Bare Bourgogne er alt og har alt

Med stadig økende popularitet for pint noir-druen, har en hel vinverden en tid forsøkt å kopiere originalen, de røde vinene fra en av Frankrikes mest sagnomsuste vinregioner, unike Bourgogne. Det samme gjelder de hvite, på chardonnay-druen. Det virker som om «alle» nå vil dyrke pinot noir-druer, og vi har fått inn noen til dels svært gode PN-viner i Vinmonopolets utvidede sortiment. Fra f.eks. Tyskland, New Zealand, USA, Australia, Chile, Østerrike, England, Sør-Afrika og Argentina. Men fortsatt er det bare Bourgogne som er alt, og har alt.

Av Ulf Dalheim, publisert 30. april 2021

«Bourgogne er kun for nerder», er det noen som hevder. «Helt umulig for en menig vinelsker å kunne eller forstå», sier andre. På en måte har de mye rett i dette, for vinregionen har en kompleks inndeling hvis man ønsker å gå helt ned på detaljnivå. Men det trenger ikke være vanskeligere enn du selv gjør det til, kan man også hevde. Og da koker det hele ned til følgende:

Bourgogne består av fem underområder.
Der dyrkes det primært bare to druer, pinot noir og chardonnay. Men myndighetene har også tillatt druene gamay (rød), samt de hvite aligoté, sauvignon, césar og sacy.
Så har du tre kvalitetsnivåer: de regionale appellasjoner, village/landsby-appellasjonene (inklusive Village Premier Cru) og Grand Cru-appellasjonene.

Dette er Bourgogne i et nøtteskall. Nå kan du faktisk begynne å nyte både de hvite og de røde bourgogne-vinene. Snart oppdager du at det er en forskjell på de forskjellige nivåene. Og at det er naturlig at vinene fra de regionale appellasjonene (gjerne benevnt Bourgogne Blanc og Bourgogne Rouge) er enklere, litt mindre komplekse. Hverdagsviner som gjerne kan drikkes noe avkjølt, men som gir glede og fungerer godt sammen med, ja riktig: hverdagsmat.

Viner som uttrykker «terroir»

Men allerede med disse Bourgogne Blancs og Bourgogne Rouges kan du ane noe av det franskmennene kaller «terroir», som er en miks av drue, jordsmonn, mikroklima, historisk kunnskap, hvordan man jobber i vinmarker og kjeller osv. Råmaterialet (les= druene) som brukes i vinene fra de regionale appellasjonene kan hentes fra hvor som helst i Bourgogne, men mest er det druer dyrket på flatt land nede i dalene som benyttes. Bourgogne er synonymt med «terroir». I hver eneste dråpe.

Nivået over det som benevnes appellations Régionales er vinene som har landsbynavn på etikettene sine, de såkalte Village-vinene. Da må druene være dyrket og høstet innenfor et mer definert område. Da heter det f.eks. Puligny-Montrachet eller Chassagne-Monrachet. Men det kan også være vin laget på druer hentet fra flere landsbyer i ett av underområdene, slik at betegnelsen blir Côte de Nuits-Villages eller Côte de Beaune-Villages. Fellesnevneren er at vinmarkene gjennomgående har bedre beliggenhet enn de som gir råstoff til regionvinene.

Hva er «Climats»?

Kommer man til Village Premier Cru eller Grand Cru, er både prisene og kvaliteten langt høyere. Og kravet til hvor druene skal være dyrket og høstet helt spesifikk. Helt fra cistercienser-munkene i Middelalderen og deres etterfølgere fant ut hvor de beste vinmarkene var, har man kunnskapen som ligger til grunn for inndelingen i Village Premier Cru og Grand Cru. Det dreier seg rett og slett om know-how, basert på historisk kunnskap ervervet gjennom mange hundre år.

Og nå dukker også begrep som «Climats» opp. De brukes litt om hverandre. Her dreier det seg om helt konkrete deler av en vinmark. En parsell med en spesifikk geografisk beliggenhet, med et unikt jordsmonn (mye kalkholdig leire og kalkstein fra Jura-tiden). Og der kan kun pinot noir eller chardonnay dyrkes.

