Barbera og norsk torsk = sant

Siden 2014 har kombinasjonen av torsk fra Lofoten og Barbera-viner fra Asti-provinsen i Piemonte blitt feiret og markedsført gjennom Barbera Fish Festival som har vært holdt på torget og inne i kirken i landsbyen Agliano Terme. I anledning tiårsjubileet for festivalen kommer hele festivalen, inklusiv 23 vinprodusenter fra Asti, til Oslo og Vippa fredag 15. mars . Presentasjonen av vinene skjer naturligvis i kombinasjon med servering av norsk fisk i flere varianter, tilberedt av den velkjente kokken Dag Einar Tjersland, som både er Italia-elsker og ekspert på italienske smaker.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. februar 2024

Oslo-utgaven av Barbera Fish Festival blir arrangert på Vippa i Oslo av Norwegian Wine Communication, med egne arrangementer for Horeca-bransjen og for publikum. Det blir både «walk around winetasting» og spesialseminar.

I tillegg til Dag Einar Tjersland, som tar seg av torske-rettene som blir servert fra foodtrucks, blir det avholdt et eget «Barbera & terroir»-seminar, med vinkelner Francesco Marzola som foredragsholder. Han er i dag vinansvarlig for det nye mat- og vinstedet Ambassaden i Oslo, men var tidligere ansatt ved Park Hotel Vossevangen, som vant tittelen Norges beste vinliste mange år på rad. Marzola er både nordisk (2018) og norsk (2020) mester for vinkelnere, og ble i 2023 nr. 16 i konkurransen Best Sommelier of The World.

Norsk tørrfisk er alltid en attraksjon i Italia, også i Agliano Terme.
Norsk ektepar tok initiativet til festivalen

Det var ekteparet Bodil og Lars Jørgen Mørland som i 2014 var initiativtaker og senere koordinatorer til Barbera Fish Festival som siden er arrangert annethvert år. Bodil og Lars Jørgen hadde kjøpt hus og flyttet ned til Agliano Terme, hvor de en tid også drev vertshuset Casa Karen. De foreslo for en nystartet organisasjon av yngre vinprodusenter i området at man skulle arrangere en festival hvor barbera-viner fra Asti-provinsen kunne kombineres med hvit fisk, i dette tilfellet norsk torsk.

Dette tente organisasjonen på, og det ble innledet et samarbeid med Norges Sjømatråd som også synes festivalen var en glitrende ide. Stoccafisso og baccalà har alltid vært populært i Italia, men å bruke råvarene sammen med rødvin var ikke så vanlig frem til da. Med festivalen knyttet man sammen fisk fra Nordsjøen med vin laget på druer dyrket i Unesco-vinmarker.

Oppslutningen om, og betydningen av Barbera Fish Festival har vært viktig for å få et nytt publikum til å innse at hvit fisk og rød vin (helst Barbera) går svært godt sammen. Nå er fersk torsk, tørrfisk, klippfisk og saltfisk blitt naturlig å servere sammen med Barbera.

Fra Barbera d’Asti DOCG til Nizza DOCG

Parallelt med historien til festivalen, har landsbyen Agliano Terme opplevd å bli en av de største leverandører av den nye toppvinen Nizza DOCG, som er den høyeste klassifisering en Barbera kan få. Tidligere var Barbera d’Asti DOCG den høyeste kvaliteten for Barbera. Men problemet var at Asti-området er veldig stort, med ganske varierende kvalitet. Behovet for å beskrive hjerteområdet for Barbera gjorde at området i og rundt Agliano i 2014 fikk den nye betegnelsen Nizza DOCG, oppkalt etter de kommunene som ligger rundt bekken Nizza, som ender opp i byen Nizza Monferrato. Før dette var barbera fra Nizza en Superiore-utgave innen Barbera d’Asti DOCG.

Opp gjennom de ti første årene, med Barbera Fish Festival arrangert annethvert år, er dette arrangementet blitt en stor begivenhet i Italia, ikke bare for lokalbefolkningen (Agliano Terme har 1700 innbyggere), men også for tilreisende fra både Italia og flere andre land, men flest fra Norge.

Mange av Norges fremste kokker har vært der som gjestekokker for å demonstrere hvordan norsk torsk kan brukes i matretter. Blant disse er Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen samt Gunnar Hvarnes og Sven Erik Renaa. Også en rekke italienske 3* Michelin-kokker har deltatt. Her i Norge er vi blitt kjent med festivalen gjennom den TV2-sendte dokumentarfilmen «Norsk på italiensk», hvor Barbera Fish Festival var et viktig bidrag. Der får man se at vinsmakingen foregår både inne i den lokale kirken og utenfor på torvet i landsbyen. Lokalt har man også arrangert kokkekonkurranser for elevene ved lokale kokkeskoler hvor norsk torsk var hovedingrediens.

Møt 23 vinprodusenter fra Asti på Vippa i Oslo

Under Barbera Fish Festival i Oslo fredag 15. mars får Horeca-ansatte og publikum møte hele 23 vinprodusenter fra provinsen Asti i Piemonte. Produsentene kommer fra Agliano, Isola d’Asti, Castagnole delle Lanze, Nizza Monferato, Castigliole d’Asti, Quargnento og Castel Boglione. Mange av dem er ikke representert på Vinmonopolet per i dag.

Påmelding for Horeca er gratis (på mail til event@sommelier.no). Billettsalget til publikum skjer via Ticketmaster (www.ticketmaster.no). Arrangementet på Vippa er fra 12.00-15.30 for Horeca, og fra 16.00-22.00 for privatpersoner.

Info:
Årets Barbera Fish Festival i Agliano Terme skjer i 2024 fra 18.-20. oktober.