Klart for Austmann ølpub på Sluppen

Om noen uker åpner Austmann bryggeri et splitter nytt taproom (pub) på Sluppen. Byggingen av det nye bryggeriet i tilstøtende lokaler pågår også for fullt, men er først klart til høsten.

Austmann er på vei ut av sine opprinnelige lokaler på Høvringen. Etter at Hansa Borg bryggerier kom inn på eiersiden, er en ny æra på gang for det trønderske mikrobryggeriet. En investering på 7-8 millioner åpner nye, store muligheter for ildsjelene som i 2012 startet mikrobryggeri med et privat lån fra «tre gamle damer», som også ble navnet på en av deres største suksesser innen øl.

Daglig leder Jon-Ivar Holmslet (f.v.) , brygger Anders Cooper og markeds- og eventansvarlig Torstein Høe ved Austmans nye bryggerianlegg på Sluppen. Tomt lokale i dag, men snart åpner ølpuben og til høstene er også bryggeriet ferdigbygd. Foto: UD

Vegg av eikestaver fra whiskyfat

I Sluppenveien 10 sveises det nå rør, støpes gulv, snekres bardisk og bygges vegger. De tidligere lagerlokalene til Kjeldsberg får freshe signalfarver (oransje og blått), mens gamle eikestaver fra whiskyfat er blitt til veggdekorasjon.

-Vi skal åpne dørene til taproom (les:ølpub) nå i juni, og vi ønsker at det skal være åpent hver eneste dag gjennom sommeren. Til høsten starter vi med tre åpningsdager i uken, men er åpen for å øke dette hvis behovet viser seg å være der. Vi ser at det kommer mye forespørsler fra bedrifter som gjerne vil komme hit, sier daglig leder Jon-Ivar Holmslet i Austmann bryggeri.

Konserter i ølhallen

Å få en ølpub øker Austmanns muligheter for å arrangere smakinger og events for publikum.

-Vi ønsker å være et interaktivt bryggeri. Et eget taproom, til og med med uteservering, gjør at vi kan ha mange flere arrangementer og konserter. Jeg har en lang liste over artister jeg kunne tenke meg kom og spilte inne i bryggeriet. Improteater kan det også bli, sier Anders Cooper, produksjonsansvarlig (les: brygger) i Austmann.

Driver man innen mikrobryggeribransjen må man kunne det meste. Brygger Andreas Cooper (t.v.) monterer IKEA-møbler, her tar han en prat med daglig leder Jon-Ivar Holmslet. Foto: UD

Selv sitter han akkurat nå på gulvet inne i det som skal bli en topp moderne produksjonshall og skrur sammen skap fra IKEA. Når et nytt bryggeri skal bygges opp fra grunnen, blir det å jobbe dugnad igjen, akkurat slik man gjorde at Austmann ble etablert i Bynesveien 48 på Høvringen for 5-6 år siden.

Får hjelp til absolutt alt

De tre gründerne Vinko Sindelar, Thomas Sjue og Anders Cooper er fortsatt med, men nå har Hansa Borg kjøpt seg inn og overtatt 50 prosent av aksjene.

-Å få inn en stor, profesjonell eier gjør at vi kan få god hjelp til absolutt alt, fra å få gode priser på malt og humle, til distribusjon, innkjøp av flasker og emballasje, samt naturligvis hjelp til det meste ellers. Bare teknologiavdelingen deres er større enn hele bryggeriet vårt i antall ansatte, sier Anders Cooper om Hansa Borgs inntreden på eiersiden.

I dag brygges alt Austmann øl som tappes på boks eller skal til dagligvarehandelen hos Borg.

-Det er greit å dra ned dit når vi skal lage volumvarene våre. Der kan jeg, om det blir behov for det, brygge 100 000 liter på en dag. Men vi har ikke lyst til å miste kontrollen over spesialproduktene våre, så de vil alltid bli brygget her i Trondheim, understreker Cooper.

Velkommen inn til vårt nye taproom og bryggeri her på Sluppen, sier fra venstre Torstein Høe, Anders Cooper og Jon-Ivar Holmslet. Foto: UD

Økte med 75% i 2017

Austmann startet muligens som et lite mikrobryggeri med beskjedent volum, men bryggeriet har hatt en fantastisk omsetningsøkning, fra 8,1 millioner i 2015 via 10,3 millioner kroner i 2016 til 18,0 millioner kroner i fjor. Da satt man igjen med nærmere en million i resultat før skatt i tillegg. Økningen fra 2016 til 2017 var på hele 75 prosent.

-Økningen fortsetter ikke i år, for nå sliter hele bransjen. Nylig fikk vi den tredje konkursen så langt i år, da Valdres gårdsbryggeri måtte stenge. Austmann har heldigvis fortsatt gode tall og øker også i år, sier daglig leder Jon-Ivar Holmslet.

Det nye bryggeriet som nå tar form på Sluppen er betydelig større og mer funksjonelt enn situasjonen er i de nåværende lokalene på Høvringen.

-Hverdagen blir langt enklere, for dette er et svært fleksibelt bygg. Frem til nå har vi brygget fra 90 til 110 prosent av kapasiteten, nå får vi plutselig overkapasitet. Da kan vi planlegge produksjonen mye bedre, noe som gjør at vi også kan være mye mer kreative. Det blir et større skille på tapøl og annen produksjon, sier Anders Cooper.

Kan ta imot 200 gjester

Et farverikt taproom er i ferd med å ferdigstilles på Sluppen. Om tre uker kan Torstein Høe og Anders Cooper ønske de første øltørste gestene velkommen inn i bydelens nye ølpub. Foto: UD

Torstein Høe, som er markeds- og eventansvarlig ved Austmann gleder seg til at baren/taproom blir tatt i bruk. Baren og det tilstøtende rommet kan ta opp til 100 personer, men åpnet man opp mot produksjonslokalene er det plass til rundt 200 personer i lokalene.

