Albariño-pioneren med det blå slottet

Spanske hvitviner på albariño-druen har vært lite påaktet her hjemme, og merkelig nok nesten totalt fraværende i Vinmonopolets basisutvalg. Men nå ser det ut til at noe er på gang, med bl.a. to albariño-lanseringer i basis og en i partiutvalget blant januarnyhetene. Ikke for tidlig, spør du meg. Samtidig gir det meg anledning til å trekke frem en meget spennende produsent som kanskje lager den beste albariño-vinen på markedet: Bodegas Granazán og vinen Veigalobos. Gullmedaljene ruller inn på internasjonale smakinger og vinguider og magasiner verden over opererer med 93, 94 og 95 poeng i sine vurderinger.

Av Ulf Dalheim, publisert 25.1.2023

Vi befinner oss naturligvis i Galicia, nordvest i Spania, tett på Atlanterhavet. Vinregionen heter Rias Baixas, som kan oversettes med «de nederste elvene», eller mer presist: elvemunningene. Det er fire av dem, Ria de Murose e Noia, Ria Arousa, Ria Pontevedra og Ria de Vigo. De er nesten som små fjorder, med øyer og delvis brakkvann, som gjør at de er velegnet til skjelloppdrett. Alle riaene har utspring fra hver sin elv.

Nærheten til Atlanterhavet gjør klimaet i Rias Baixas relativt kjølig og ganske fuktig, et mikroklima som den lokale druen albariño trives svært godt i. Men det er nødvendig å dyrke den på en spesiell måte. For å hindre for mye fukt fra jordsmonnet bindes vinplantene opp etter Pergola-systemet, hvor druene henger under et «tak» av greiner og blad, som oftest 1,80-2,0 meter høyt. Mange steder gjør det at man benytter jorden mellom vinrankene til å dyrke grønnsaker. I «gamle dager» var det nødvendig for sikre seg nok spise.

Albariño-vinplantene i Rias Baixas er bundet opp etter pergola-systemet (=paraply). Det er også ofte svært god avstand mellom vinstokkene. Det gir god lufting for druene i et fuktig klima. Mange produsenter lar det gro gress, urter og blomster mellom rankene, men det er også noen som fortsatt dyrker grønnsaker der. Foto: Bodegas Granbazán.

Albariño hører til blant de største

Familiene som siden starten har stått bak Bodegas Granbazàn er ekstremt opptatt å vise at albariño hører med blant verdens aller beste hvitvinsdruer. Vinen jeg mener beviser dette er enkeltvinmarksvinen Veigalobos som kommer fra Finca Covas del Lobos, som er på kun 2,85 hektar, beplantet med eldre vinstokker. Årlig produksjon er på 2667 flasker. Spanske Guìa Peñin og Guìa Proensa har gitt den 94 og 95 poeng.

-Da vi startet opp var albariño-viner tilnærmet ukjent utenfor Rias Baixas. Ønsker til gründerne var å kunne skape en spansk hvitvin som kunne måle seg med de beste tyske, franske og østerrikske hvitvinene. For å lykkes med det le det forsket på hvilke kloner som ville gi beste resultat. Det ble hentet inn 30 forskjellige albariño-kloner fra hele Galicia, forteller Elena Sánchez Tendero som jeg møtte i Trondheim like før jul. Hun er eksport- og prosjektsjef.

To andre Granbazàn-viner ved siden av Veigalobos har også gjort det skarpt internasjonalt: Limousin var eneste vin fra Rias Baixas som vant Grand Gold i fjorårets kåring av Spanish Wine Taster Union (bredt sammensatt jury med Master of Wine Lynne Coyle og flere kjente europeiske sommelierer og innkjøpere). Den fikk 95 poeng ved messen International Wine Challenge og 93 poeng av Wine Enthusiast. Limousin var den første albariño-vinen som fikk eikelagring, normalt seks måneder. En tredje vin, Don Álvaro de Bazán, er også gitt 95 poeng av Guìa Proensa.