Det er nå vi kan snakke om at mange viner fra vinmarker som nesten overlapper hverandre, til tross for at de teknisk sett er laget likt, av samme person, kan fremstå veldig forskjellig. Det kan oppleves å være distinkte aromatiske forskjeller på viner laget på druer dyrket med bare noen få meters avstand.

-Tiltrekkende, men krevende

Vinekspert og vinbokforfatter Per Mæleng, som i dag jobber med utvelgelsen av viner til spesialutvalget på Vinmonopolet, har i sin bok «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund» omtalt sitt kjærlighetsforhold til de store bourgogne-vinene på denne måten: «Gode burgundere er uimotståelig tiltrekkende, samtidig som de er krevende å forstå». Da Mæleng for alvor forsto storheten i en vin fra Bourgogne hadde han i London fått smake viner som ifølge ham var «sensuelle og dype, samtidig som de var energiske, syrlige og friske».

Alle som fordyper seg i Bourgogne har altså noe fenomenalt å se frem til av opplevelser. Og etter hvert vil man finne ut hva som skiller de fem underområdene fra hverandre, og hvor innen disse igjen man finner sine egne favoritter. Da er du kommet langt i å «forstå» verdens mest komplekse vinregion.

Kom bourgognerne fra Bornholm?

Innhøsting i Bourgogne. Svært mange av vinprodusentene høster for hånd, og har en fast “stab” av druedyrkere som kommer tilbake år etter år. Druene plukkes som oftest i små kasser. Foto: UD

Historisk har Bourgogne vært befolket i mange tusen år, av bl.a. keltere og romere. Bourgogne var faktisk lenge et eget lite kongerike, og en teori er at de første bosetterne som ble kalt burgundere var en østgermansk folkegruppe som kan ha fått navn etter øya Bornholm. Den gamle norrøne navnet på Bornholm var Burgundarholmr, det vil si øya til bourgognerne. Senere kom frankerne og opprettet et hertugdømme som i 1477 ble annektert av den franske trone. Og så, gjennom Nijmegen-traktaten av 1678, ble Bourgogne inkorporert i daværende Frankrike.

Med den franske revolusjonen i 1789, ble kirkens eiendommer overført til private. Og etter dette kom Napoleons arvelov av 1804 (code sivil des francais) som gjør at de fleste vinmarkene i Bourgogne (og Frankrike) i dag er oppdelt i mange parseller/plots som ofte har forskjellige eiere. Napoleon bestemte nemlig at alle barn skulle arve likt av familienes eiendommer. En familie med en 12 hektar stor vinmark og fire barn endte altså opp med at de arvet tre hektar til hver. Den kjente Grand Cru-vinmarken Clos de Vougeot på 50 hektar har for eksempel i dag hele 80 eiere.

Fem regioner

I forbindelse med denne artikkelen har jeg smakt meg gjennom ni viner fra ni ulike appellasjoner i Bourgogne. Før jeg går inn på hver enkelt vin, må vi ta et større overblikk over oppdelingen av regionene hvor det dyrkes vindruer. Som nevnt er det fem av dem:

  1. Côte de Nuits, inkl. Hautes Côtes de Nuits
  2. Côte de Beaune, ink. Hautes Côtes de Beaune
  3. Côte Chalonnaise
  4. Mâconnais
  5. Chablis, inkl. Grand Auxerrois og Chatillonnais

Selve «hjertet» i Bourgogne kalles Côte d’Or (= gyllen skråning), en kalksteinforkastning som har gitt navn til departementet som befinner seg rundt den. Den strekker seg fra Dijon nord for elven Dheune, til sør med utsikt over Saônedalen til øst. Den østvendte skråningen av Côte d’Or er hjemmet til noen av de største navnene blant burgundervin, som Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot, Meursault og Montrachet. Den nordlige delen, Côte de Nuits, produserer nesten utelukkende rødvin. Côte de Beaune produserer en blanding av hvite og røde viner.

Aloxe-Corton

Denne appellasjonen hører inn under Côte de Beaune. Har hatt status som AOC-appellasjon siden 1938. Leverer strålende innen både hvite og røde viner. Aloxe-Corton omfatter 14 Premier Cru Climats.

