Opplever vi en aldri så liten renessanse for en av vinverdenens absolutte godbiter? På høstens VinPuls-messe fikk jeg mange spørsmål fra kvinnelige vinentusiaster om hvor de kunne finne portvin på utstillerbordene. Og nylig møtte jeg en kamerat som fortalte at han nøt mer og mer portvin, helst med en god og moden blåost til. Og ja, hvorfor skal vi ikke unne oss en flaske eller to av en god portvin når vi nå skal finne roen og nyte både julehøytiden og inngangen til det nye året.
Av Ulf Dalheim, publisert 20. desember 2024
Portvin har mange navn: Ruby Port, Tawny Port, Late Bottled Vintage Port, Vintage Port, White Port, Rosé Port. Og ikke tenkt at portvin bare kan brukes i julehøytiden, eller kun til ost eller godiser. Også i selve måltidet kan enkelte portviner fungere. VinPuls gir deg her tips om hva du skal nyte til de ulike variantene av portvin:
Desserter eller annen kos:
Blåoster generelt – Ruby Port
Stilton eller roquefort oster – Late Bottled Vintage og/eller Vintage Port
Karamellbaserte desserter – Tawny Port
Mørk sjokolade – Vintage Port
Frukt/bær-desserter – Ruby Port
Nøtter og tørket frukt- Tawny Port
Ostekake – Rosé Port
Matretter:
Andeconfit – Ruby Port
Lun gåse- eller andelever – White Port
Røkt laks – White Port
Røkt eller spicy kjøtt: Late Bottled Vintage
Reker, sushi, østers – White og/eller Rosé Port (avkjølt)
Asiatisk eller indisk – Ruby eller Tawny
Lages kun i de aller beste årgangene
Det finnes som nevnt over mange ulike varianter av portvin, hvor de mest vanlige (og mest anvendelige) er Ruby Port samt portviner med betegnelsen 10, 20, 30 eller 40 Years Tawny Port og Late Bottled Vintage Port.
Mest ettertraktet er årgangsvinene som kalles Vintage Port og lages bare i de aller beste årene. Dette er viner som er ment for lang lagring på flaske. Mange kan tåle opp mot 50 år.
Ruby Port er den friskeste og minst komplekse av portvinene, lagret i inntil tre år. Dette er portvinen som egentlig kan ligne mest på en vanlig rødvin eller røde viner som er ment å være søte, som italienske recioto-viner eller den spanske fondillón.
Tilbake til Tawny, som er betegnelsen på portvin som har vært lagret på fat relativt lenge, mest vanlig er 10 og 20 år, men det finnes også utgaver med enda lenger tid på fat.
Det var tilnærmet slåsskamp om de få flaskene som var allokert til Norge da en eksklusiv 40 Years Tawny Port dukket opp i pollistene nylig. For de som ønsker noe riktig godt og gammelt, så er det fortsatt mulig for portvinselskere å finne portvin med 40 års lagring i bestillingsutvalget på Vinmonopolet, fra portvinshusene Quinta do Vallado, Maynard’s og Kopke.
2011-årgangen er blant de legendariske
Vintage og Late Bottled Vintage Port er av mange ansett som «the real thing» når det kommer til portvin. Vintage Port er vin fra en spesifikk årgang, og kommer bare i de aller beste årganger, i de årene som blir deklarert av portvins-instituttet.
Vintage Port lagres rundt tyve måneder på fat før den tappes på flaske. I dette årtusen er Vintage Port deklarert fra årgangene 2000, 2003, 2007, 2011, 2016, 2017. I noen ekstra år velger enkelte produsenter også å lansere deklarerte vintage-viner fra sine enkelteiendommer.
Aller best rangering av Vintage Port-vinene fra 2000 og utover har årgangen 2011 fått, med flere produsenter som er belønnet med både 99 og 100 poeng av ekspertene. Et tips: Har du noen med spesiell tilknytning til en av disse Vintage-årgangene, så er det vinen å kjøpe hvis du skal ha noe som er på topp når de skal feire jubileum flere tiår frem i tiden.
LBV-viner ble lansert først i 1970
Late Bottled Vintage Port (LBV) fatlagres vanligvis fra fire til seks år før flasketapping. De har derfor beholdt noe av sin primære, friske frukt, men er også blitt pent avrundet og utviklet, så de kan drikkes ganske så umiddelbart etter innkjøp.
Da den første LBV-portvinen ble lansert av Taylor’s i 1970 (med 1965-årgangen) var tanken bak å lansere en portvin av høy kvalitet, med lavere pris og mer tilgjengelig enn de mer kostbare og mindre tilgjengelige Vintage-vinene. Lanseringen ble en så stor suksess at de fleste andre produsenter av portvin fulgte opp med egne LBV-viner i de nærmeste årene.
Utvalgte viner å skaffe seg hvis man vil prøve ut portvin:
Cockburn’s Special Reserve
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basis – varenr. 629001
Kr 189,90, 0-10 år
Ungdommelig preg, hint av urter, smak av modne mørke bær, krydder, litt fat, skogbunn, litt rosin, fat, krydder og sjokolade. Fast, fruktig og ørlite utviklet. 107 gr/l sukker. Druer: Tinta Barroca 37%, Touriga Nacional 25%, Touriga Franca 19%, Tinta Roriz 19%.
Produsent: Cockburn Smithes & Cia
Importør: Belmonte Beverage Group
Graham’s Late Bottled Vintage 2019
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basis – varenr. 2001
Kr 239,90, 0 – 5 år
Svært elegant, tiltalende duft, behagelig og balansert. Friske modne røde og mørke bær, solbær, kirsebær, krydder (pepper) sjokolade og fat. God lengde. 101,5 gr/l sukker. Druer: Touriga Nacional 65%, Touriga Franca 10%,
Tinta Roriz 10%, Tinta Barroca 10%, Tinto Cão 5%.
Produsent: W&J Graham
Importør:Belmonte Beverage Group
Graham’s 10 Years Old Tawny
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basis -varenr. 5482001
Kr 375,00, 0-5 år
Tydelig utviklet aroma, duft og smak av tørket frukt, appelsinmarmelade, kirsebær, rosin/sviske, fiken, fat, krydder og karamell. Hint av nøtter. Fatlagret minimum 120 md. før tapping. 100 gr/l sukker. Druer: Touriga Franca 25%, Touriga Nacional 25%, Tinta Barroca 20%, Tinto Cão 15%, Tinta Roriz 15%.
Quinta do Vesuvio Vintage 2022
Portvin
Portugal, Douro e Porto, Douro
Bestilling – varenr. 1742001
Kr 1 050,00, 0-30 år
Dette er portvinene å kjøpe inn for lagring. Intens og konsentrert, mye smak, rik og kompleks. Tydelig preg av ville urter, moden frukt, kirsebær, plommer og tørket frukt. Solid lengde. 112 gr/l sukker. Druer: Touriga Nacional 45%, Touriga Franca 33%, Alicante Bouschet 22%.
P.S. Dette er en av de flotteste eiendommene i hele Douro. Jeg var selv der og tråkket druer for 2009-årgangen.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Belmonte Beverage Group