Ingen tvil hos VinPuls-juryen som har testet årets juleakevitter: Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2017 gir den suverent beste drikkeopplevelsen denne julen.
Det norske markedet flommer over av akevitter. Går man 30 år tilbake, da destillatør Halvor Heuch hos Arcus lanserte tidenes første norske juleakevitt, var det bare 5-6 forskjellige akevitter i Vinmonopolets prisliste. Og bare en juleakevitt. I dag teller listene (basis og bestilling) hele 263 akevitter om man tar med alle varianter.
Jul på etikettene
Det var altså nødvendig å begrense omfanget da VinPuls skulle teste akevitter til jul. Vi valgte å gå utelukkende for akevitter laget til den forestående høytiden. Det måtte altså stå jul i navnet på akevitten. Da endte vi opp med totalt elleve nylanserte juleakevitter.
Eneste unntak vi gjorde var Gilde Ribbeaquavit, av den enkle grunn at ribbe er den matretten som flest av oss har på bordet julaften. Ellers finnes det jo egne akevitter til alt fra spekemat, rakefisk, elg, pinnekjøtt, lutefisk, smalahoved, fårikål, skrei, laks og fisk og skalldyr.
Dette var juryen
Juryen som testet våre utvalgte juleakevitter var:
Torfinn Lerstad, hovmester ved Radisson Blu Royal Garden, utdannet kokk og servitør,
Kathrine Woje Ellingsen, restaurantsjef ved Kalas & Canasta, utdannet vinkelner
Øyvind Lindgjerdet, barsjef og sake sommelier ved NordØst Food & Cocktails
Magnus Thorseth, barsjef ved Fagn Restaurant, 2.etasje
Trond Bjørsvik, mat- og drikkeentusiast, selger hos Wulff & Co (kjøtt- og matvarer)
Alle akevittene ble testet blindt. Testen ble organisert og overvåket av VinPuls-gründer Ulf Dalheim.
Ekspertjuryen ble bedt om å beskrive hver enkelt akevitt, samt gi poeng og rangere dem innbyrdes.
Mer og mer mot avec
De første reaksjonene fra jurymedlemmene var at det kan se ut som om veldig mange går i den samme retningen når det gjelder smaken på juleakevittene, og at stilen nå er todelt. Enten er de friskere og lettere, eller så er det tyngre og mer komplekse, veldig elegant laget slik at du umiddelbart tenker at de passer best som avec, til desserten eller kaffen etter selve julemåltidet.
Mange av akevittene hadde mindre karve og mindre av de tradisjonelle julekrydderne som vi har vært vant til skal være der.
-Ikke julestemning
-Det er mye godt her, men flere mangler de duftene og de smakene jeg forbinder med jul. Nr. 8 for eksempel (Hellstrøm Juleaquavit 2017, red. anm.) er jo veldig frisk og god, det er en elegant laget akevitt, men jeg får ikke julestemning av den, sier Magnus Thorseth fra Fagn.
-Jeg synes nivået jevnt over er meget bra, det var bare 2-3 av akevittene som skuffet litt. Men de er veldig like, både i farve og stil. Generelt er de ganske friske, og overraskende lys på farve. Det er lite sukkerkulør å spore her, bemerker Kathrine Ellingsen fra Kalas & Canasta.
-Det må smake godt til jul
-For meg handler det om at det skal smake godt til jul. Ikke alle her appellerte i så måte. Jeg tenker at det trenger ikke nødvendigvis være juleakevitt til julematen. Jeg tror nok jeg fortsatt velger som jeg alltid har gjort, Lysholm Linie, slår Torfinn Lerstad fra Royal Garden fast.
Øyvind Lindgjerdet fra NordØst innrømmer at han helst drikker akevitt som avec, selv om han i baren bruker akevitt i drinker.
-Jeg forventet mer karve og krydder enn det jeg finner her. Trodde det skulle bli flere som fikk meg til å tenke på matfølge, men her er det mange som gjør at jeg tenker avec. Åtte av de 11 vi har smakt var ganske avrundet, med tydelig fatpreg. Den som var mest annerledes var nr 7 (Bornholmer Juleakvavit, red. anm.). Det var som vodka med akevittsmak, sier Øyvind.
-Det ble mye spritpreg
-Jeg synes det ble mye sprit her, og gjennomgående for lite krydder. Men det er absolutt noen her som utmerker seg positivt, mener matimportør Trond Bjørsvik.
Fire av fem dommere ender opp med Gilde Ekstra Juleaquavit 2017 som klar vinner. Det snakkes om en balansert, kompleks og godt krydret akevitt med smak av karamell, fat og vanilje. Det femte jurymedlemmet holder Høvding Juleakevitt som den beste. Det er en rund, folkelig akevitt, fremholdes det.
