werge Nilsen hentet inn i teamet som sammen med Sigurd vil styre skuta i perioden etter avhendingen fra Symposium er helt gjennomført.

-Jeg har trivdes veldig godt i min rolle på KA og er stolt over hva jeg har vært med å bygge opp og forbedre/øke på utdanning- og kursfronten der. Samtidig kan man bli litt vel komfortabel og satt i en rolle etter 10 år og nå, fire år etter Master of Wine-tittelen var i boks, følte jeg det var på tide å flytte på seg for å lære mer om andre deler av vinbransjen.

-Hvorfor ble det Anora og Wongraven Wines?

-Sigurd og jeg kjenner hverandre fra å ha studert diploma sammen på KA i 2012 og da han skulle rekruttere til nytt selskap kom vi i prat med tanke på rollen som Operations manager. Ettersom jeg ikke har erfaring fra importbransjen tidligere måtte det modne og bearbeides litt før jeg kom frem til at dette var et bytte jeg ville gjøre. Men nå har jeg stor tro på at jeg kan være med å bringe et allerede vellykket og stort selskap til videre vekst ved hjelp av min strukturerte og effektive måte å jobbe på, samt min kunnskap og erfaring om vin gjennom mange år i bransjen og MW-utdannning som virkelig gir et globalt perspektiv.

Større volum, fortsatt solid kvalitet

-Hva synes du om vinene du skal begynne å jobbe med?

-Jeg er veldig imponert over den gjennomgående høye kvaliteten på vinene, og spesielt Sigurds evne til å blende frem energiske, friske og balanserte viner i et stort kvantum, uansett hva årgangen byr på (Morgenstern og Alleanza), samt å samtidig lage lagringsdyktige, flotte fine wines som Black Label, Baroloene og Champagne.

-Det er en stor oppgave vi har foran oss med å beholde vinens posisjon i det norske markedet og ekspandere uten at det går på bekostning av noe her hjemme. Men vi har sikret at det finnes tilstrekkelig druemateriale av ønsket kvalitet tilgjengelig slik at det ikke skal gå på bekostning av kvaliteten i vinene. Jeg gleder meg veldig til å være en del av et lite og fokusert team med spennende utfordringer foran oss i tiden som kommer, sier Heidi Iren Hansen Vestvik.

Hun er utdannet kokk, og tok i tillegg sommelierutdannelse i 2009. Hun har også alle nivå i WSET Diploma. Hun har også vært aktiv i Norsk Vinkelnerforening og har tre pallplasser i norsk- og nordisk mesterskap for sommelierer. Heidi bestod i 2020 det mest prestisjetunge vinstudiet i verden, Master of Wine, som beste smaker og beste sammenlagte resultat på eksamen i sitt kull..

Heidi Iren Hansen Vestvik er også kjent fra sin tid som restaurantsjef ved Refsnes Gods, har dessuten vært sommelier ved Norske selskab, samt at hun var vinskribent for magasinet Tara fra 2014-2017. Hun beskrives som en autoritet i bransjen, spesielt dyktig på mat- og vinkombinasjoner.

Sigurd Wongraven solgte i 2020 det meste av eierskapet i selskapet Wongraven Wines til Vingruppen/Arcus. Ifølge DN fikk han nærmere 50 millioner kroner for 90 prosent av aksjene.