Aromatisk fra Sør-Afrika, eleganse fra Rhône

Ukens to utvalgte viner er en saftig og aromatisk chenin blanc fra den hippe vinregionen Swartland i Sør-Afrika og en klassisk, god rødvin fra velkjente Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen i Frankrike.

Jeg jubler ofte når jeg kommer over viner som er anvendelige i mange sammenhenger. Disse to er nettopp det!

Den hvite er basert på druer fra 60 år gamle chenin blanc-vinstokker, såkalte bushvines (vokser som busker, uten oppbinding). Også for druene til den røde er det en viss alder over plantene som leverer drueblenden her, grenache, syrah og mourvedre. Vinstokkene er nemlig i snitt over 40 år gamle.

Opprøreren Adi Badenhorst

Adi Badenhorst på besøk i Trondheim for VinPuls-smaking for to år siden. Foto: UD

A.A. Badenhorst er produsenten bak den hvite, Secateurs 2019. Adi (Andre Adriaan) Badenhorst er en slags «opprører» i sør-afrikansk vinproduksjon. Han vokste opp i Constantia, lekte som ung mye ute i vinmarkene (hvor han «stjal» druer), og fikk lov å lage sin egen vin alt som 13-åring av winemaker Jean Daneel på Buitenverwachting.

Han utdannet seg ved Elsenburg-universitet, og hadde praksis ved kjente vinhus som Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Nord-Rhône og Wither Hills i New Zealand.

Hjemme i Sør-Afrika var han innom lokale vinhus som Simonsig, Steenberg og Groote Post før han hadde et ni år langt engasjement som winemaker ved Rustenberg i Stellenbosch.

Først i 2008 bestemte han seg for å satse på egenhånd, og sammen med nevøen Hein kjøpte Adi en 60 hektar stor eiendom (Kalmoesfontein) ved Paardeberg hvor de nå lager flotte biodynamiske naturviner.

Adi er en herlig fyr som i tillegg til vin er svært opptatt av musikk (han har en kjempestor LP-samling), samler på papegøyer (!), mener selv å være ekspert på å porsjere egg og å trakte te. Han var en av de opprinnelige opprørerne bak Swartland Revolution og Swartland Independent og har sterke meninger om utviklingen av vinindustrien i Sør-Afrika.

A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019
Hvitvin
Sør-Afrika, Swartland
Basisutvalget – nr. 1695701
Kr. 169,90, 0 – 4 år
Saftig, aromatisk og god fylde. Smak av gule epler, tropisk frukt, blomster og mineraler, med fin og moden syre, fin konsentrasjon og lengde.
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

Tilgjengelig, solid matvin

Chartreuse de Bonpas er opprinnelsen til produsenten bak min utvalgte røde vin denne uken, Bonpas Châteauneuf-du-Pape Bonus Passus 2017.

Her er det virkelig gammel historie ute og går, for eiendommen bak vinhuset ble etablert av pave John XXII alt i 1318 da munker slo seg ned her i nærheten av Avignon. Bonpas er en forkortelse for «Bon Passage» (bonus passus på latinsk) som betød at man på denne tiden hadde vakter som sørget for at forbipasserende på tur fra Roma til Avignon kom seg trygt over elva Durance.

Festningsanlegget Bonpas fra 1318. I dag er det både et historisk minne og hovedkvarter for Bonpas-vinhuset i Rhône. Foto: Bonpas

I dag eies Bonpas av Burgund-negocianten Jean-Claude Boisset som har kjøpt opp vinhus over store deler av Frankrike. Denne vinen er en av juvelene i Boisset-porteføljen, for det ligger stor prestisje i å ha viner fra Châteauneuf-du-Pape, som ble anerkjent som AOC alt i 1936. Det er faktisk lov å bruke opp til 13 forskjellige druer (hvite og røde) i en vin fra Châteauneuf-du-Pape, men i denne er det kun tre druer i bruk: grenache, syrah og mourvedre. Jordsmonnet er preget av rullesteiner og sand, som sørger for eleganse og struktur.

Bonpas Châteauneuf-du-Pape Bonus Passus 2017
Rødvin
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Bestilling – nr. 325801
Kr. 389,90, 0 – 10 år
Druene er grenache (60%), syrah (20%) og mourvedre (20%). En åpen og tilgjengelig CndP med masse røde og mørke bær, plommer, syrlige kirsebær, røde skogsbær, steinfrukt, krydder og tobakk. Lette fine tanniner, fin mineralitet.
Produsent: Bonpas
Importør: Exciting Wines