Vinmakeren hos Granbazán er chilenske Diego Ríos som tidligere har jobbet hos Heymann-Löwenstein i Moseldalen i Tyskland. Han har nok tatt med en aldri så liten tysk “touch” i sin vinlaging. Noen mener at albariño kan ha noe riesling-aromaer i seg, andre trekker paralleller til viognier.

Vinmarken og eiendommen Finca de Tremoedo som omkranser “slottet” og vinanlegget til Bodegas Granbazãn. Her ser man hvor druene til de forskjellige vinene i porteføljen er høstet. Foto: Bodegas Granbazán.

Høyt verdsatt ved hoffet i Galacia

Går vi tilbake i historien da Galicia var et eget kongerike, var det nettopp albariño-viner som ble servert ved hoffet. Og som skaldene diktet og sang om. En høyt verdsatt vin som ble servert og drukket ved de aller største anledninger. I dag er de beste albariño-vinene både blant de beste og mest kostbare av hvite spanske viner.

Det er noe royalt også over anlegget til Bodegas Granbazán i Vilanova de Arousa ikke langt fra byen Cambados. Midt i vinmarken Finca Tremoedo på 14 hektar ligger et staselig slott som kan minne om mange av de største og flotteste franske châteaux. Men Granbazáns slott viser sin stolte tilknytning til Rias Baixas og Galicia ved å være kledt med blå fliser (!) på alle ytterveggene. Det er både herskapelig og grandiost. Vinkjelleren og produksjonslokalene ligger halvt nedgravd et stykke bak slottet, pent flettet inn i landskapet.

Vinmarken som omkranser slottet, er delt opp i plots hvor druene fra hvert enkelt brukes til de forskjellige Granbazán-utgavene. I tillegg kontrollerer Granbazán rundt 40 hektar eid av lokale bønder slik at årlig produksjon totalt kan komme opp i 800 000 liter. De innkjøpte druene brukes i de rimeligste vinene. Samtidig handles det stadig inn nye små plots, slik at vinhuset får full kontroll over vinmarkene der druene høstes.

-Vi eier nå rundt 20-22 hektar som er produktive. Men vi vil fortsatt kjøpe mer. Akkurat nå jobber vi også med et prosjekt for å lage en sparkling albariño, så det blir behov for mer druer fra egne vinmarker, sier Elena Sánchez Tendero.

Rundt eiendommen er det skog med både furu og eukalyptus. På grunn av det milde og fruktige klimaet er dette ett av de grønneste jordbruksarealene i hele Spania. Det er mye turisme der. Folk kommer for flotte strender, fine friområder, sjarmerende landsbyer og ikke minst for å nyte fantastisk sjømat.

Plantet druer i 1965, lanserte vinen i 1981

Granbazán-prosjektet startet med Manuel Otero Candeira og familie i 1965, med opparbeidelse av de første vinmarkene. Men det var først i 1981 at de første vinene ble lansert for markedet, og folk ble klar over hvilken kvalitetspioner som hadde inntatt Rias Baixas. Otero jobbet hardt for å skape samme kultur i hele området, og lyktes i 1988 å få myndighetene på å gi regionen en offisiell DO-klassifisering som i dag omfatter de fem underområdene Val do Salnés, O Rosal, Condado de Tea, Soutmaior og Ribeira do Ulla. Granbazán holder til i den første, som også er størst og omfatter nærmere 65 prosent av totalarealet på 4000 hektar i hele Rias Baixas, betydelig mindre enn f.eks. Chablis i Frankrike.

Det er som endruevin albariño skinner best, men den blendes også med andre lokale galisiske hvite druer som loureiro, treixadura og caino.

