Aldri før har det vært så mange som jobber i restaurant og hotell-bransjen, samt andre som er over snittet vininteressert, som har meldt seg interessert i å ta sommelier-utdannelse. Fra januar starter Norsk Sommelier Utdannelse, den mest aktive blant de som tilbyr slik skolering, for første gang sommelierutdannelse i fire norske byer samtidig, Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.
Av Ulf Dalheim, publisert 19. oktober 2024
Hvis du jobber i restaurant- eller hotellbransjen, og ønsker å utvide din faglige kompetanse, kan nok Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) sitt nye utvidede geografiske tilbud være noe for deg. Fra 2025 vil utdannelsen nemlig være tilgjengelig i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, noe som gir bransjeansatte over hele landet flere muligheter til å fordype seg i vinens verden.
Ifølge NSU er sommelierutdannelsen de tilbyr skreddersydd for alle som ønsker å bli eksperter på vin og drikkevarer. Derfor har studiet i over 20 år vært et ettertraktet tilbud for hotell- og restaurantansatte.
To semestre og 38 dager med undervisning
Utdanningen som tilbys går over to semestre over totalt 38 dager, og kombinerer teoretisk kunnskap med smaking og praktiske ferdigheter, inkludert mat- og vin i kombinasjon.
Denne kompetansen mener NSU kan åpne dørene til lederstillinger innen bransjen og gi en fordel i konkurransen om toppjobber innen mat og drikke.
-Sommelierstudiet gir deg ikke bare dyp faglig kompetanse, men åpner også muligheter for jobber innen vinimport og i Vinmonopolet. Utdannelsen vil kunne gi deg status på linje med en dyktig kjøkkensjef, og du vil bli en av de mest ettertraktede faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurantsektoren. Dette gir deg både påvirkningskraft og en mulighet for lederstillinger, sier Isabella Tozzi i NSU-administrasjonen. Hun er selv sommelierutdannet.
I tillegg til sommelierstudiet tilbyr NSU også kortere kurs for de som ønsker å dykke raskt inn i vinfaget. Disse kursene passer perfekt for dem med stramme tidsplaner som fortsatt ønsker å styrke sin fagkunnskap. Det er også mulig å ta grunnkurs online, noe som gir større fleksibilitet for deltakerne, påpeker Tozzi.
Undervisningen for kursene som starter over nyttår vil foregå på mandager fra januar til november.
Stavanger – siste tilskudd
Mens NSU tidligere har hatt flere kurs i Oslo, Trondheim og Bergen, er det først nå i 2025 at Norsk Sommelier Utdannelse utvider sitt tilbud med et nytt sommelierstudium i Stavanger. Oppstart vil være 20. januar og studiet vil bli holdt på dagtid mandager på Hotel Victoria, et ikonisk hotell i Stavanger kjent for sin eleganse og historiske betydning.
Som en del av programmet får deltakerne muligheten til å lære av noen av Norges mest anerkjente fagfolk innen vin. Blant foreleserne finner vi Sander Johnsson og Kristoffer Aga, begge sommelierer ved 3-stjerners Michelin-restauranten RE-NAA i Stavanger.
De vil dele sin ekspertise sammen med andre profilerte sommelierer som Knut Espen Misje, Thorstein Taklo og Jonathan Lundgren, som alle har omfattende kunnskap og erfaring fra både norske og internasjonale restauranter.
NSU lover en omfattende utdanning med 38 undervisningsdager som dekker alt fra vinsmaking og teori til praktisk arbeid med vin- og matkombinasjoner. Deltakerne vil også få innsikt i hvordan vin kan forbedre gjesteopplevelsen og styrke bedriftens profil.
Isabella Tozzi påpeker at selv om restaurantbransjen i Norge blomstrer som aldri før, møter aktørene også utfordringer, som trange økonomiske tider og mangel på arbeidskraft. I slike krevende perioder kan det være fristende å kutte kostnader, men det er nettopp da det kan lønne seg å investere i de ansatte.
Ved å tilby dem utdannelse, vil bedriftene kunne oppnå flere langsiktige fordeler, mener Isabella Tozzi og nevner:
-En sommelierutdannelse gir de ansatte dybdekunnskap om vin, brennevin og mat- og vinkombinasjoner. Med denne kompetansen kan de tilby bedre gjesteopplevelser, noe som kan føre til økt mersalg.
-Investering i de ansattes utvikling viser at arbeidsgiver verdsetter dem, noe som kan øke deres trivsel og engasjement. Med økt kompetanse vil godt utdannede ansatte føle seg mer selvsikre i sine roller og være bedre rustet til å møte gjestene og deres forventninger. Dette bidrar til et mer positivt arbeidsmiljø og kan redusere turnover, noe som er kostnadseffektivt og gunstig for aller bedrifters stabilitet.
-Ved å gi de ansatte sommelierdannelse, investerer man ikke bare i deres personlige utvikling, men også i restaurantens fremtid. En utdannet sommelier kan bidra til å bygge en sterkere merkevare og tiltrekke en mer kvalitetsbevisst kundebase. Utdannelsen gir også de ansatte ferdigheter som kan brukes til å utvikle nye tjenester og tilbud, som vinparinger og spesialarrangementer, tilbud som kan tiltrekke seg nye gjester.