Danmark sponser de to neste Michelin Nordic Guide-utdelingene

Michelin har valgt Danmark som sted for de to neste utdelingene av stjerner og andre utmerkelser for de nordiske landene. Michelin Guide Ceremony Nordic Countries for 2025 blir holdt i Anneberg Kulturpark i Odsherred 16. juni 2025, mens vinnerne som får oppføring i 2026-utgaven av guiden blir offentliggjort under en seremoni i Tivoli Gardens i hjertet av København.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. november 2024

Det er et samarbeid (partnership) med, og støtte fra, de tre organisasjonene Food Organizsation of Denmark, Visit Odsherred og Wonderful Copenhagen som ligger bak beslutningen om at Danmark skal være vertskap for de to neste utdelingene. «Fra jord til bord» er slagordet som er valgt for samarbeidet som skal hylle Danmarks bemerkelsesverdige kulinariske reise de siste tiårene.

Ekstraordinære kulinariske opplevelser

Danmark har i dag 31 restauranter med Michelin-stjerne og totalt 101 anbefalinger i 2024-utgaven av guiden. Det er imponerende for en nasjon som for ikke mange år siden lå helt i utkanten av det globale kulinariske kartet, mener Michelin-guiden som slår fast at landet i dag tiltrekker seg matentusiaster fra hele verden som drar til Danmark for å utforske, smake og ta del i ekstraordinære kulinariske opplevelser.

«Å velge en reise fra Odsherred til København skal vi vise frem den sterke filosofien til danske mesterkokker, som innbefatter å utforske naturen samtidig som de er innovative kulinariske kunstnere. det er et harmonisk forhold mellom land og sjø, landområdene og byene, råvarene og kreative kulinariske tilbud», skriver Michelin i en pressemelding.

Bærekraftig, nyskapende, særegent

Gwendal Poullenec, internasjonal direktør for The Michelin Guides, mener at Danmark som matland har ryddet vei for en helt ny måte å tilnærme seg gastronomien på – bærekraftig, nyskapende og helt særegent. han sier at Danmark og dets kokker er blitt en inspirasjon for andre over hele verden.

Danmarks minister for industri, handel og økonomi, Morten Bødskov, mener Danmark er blitt et gastronomisk episenter som både kommer fra stolte tradisjoner, restaurantgründere og kokkers evne til å tenke utenfor boksen og være nyskapende på kjøkkenet.

Jacob Jensen, mat-, landbruks- og fiskeriminister, sier at det er en stor ære for Danmark å være vertskap for Michelin-utdelingen for Norden. «Vår posisjon på den internasjonale matscenen er et resultat av at kokkene og produsentene skaper kulinariske mesterverk av eksepsjonelle råvarer. Hele matkjeden – fra jord til bord – gjør Danmark til en gastronomisk stormakt», mener Jensen.

Kulturpark på Unesco-liste

Lokalitetene for utdelingen i 2025, Anneberg Kulturpark er listet som Unesco Global Geopark, hvor kunst, kultur og mat forenes. Gjester kan blant annet utforske sjøgrøntsafarier, vin- og ølsmaking. Kulturparken er bygget opp rundt et tidligere psykiatrisk sykehus. Stedets restaurant, Mota, med kokk Claus Henriksen, fikk sin første Michelin-stjerne i 2022.