Akevitt er også sommerdrikke

Tro ikke at akevitt bare er for jula og julematen! Akkurat det endret seg for lang tid tilbake. Over mange år nå har vi sett at akevittprodusentene både lager nye akevitter til forskjellig mat som brukes gjennom hele året og ikke minst lanseres det mer og mer sesongbaserte akevitter. Bare i mai ble det lansert fem nye akevitter i basisutvalget. I tillegg kom det seks nye akevitter i bestillingsutvalget. Både til klippfisk, fisk og skalldyr, grillretter og cocktails er det kommet nye akevitter.

Av Ulf Dalheim, publisert 1. juni 2023

En av mange spennende nylanseringer i mai er Atlungstad Klippfisk Aquavit. Den er utviklet ved Atlungstad Håndverksdestilleri i samarbeid med klippfiskprodusenten Dybvik, som i 2023 feirer sitt 100-årsjubileum.

Både klippfisk og akevitt bygger på solide norske tradisjoner. Klippfiskproduksjonen i Norge, spesielt i Kristiansund og Ålesund, går tilbake til 1600-tallet, og i flere hundre år har den vært en viktig eksportartikkel. Det ser vi når vi reiser sydover i Europa. Mye av den beste klippfisken som lages i Norge finner vi igjen der. Og den settes pris på! Bare i Portugal sies det at det eksisterer 356 forskjellige oppskrifter, en for hver dag året gjennom. Klart vi trenger en akevitt til disse!

Laget av Halvor Heuch, Norges «akevittoppfinner»

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift, stiftet i 1855 da en rekke gårdbrukere i Stange gikk sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Fabrikken ble på grunn av tilgangen til rent vann, som var viktig i destillasjonsprosessene, lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014, i Atlungstad Brenneris historiske lokaler. Selskapet driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Klippfiskakevitten er laget av destillatør Halvor Heuch, Norges ledende «akevittoppfinner» i nyere tid. Akevitten er smaksatt med karve, fennikel og paradiskorn, og har også toner av persille og sitrus samt noe portvin.

Fire lyse akevitter lansert i mai

Mange mener at det er de lyse akevittene som gjelder for sommersesongen, gjerne basert på mye dill for å passe til fisk og skalldyrretter, samt norsk laks.  Fire slike ble lansert i mai: Egerö Dill Akevitt laget av Berentsens Distillery i Eigersund, Komitéens Gla’Sommer Akevitt produsert av Oplandske Spritfabrikk, Geirr Angr Botanical Aquavit og Arvesølvet Helt Klar, begge de to siste fra Det Norske Brenneri i Grimstad.

I tillegg har vi registrert følgende nyheter innen brun akevitt: Heritage Bestemors Aquavit, Gullmunn Akevitt, Arvesølvet Aquavit, Atlungstad Hedemark Aquavit og Lysholm Linie Double Cask Madeira.

Egerö Dill Akevitt er laget på destillert frisk grønn dill, håndrevet skall fra ferske og aromatiske sitroner, norsk karve fra Inderøy og brennevin laget av norske poteter. Det har gitt en kompleks og balansert akevitt som passer til fersk norsk sjømat – og varme sommerdager!

Sommerakevitt kan serveres litt avkjølt

Atle Minothi kaller seg Norges eneste akevittambassadør. Han jobber for Anora (tidligere Arcus) og er lidenskapelig opptatt av den norske akevitthistorien. Minothi gir gjerne råd om hvordan de forskjellige akevittene skal brukes. Om serveringstemperaturen, som ofte diskuteres, sier Atle Minothi følgende:

-Norsk akevitt skal serveres temperert, og selv om mange har lært at den ikke skal i fryseren, kan det likevel være forfriskende å kjøle den litt ned når sola står som høyest på himmelen. Spesielt de blanke sommerakevittene kan serveres litt kjøligere enn de fatlagrede variantene. Nedkjølingen demper smaken noe, men samtidig bidrar den til at drikken oppleves som frisk og leskende, sier Minothi.

Han mener at når man skal finne den perfekte følgesvennen til sommerens skalldyr, ønsker en forfriskende ankerdram eller jakter på inspirasjon til en spennende cocktail, er nettopp akevitt det ultimate valget.

