AMKA samkjører seg i Norden

Den danske vin-, øl- og brennevinsimportøren AMKA øker satsningen på de nordiske monopolmarkedene i Finland, Sverige og Norge gjennom et nytt felles selskap, AMKA Nordic. AMKA Nordic uttaler at de har som ambisjon å bli det opplagte valget for produsenter som søker en vei inn på de tre markedene.

Av Ulf Dalheim, publisert 23. oktober 2021

AMKA har fra tidligere fem selskaper i de tre nordiske landene – AMKA Sverige, AMKA Finland, AMKA Norge samt Wine 4 You og Beer Enthusiast. Disse fem selskapene vil videreføres, men blir nå samlet under AMKA Nordic.

AMKA Nordic er en del av AMKA Group, som med sine 20 selskaper i ni land dekker alle salgskanaler. I Norge representerer AMKA bl.a. produkter fra kjente produsenter som Val d’Oca, Jaffelin, Musella, Klein Constantia, Chimay, Einstök, Sierra Nevada Brewing Co. og Birra Baladin.

AMKA Nordic betyr flere fordeler for AMKAs partnere, heter det i en pressemelding. Med det nye selskapet vil AMKA øke satsningen på de nordiske markedene. Forsterket fokus og felles ekspertise vil komme både eksisterende og fremtidige partnere til gode.

Mer effektiv beslutningsprosess

-AMKA Nordic er et selskap der vi deler kunnskap og ressurser som en sømløs enhet basert på handelsmuligheter. AMKAs nåværende partnere er allerede vant med en rask og effektiv beslutningsprosess og tydelig handlekraft, dette vil nå styrkes ytterligere gjennom hele regionen, sier Susann Erni, CEO AMKA Nordic.

Det finnes mange synergier mellom de tre markedene med monopol på alkoholsalg gjennom Systembolaget, Alko og Vinmonopolet. Flere av AMKAs nåværende produsenter er allerede representert i alle tre land, men behovene varierer i de ulike markedene. Takket være det nye felles arbeidsfokuset mener AMKA Nordic at de kan bygge varemerker i alle tre land, inkludert Duty Free og Travel Retail, på en mer effektiv måte. Som et samlet selskap kan AMKA Nordic gi produsenter tilgang til et marked på nærmere 20 millioner konsumenter på lang sikt, med kun ett kontaktpunkt. Målet er å vokse gjennom organisk tilvekst og oppkjøp.

Ledelsen i AMKA Nordic består av CEO Susann Erni (også daglig leder for AMKA Sverige), CTEO Yann Carpelan (også daglig leder for AMKA Finland) og CFO Thomas Leegaard Jensen (også daglig leder for AMKA Norge).

Skal gi stordriftsfordeler

«Å være en del av AMKA Group gir tilgang til ytterligere ressurser og ekspertise fra våre kolleger i resten av Nord-Europa samt stordriftsfordeler når det gjelder transport og innkjøp», heter det i pressemeldingen.

AMKA er et familieeid dansk selskap som importerer og distribuerer drikkevarer fra hele verden. Selskapet ble grunnlagt i 1978 av Anne-Marie og Karsten Søndergaard i en garasje på Jylland. Det er i dag første og andre generasjon av familien som sammen leder gruppen og fortsetter å være høyst delaktige i det daglige arbeidet.

AMKA Group finnes i dag, i tillegg til i Danmark (inkl. Færøyene og Grønland), Sverige, Finland og Norge, også i Latvia, Litauen, Polen, Portugal og Tyskland. AMKA er en av Danmarks største leverandør til detaljhandel og med sine 20 selskaper i ni land dekker AMKA Group alle distribusjonskanaler innen HoReCa, detaljhandel, monopol, Duty Free og Travel Retail.