Resultatene, med dommerkommentarer:
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2017
Kr. 499,90 – 70 cl (literpris: 714,40) 40%
Produsent: Arcus
Det er tappet kun 5800 flasker av denne. Akevitten er modnet fem år på oloroso sherryfat. En dommer får nesten følelse av å drikke rom når han smaker på den. Elegant krydret, mørk på farve. «Mye som skjer i glasset her», har en dommer notert. «Til karamellpuddingen», skriver en annen. Dagens beste, en god allrounder, men best egnet som avec.
Arvesølvet Juleakevitt
Kr. 499,40 – 70 cl (713,43) 40%
Produsent: Det norske brenneri
Modnet på hetvinsfat. En kraftig og kompleks akevitt med bra balanse mellom fat, sødme fra karamell og røyk. Lett touch av karve og vanilje, «Oj, denne overrasket positivt!», utbryter en dommer. Går fint til ribbe.
Torghatten Juleakevitt 2017
Kr. 369,90 – 50 cl (738,00) 40%
Produsent: Det norske brenneri
Har vært lagret på sherryfat. Distinkt stil, med klart preg av anis, karve og sitrus. Lett peppertone. God allrounder. Kan funke både mot mat og alene. Skiller seg litt ut, med et lett parfymert preg.
Gilde Juleaquavit 2017
Kr. 304,90 – 50 cl (609,80) 40%
Produsent: Arcus
Den første juleakevitten var denne, som kom første gang i 1988. Resepten er at 1/3 er modnet i ett år, 1/3 i to år og den siste 1/3 er satt sammen av «dråper» fra alle de 30 årene. Lagret på sherryfat. Kompleks, men balansert. Smak av klementiner, eukalyptus, sitrus, nellik, røyk og lær. Nydelig, lang ettersmak av sherry, karamell og vanilje. Går til både pinnekjøtt og ribbe.
Lysholm Linie Limited Christmas Edition 2017
Kr. 439,80 – 70 cl (628,29) 41,5%
Produsent: Arcus
Lagret 24 måneder på sherryfat, har også vært på tur til sjøs som den klassiske Linie-akevitten. Aromaer mot lakrisrot, appelsin, krydder og fat. Delikate sherryaromaer, en del sødme. Pent avrundet. Bør gå til pinnekjøtt, men også til desserter og sjokolade.
Gilde Ribbeaquavit
Kr. 309,90 – 50 cl (619,80) 42%
Produsent: Arcus
Fatmodnet. Flott krydderpreg med hint av pepper, stjerneanis, karve og urter. Veldig fint balansert. Gjør at du tenker mat til, men ikke bare ribbe, også lettere mat som fiskeretter, eller kanskje like gjerne gås, kalkun og magert kjøtt..
Hellstrøm Juleaquavit 2017
Kr. 449,90 – 50 cl (899,90) 40%
Produsent: Det norske brenneri
Modnet på sherry- og madeirafat. Bløtt, fruktig anslag med hint av vanilje, sitrus, kirsebær og svisker. Nesten litt for søt, med en del vanilje og fat. Krydderet er anonymt, men en akevitt som vil funke som avec, ikke bare i jula, men også til sommeren.
Bergstaden Juleaquavit
Kr. 444,90 – 70 cl (635,57) 40%
Produsent: K. G. Puntervold
Har vært lagret på sherryfat. Litt skarp, men godt balansert krydderpreg, noe fat og vanilje. Lett lakrissødme, sort pepper, noe alkoholpreg. Bør gå bra til pinnekjøtt.
Høvding Juleakevitt
Kr. 395,60 – 70 cl (565,14) 40%
Produsent: Det norske brenneri
Modnet på oloroso sherryfat og på eplefat. Bløtt anslag, behagelig avrundet. Litt feminin i stil, honning, blomster og frukter. Anis og fennikel, og litt karve. Til rakfisk, kanskje også ribbe. Eller til grill om sommeren…
Bornholmer Juleakvavit
Kr. 435,00 – 70 cl (621,43) 42%
Produsent: Den bornholmske spritfabrik
Her er det brukt mye karve, anis, nellik og sitrus. Gjærbakst og parfyme. Skiller seg ut fra alle de andre, svært lys på farve. Skaper lite julestemning. Vodka med urter?
Bad Santa Juleakevitt utgave 4
Kr. 385,00 – 50 cl (770,00) 40%
Produsent: Bonum Beverages
Tappet på 4000 nummererte flasker. Svakt urtepreg, hint av karve, faktisk! Honning og sultanrosiner, tørket sitrus og litt for mye nellik. Noe lett og anonym. Bedre på duft enn på smak.