-Den passer til alle anledninger og smaksopplevelser sommeren byr på, mener Atle Minothi.

Bestemors-akevitt fra USA

Den mest spesielle av de nylanserte akevittene er Heritage Bestemors Aquavit. Den er laget av Heritage Distillery Company i Washington, USA. Bakgrunnen er norske utvandrere, bl.a. en bestemor, som kom som utvandrere fra Norge og som i bagasjen hadde med seg oppskrift på ekte norske akevitt. Denne oppskriften er brukt i fremstillingen av denne akevitten. I tillegg til 50 cl flaske, er den også tilgjengelig på småflaske 5 cl.

Jeg har også lyst til å nevne Gullmunn Akevitt, laget av Norges eneste kvinnelige destillatør, Marthe Bøhn. Hun jobber mest med vin i importfirmaet Palmer, men lager også sine egne akevitter, produsert hos Oslo Håndverksdestilleri basert på hennes egne resepter. Hun har også designet flasken og etiketten på denne akevitten som nå er kommet i ny versjon.

Marthe Bøhn har hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket siden sitt første opphold i Cognac i 1996. I 2007 tok Marthe fagbrevet som cognac-destillatør, med masterblender Richard Braastad som læremester og mentor. Men vel hjemme i Norge igjen har hun så langt satset på sine egne akevitter. Hun har så langt laget tre Gullmunn-akevitter: Jul 2022, Jul 2021 og helårsakevitten Fleur de Lis. De har helt ulik stil alle tre. Marthe Bøhn holdt en meget vellykket Master class under temaet “Akevitt og bobler” kun beregnet på damer under Trondheim Aquavit Festival i november i fjor, og er engasjert til å kjøre et lignende seminar på årets akevittfestival, som blir arrangert av VinPuls på Quality Hotel Prinsen lørdag 28. oktober 2023.

Aktuelle nye akevitter:

Atlungstad Klippfisk Aquavit
Varenr. 15372902 i BU
Kr. 419,90 – 50 cl
Brun, karve, kruspersille, stjerneanis
Produsent: Atlungstad Håndverksdestilleri

Egerö Dill Akevitt
Varenr. 14413502 i BU
Kr. 357,90 – 50 cl
Lys, dill, karve, sitron
Produsent: Berentsens Distillery

Heritage Bestemors Aquavit
Varenr. 14932902 i BU
Varenr. 14932803 i BU
Kr. 399,90 – 50 cl /72,00 – 5 cl
Lys, dill, karve, sitrus
Produsent: Heritage Destilling Company

Komitéens Gla’Sommer Akevitt
Varenr. 15546202 i BU
Kr. 294,90 – 50 cl
Lys, dill, koriander, hylleblomst, sitrus, kvann
Produsent: Oplandske Spritfabrikk

Gullmunn Akevitt Fleur de Lis
Varenr. 12165802 – testutvalget
Kr. 379,90 – 50 cl
Brun, karve, stjerneanis, kryddernellik, lyngblomst, mjødurt, irisrot
Produsent: Just Drinks/Marthe Bøhn

Geirr Angr Botanical Aquavit
Varenr. 15599602 i BU
Kr. 390,90 – 50 cl
Lys, hylleblomst, dill, sitrus, fennikel
Produsent: Det Norske Brenneri

Arvesølvet Helt Klar
Varenr. 15434902 i basisutvalget
Kr. 269,60 – 50 cl
Lys, karve, dill, koriander, fennikel, sitronskall, appelsinskall
Produsent: Det Norske Brenneri

Arvesølvet Aquavit
Varenr. 1559502 – BU
Kr. 339,90 – 50 cl
Brun, vanilje, anis, sitrus, karve
Produsent: Det Norske Brenneri

Atlungstad Hedemark Aquavit
Varenr. 15547001 i BU
Kr. 519,90 – 70 cl
Brun, krave, fennikel, sherryfatlagret
Produsent: Atlungstad Håndverksdestilleri

Lysholm Linie Double Cask Madeira
Varenr. 15515902 i BU
Kr. 389,90 – 50 cl
Brun, anis, karve, sitrus, madeirafatlagret
Produsent: De Lysholmske Brennerier