Albariño-druer har som nevnt en lang historie lokalt i Galicia (og i de nordre delene av Portugal som Rias Baixas grenser mot). 90 prosent av vinmarksarealet er beplantet med albariño. En drue som har tykt skinn og derfor tåler mye, blant annet det overraskende fruktige klimaet som de har der, med Atlanterhavet bare noen kilometer unna. Vinene er ultramineralske, fyldige, av og til vel alkoholrike, men syrefriske, salte, strukturerte og aromatiske, med distinkte aromaer i retning av fersken, gule plommer, melon, pære og blomster.

Samme eier som Bodega Baigorri i Rioja

Bodegas Granbazán er ellers, sammen med sin «søsterbodega» Baigorri i Rioja (samme eier), de første vinhusene i Spania som er sertifisert bærekraftig av tyske Fair’n’Green. De eies begge av Pedro Martinez Hernandez (forretningsmann innen sjømatindustrien, opprinnelig fra Murcia) som i 2017 fulgte etter andre Rioja-vinhus som Ramón Bilbao, Bodegas Riojanas og Marqués de Vargas som har kjøpt vinhus som Mar de Frades, Veiga Naum og Pazo de San Mauro i Rias Baixas de siste tiårene.

Granbazán lager seks ulike albariño-viner. Her er smaksnotater på de tre Granbazán-vinene jeg smakte med Elena Sánchez Tendero. Bare Don Alvaro de Bazán 2018 og Etiqueta Ámer 2021 er på lager i Norge nå, men det kommer inn mer i mars. Og så får vi håpe at også Limousin og ikke minst Veigalobos også blir inkludert etter hvert:

Granbazán Etiqueta Verde Albariño 2021
Hvitvin
Spania, Galicia, Rias Baixas, Val do Salnés
Bestilling – nr. 1362101
Kr. 224,90, 0 – 4 år
En erketypisk Rias Baizas-albariño. Leskende, frisk, sitrusaktig, hint av grønne epler, melon og blomster. Helt tørr, med saltaktige mineralske undertoner. Har hatt fire måneder på bunnfall (on the lees). Finnes også på 0,375 (kr. 131,90) og 1,5 liters flasker (kr. 479,90). Til sjømat, helst skjell, men også blekksprut, hvitt kjøtt oster (camembert eller geitost). Totalproduksjon: 200 000 flasker.
Produsent: Bodegas Granbazán
Importør: Einar A. Engelstad

Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2020/2021
Hvitvin
Spania, Galicia, Rias Baixas, Val do Salnés
Bestilling – nr. 8011401
Kr. 273,90, 0 – 6 år
Fra vinplanter som er mer enn 35 år. Fruktig, rik, saftig, strukturert. Smak av tropiske frukter, modne sitroner, fersken, mandariner, moden aprikos og bakverk. Har fått fem måneder på bunnfall og åtte måneder på flaske før lansering. Serveres til grillet fisk, thaimat, pasta med kremet saus (carbonara) og modne oster. Finnes også på magnumflaskee (kr. 524,90). Totalproduksjon er på 160 000 flasker.
Produsent: Bodegas Granbazán
Importør: Einar A. Engelstad

Don Álvaro de Bazán Albariño 2015/2018
Hvitvin
Spania, Galicia, Rias Baixas, Val do Salnés
Bestilling – nr. 12712201
Kr. 374,90, 0 – 10 år
Kun 10 600 flasker, på druer fra den eldste beplantningen i Finca Tremoedo. To år på bunnfall før flasketapping. Gulaktig farve, rene fruktaromaer. Rik, dyp, lang. Stor fylde, relativt volumiøs, med smak av modne gule frukter, papaya, gule plommer, sitrus, dadler, hvit sjokolade og urter (kamille). Noe saltaktig og mineralsk, solid lengde.
Produsent: Bodegas Granbazán
Importør: Einar A. Engelstad

Info: Don Álvaro de Bazán var en suksessrik spansk admiral og landeier på midten av 1500-tallet. Han er bl.a. hedret med en statue i Madrid.