-Da kan vi kjøre events og gruppearrangementer uten at det påvirker produksjonsjobben. Men folk kan likevel sitte tett på produksjonsutstyret, for de er bare 4,60 meter fra baren til brygghuset. Ute på Høvringen måtte vi rydde plass når vi skulle ha slik arrangementer, sier Høe.

Det er store forventninger blant alle i Austmann foran åpningen av det nye bryggeriet. Ikke minst fordi hverdagene blir enklere. Ute på Høvringen har man brygget på gammelt meieriutstyr, når får man et spesiallaget brygghus, bygget etter spesifikasjoner som bl.a. Anders Cooper har kommet med.

Bakveggen i baren i ølpuben er bygget av staver fra gamle whoskyfat som Austmann har brukt i ølproduksjonen. Gjenbruk er det vel dette kalles. Foto: UD

-Det leveres fra et israelsk selskap, men bygges i Kina. Jeg har selv vært i Kina og sett på fabrikken der. Det var imponerende, og skal jeg noen gang bygge et nytt bryggeri  skal jeg bruke samme leverandør. De har vært veldig lydhøre i forhold til innspill jeg har kommet med og justeringer jeg har ønsket meg. Dette er ikke hyllevarer, men et bryggeriutstyr som er skreddersydd for oss, sier Cooper.

Kiropraktor-behov i tre år

På Høvringen har det vært mange, unødvendig tunge tak. Det håper han at det blir en slutt på nå.

-Jeg har gått til kiropraktor i tre år, men er fremdeles ikke blitt bra. Det håper jeg at jeg blir når vi er i gang her, smiler han.

Alt skal ikke være fullautomatisk ved bryggeriet som bygges opp på Sluppen, men Cooper føler at han får så mange flere verktøy å ta i bruk, noe som gir økte muligheter g bedre kontroll. De første elementene er alt på plass, mens selve bryggeriutstyret vil komme i løpet av juli. Da starter den endelige monteringen.

Eget laboratorium har ikke Austmann hatt tidligere, men på Sluppen vil det være på plass. Da får man enda bedre kontroll på bryggingen. Foto: UD

-Og så har vi endelig fått oss et eget laboratorium, bryter Cooper ut og tar oss med inn i et nyoppusset hvitt rom der de første analysemaskinen allerede er på plass. Eget laboratorium gir bryggerne et bedre sikkerhetsnett. Hittil har Austmann måtte sende bort prøver som de følte de trengte analyser av.

-Vi investerer en del i dette nye bryggeriet, men det er en nødvendighet og det er en vettug investering, påpeker Jon-Ivar Holmslet. For Austmann vil det nå også være naturlig å gå for ISO-sertifisering.

Da man bygget mikrobryggeriet på Høvringen satte ildsjelene bak opp det kanskje billigste bryggeriet som var etablert i Norge til da. Men Austmann må ikke doble produksjonen for å forsvare det som nå legges inn av penger i lokalene på Sluppen.

-Men vi ønsker så klart å øke volumet. I fjor ble det brygget 510 000 liter Austmann-øl, til tross for at vi mistet leveransene til Rema. Her er kapasiteten når vi åpner 650-700 000 liter, men vi kan enkelt putte in nye tanker hvis vi ønsker å øke produksjonen ytterligere. Målet er at vi bikker 20 millioner i omsetning i 2018, sier Holmslet.

Vil teste grensene med en Imperial Stout

-Hva blir det første ølet du skal brygge i det nye bryggeriet, Anders Cooper?

-Uten tvil en Imperial Stout. Da skal vi makse alt, teste grensene! Lage noe skikkelig krutt på 16-17 prosent. Men den bør vel få seg noen år på eikefat for å lugne seg, smiler Cooper. Og legger til: – Det blir nok mye av de kjente tingene fra starten av også. Øl som skal bli like bra eller bedre enn det vi fikk til på Høvringen. IPA’en vår skal bli enda bedre!

De siste detaljer begynner å falle på plass i Austmann taproom, kan Torstein Høe og Anders Cooper konstatere. Foto: UD

Austmann-gjengen gleder seg stort til at taproom og bryggeri er ferdigstilt. Noe de ser spesielt frem til blir å kunne invitere venner og samarbeidspartnere i utlandet til tap takeovers. Det har det vært lite anledning til frem til nå.

-Vi ligger kanskje noen uker etter skjema, men vi mener bestemt at vi skal klare å åpne vårt nye taproom i juni. Møbler og tappeutstyr er alt på plass, sier Holmslet og viser oss bardisken som er bygget av gammelt treverk fra Røros, mens veggen bak er av eikestaver fra whiskyfat som Austmann-bryggerne har brukt til å lagre øl på to-tre ganger.

Kan kjøre foodtruck rett inn

De håper nå på finvær gjennom sommeren, slik at også uteservering kan bli tatt i bruk. På terrassen utenfor bryggeriet og baren er det sol fra 12-22.00, samtidig som store vinduer sørger for at du også kan følge med på det som skjer inne i baren og i bryggeriet.

-Og se her, sier Jon-Ivar Holmslet i det vi er i ferd med å forlate området. Han peker på en stor port til venstre for uteserveringen. – Her kan vi få en foodtruck til å kjøre helt inn i naborommet til baren, så her blir det muligheter for forskjellig mat også.

Joda, det blir mange nye muligheter for Austmann og kundene på Sluppen!