Attentatet som fremskyndet vindrømmen

Mange har kanskje en drøm om å kjøpe et vinhus, andre igjen går og tenker på det, uten å realisere drømmen. For ekteparet Bente og Jon-Martin Trondalen ble et attentat i Bagdad den utløsende faktoren. Da Jon-Martin våknet opp på sykehuset og skjønte at han hadde overlevd attentatet, ringte han sin kone og sa: «Nå, Bente, nå gjør vi det!» I dag eier og driver de Château Bastoney i Bordeaux. Og har fem viner lansert i Norge gjennom bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. oktober 2021

Eiendommen kalt Château Bastoney har røtter tilbake til 1400-tallet. Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen kjøpte den i 2014 og har brukt mye tid og penger på å rehabilitere selve slottet, som nærmest var til nedfalls da de overtok. Vinmarkene var heldigvis tatt vare på og var drevet godt hele tiden, så det var enklere for dem å begynne å lage god vin.

Slottet og vinmarkene på eiendommen Château Bastoney ligger idyllisk til i et natureservat ved bredden av elva Dordogne. Foto: Francois Poincet

-Det har vært mye jobb over flere år for å få dette til. I perioder har Jon-Martin og jeg jobbet 14-17 timer i døgnet. Vi hadde dyrket druer i haven vår da vi bodde i Geneve, så vi hadde blitt glad i vinranker og vin. Men det var noe helt annet å gjøre dette til en heltidsjobb. Vi hadde mye å lære. Heldigvis var det god hjelp å få hos naboene her, forteller Bente Trondalen.

Spilte tennis på toppnivå, har 58 NM-gull

For noen er hun kanskje kjent som en av Norges beste tennisspillere. Hun har bl.a. 58 NM-gull i tennis og har spilt i Wimbledon-turneringen. Bente Trondalen var aktiv i samme periode som gigantene Bjørn Borg og John McEnroe trollbandt tennisinteresserte over hele verden med sine intense oppgjør på tenniscourten.

Ektemannen Jon Martin Trondalen er internasjonal vannekspert og har dessuten jobbet for FN som megler mellom Israel og Palestina samt i vannkonflikter mellom Irak, Tyrkia og Syria, knyttet til elvene Eufrat og Tigris. Han har utgitt boka «Water & peace for the people» på hebraisk, engelsk og arabisk, men ikke på norsk.

Men akkurat nå er Bente og Jon-Martin noe så sjeldent som et norsk ektepar som eier og driver et vinslott i Bordeaux, ved landsbyen Arveyres ved bredden av elva Dordogne, midt mellom Fronsac og Pomerol, ikke langt fra Libourne. Dette er muligens det eneste norskeide vinslottet i Bordeaux, men en fantastisk beliggenhet i et vernet naturpark-område.

Attentatet som snudde opp ned på planene

Gjennom et hektisk og intenst liv, ikke minst for Jon-Martin som jobbet i konfliktområdene i Midt-Østen, hadde de en tanke om at de en dag skulle «roe ned», kanskje med sin egen vingård. Og så kom dette attentatet i Bagdad i Irak hvor Jon-Martin ble hardt skadet og nærmest svevde mellom død og liv. Da han våknet opp på sykehuset innså han at det var nå de måtte la livet ta en annen retning. Jakten på et vinslott og vinmarker endte opp med eiendommen som nå er kjent som Château Bastoney.

Vinmarkene som gir rundt 70 tonn med druer hvert år ligger rundt hovedhuset på Bastoney-eiendommen. Masse trær og elva Dordogne i nærheten sørger for et rikt fugle- og dyreliv i nærområdet. Foto: Francois Poincet.

Som nevnt var det mye arbeid med å sette i stand selve huset på eiendommen Bastoney (som betyr noe slikt som en full kurv). Å begynne å lage vin var noe enklere, for vinplantene på den 10 hektar store eiendommen hadde blitt tatt godt vare på. 3-4 år etter kjøpet av Châteay Bastoney kunne de ta med seg druene som var høstet inn til en «cave» i nærheten hvor de fikk profesjonell hjelp til å lage sine første viner.

-Vi hadde klart for oss hvilke viner vi ønsket å lage. I motsetning til mange av naboene ville vi ha en musserende vin, i tillegg til hvitt og rødt. Så var jeg klar på at jeg ikke ønsket en rosévin. I stedet ville vi lage en clairet, forklarer Bente Trondalen.

Valgte å lage clairet istedet for rosévin

Nå har de en portefølje som omfatter en hvit og en rosa Crémant de Bordeaux (musserende), samt hvitvin, clairet og rødvin. Sammensetningen en både et bevisst valg, og litt et resultat av tilfeldigheter. Det å lage en clairet, som er en vinstil med en lang historie i Bordeaux, men ikke så veldig vanlig i dag, skyldes at Bente personlig ikke er spesielt begeistret for roséviner.

-Nei, det var ikke aktuelt for meg at vi skulle begynne å lage rosévin. I stedet valgte vi å gå for en clairet. Det er en vin med en lang og viktig historie for produsentene i Bordeaux, og kan gjerne få større oppmerksomhet, mener Bente.

Hun var veldig spent på hvordan deres clairet-utgave ville bli mottatt, men da Christer Byklum, Norges kanskje største Bordeaux-ekspert, hadde vært på besøk og meldte tilbake at han var både overrasket og imponert over kvaliteten, kunne de norske eierne ved Château Bastoney slappe av.

Gilmt fra Bastoney-eiendommen. Til venstre en gammel brønn, til høyre innsiden av kapellet. Fotos: Francois Poincet

Begrepet clairet er kjent helt tilbake til 1154 da Eleanore, kona til Kong Henrik II tok med seg clairet fra Bordeaux tilbake til England. Den gangen ble clairet (claret på engelsk) laget som en blanding av hvitvins- og rødvinsdruer. Nå er den en rødvin laget som hvitvin, med kort skallkontakt. Den kan bare laget i Gironde-distriktet, og tillatte druer er merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, carmenere og petit verdot. EU har gitt den beskyttelse under begrepet «Appellation Bordeaux Clairet Contrõlée».

Etterspurte også rosé cremant

I starten laget de kun en hvit musserende ved Château Bastoney. Den fikk god mottakelse, blant annet i England, og raskt kom spørsmålet om de ikke skulle lansere en rosa musserende også. Den komplementerer nå den hvite cremanten svært godt.

-Tilbakemeldingene har vært gode. Noen har sagt at de har prøvd den hvite cremanten til får-i-kål og at det har fungert svært fint. Det satte vi pris på å høre, at den i tillegg til å være god som aperitiff også går til mat, sier Bente.

Da de to crémant-utgavene ble presentert på en utsolgt VinPuls-kveld i september, med Bente Trondalen sammen med mastergradsstudent i vinledelse, Johan Aares, med oss på storskjermer digitalt fra eiendommen i Bordeaux, ble det kommentert at også den rosa utgaven ville fungere godt til mat. Alle de fem vinene ble generelt godt mottatt, men for mange var nok Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019 den store overraskelsen. Den ble smakt sammen med okse ytrefilet og fungerte like bra til denne retten som den røde Château Bastoney 2016.

Det er stor idyll ved solnedgang når solen farver himmelen gulrød over vinmarkene og det gamle, nyrenoverte kapellet på eiendommen Château Bastoney. Foto: Francois Poincet

Bruken av navnet Chapell på etikettene skyldes at det på eiendommen står et historisk kapell som nå er rehabilitert og er et helt spesielt «smykke». Det er fra 1500-tallet, kanskje enda eldre.

Fem viner tilgengelig i BU på Polet

Dette er vinene fra Château Bastoney som er tilgjengelig i Norge. De er som nevnt i bestillingsutvalget, men 13 butikker rundt om i Norge har en eller flere av dem i hyllene. Det er Hamar, Larvik, Koppang, Nittedal, Karmøy, Skedsmokorset, Vinstra, Grimstad, Drangedal, Kristiansand og Oslo (Storo, Lambertseter og Paléet).

Bastoney Crémant de Bordeaux
Musserende
Frankrike, Bordeaux, Crémant de Bordeaux
Bestilling – nr. 10835401
Kr. 179,90, 0 – 2 år
Lys gulgrønn farve, lette bobler, behagelig mousse. Laget på en blend av fem druer, hvite og druer, bl.a. merlot, cabernet franc og semillon. 15 måneder på bunnfall. Smak av modne, grønne epler, sitrusfrukt og urter. Lett autolyse (kjeks), noe sødme, hint av honning. Behagelig og lettdrikkelig, lett å like.
Produsent: Bastoney Estate
Importør: Enowine

Bastoney Crémant de Bordeaux Rosé
Musserende
Frankrike, Bordeaux, Crémant de Bordeaux
Bestilling – nr. 12854001
Kr. 179,90, 0 – 3 år
Tiltalende rosa crémant med frisk, moden rødbærfrukt, fra rips til kirsebær. Bra bitt, med både urter og krydder, god lengde. Innslag av fersken og grape, røde plommer, kjeks og mineraler.
Produsent: Bastoney Estate
Importør: Enowine

Chapelle Blanche de Bastoney 2018
Hvitvin
Frankrike, Bordeaux
Bestilling – nr. 10835501
Kr. 159,90, 0 – 2 år
Rimelig, frisk og ren, med noe utviklet/avdempet fruktighet. Innslag av stikkelsbær, solbær og bærhage, urter. Lett vegetal. Laget på 100% sauvignon blanc.
Produsent: Bastoney Estate
Importør: Enowine

Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019
Rødvin
Frankrike, Bordeaux
Bestilling – nr. 11713201
Kr. 165,00, 0 – 5 år
Om du ikke har smakt clairet fra Bordeaux, så er det her du skal begynne! Dette er nemlig en veldig bra versjon, laget på merlot med innslag av noe cabernet franc. Nesten litt burgundsk i stil, med friske jordbær, rips og kirsebær. Behagelig kryddertone, bra fasthet, milde tanniner, lett bitt i avslutningen. Som gjør at dette er en vin du kan bruke til mye forskjellig mat. Polet kaller dette en rosévin, men det er det ikke – det er en clairet!
Produsent: Bastoney Estate
Importør: Enowine

Château Bastoney 2016
Rødvin
Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
Bestilling – nr. 11257001
Kr. 179,90, 0 – 6 år
Mørk farve, moden mørk frukt med smak av sorte plommer, mørke kirsebær og solbær. Noe utviklet, men har fin struktur og fortsatt merkbare tanniner. Innslag av tørket frukt, urter, krydder, lakris, lær og fat. I utgangspunktet en 100 prosent merlot-vin, men det er blandet inn noen små prosenter med cabernet franc. En rimelig rød Bordeaux som er anvendelig til mat, ikke minst kjøttretter.
Produsent: Bastoney Estate
Importør: Enowine