Domaine Roux Père & Fils er et familiefirma som ble etablert i 1855. De eier i dag rundt 70 hektar med vinmarker spredt over hele Bourgogne, og lager vin i alle kategorier, fra regionale viner til Grand Cru. Vinhuset av brødrene Matthieu og Sebastien Roux.

Domaine Roux Aloxe-Corton Premier Cru Les Valozières 2017
Rødvin
Frankrike, Bourgogne, Aloxe-Corton
Bestilling – nr. 12720301
Kr. 460,50, 0 – 12 år
Konsentrert, kraftig og robust vin med bærfrukt mot røde og mørke bær. Friske kirsebær/moreller, jordbær, kjerner, urter, integrerte tanniner, krydder, lakris, urter og fat. Fin fruktsyre, god lengde.
Produsent: Domaine Roux Père & Fils
Importør: Fondberg

Mâcon-Verzé

Vin produsert i Mâconnaise i det sydlige burgund, både en regionial appellasjon og et definert geografisk område. Mâcon fikk sin AOC-status i 1937. Nå oppdelt i Mâcon, Mâcon-Villages og Mâcon + det geografisk definerte området (omfatter totalt 27 landsbyer), her Verzé. Rundt Verzé dyrkes det chardonnay for hvite viner og gamay for røde og roséviner. Landsbyen ligger rundt 60 km nord for Lyon og 120 km syd for Dijon.

Domaine Nicolas Maillet er et lite familiefirma som eier kun syv hektar med vinmarker. 5,77 hektar er beplantet med chardonnay, 0,64 hektar med aligoté, 0,4 hektar med pinot noir og 0,4 hektar med gamay. Nicolas er fjerde generasjon som har dyrket vindruer, men fra 1928 til 1999 solgte familien druene til et lokalt kooperativ. Da Nicolas bestemte seg for å lage egen vin, eide familien kun 3,5 hektar med rundt 50 år gamle vinstokker. Siden har han plantet 2,7 nye hektar med chardonnay og kjøpt ett hektar med 60 år gamle chardonnay-planter. Eiendommen er økologisk sertifisert.

Nicolas Maillet Mâcon-Verzé 2018
Hvitvin
Frankrike, Bourgogne, Mâcon-Verzé
Bestilling – nr. 3766401
Kr. 279,00, 0 – 6 år
Elegant, fin fylde, ren og friskt fruktbilde. Fra 45 år gamle vinstokker. Smak av sitrusfrukter, grapefrukt og fersken, gule epler og pære, blomster, våt stein og kalkmineraler.
Produsent: Nicolas Maillet
Importør: Mission Wine & Spirits

Mercurey

Totalt 650 hektar. Mest røde viner (over 2/3). 164 av 648 hektar har Premier Cru-status. Mercurey-vin produseres i kommunene Mercurey og Saint-Martin-sous-Montaigu i Côte Chalonnaise.

Domaine Michel Juillot ble etablert i 1928 og er i dag i fjerde generasjon. Har totalt 31 hektar med vinmarker, mest i de beste «Climats» i Mercurey, men også noen i Côte de Beaune. Lager totalt 180 000 flasker i året fra 20 forskjellige appellasjoner, hvorav halvparten er fra appellasjonene Village Premier Cru og Grand Cru.

Domaine Michel Juillot Mercurey 2018
Hvitvin
Frankrike, Bourgogne, Mercurey
Bestilling – nr. 9108201
Kr. 329,90, 0 – 6 år
Bløt, saftig, mineralsk. Bra fedme, smak av bakte epler, sitrusfrukt, voks og steinmineraler. God lengde.
Produsent: Domaine Michel Juillot
Importør: Winetailor

Bourgogne Hautes Côtes de Beaune

Området ligger vest for Côte de Beaune, og fikk AOC status i 1961. Hører inn under det som betegnes som Côte d’Or. Årlig produksjon fra vinmarkene her er på rundt 5,3 millioner flasker, hvorav 4,3 millioner er rødvin på pinot noir.

Nuiton-Beaunoy Caves des Hautes-Côtes er et kooperativ som ble startet av ti druedyrkere i byen Orches i 1957. I dag er de 80 medlemmer, og lager årlig tre millioner flasker med vin fra druer høstet fra gode vinmarker i hele Côte d’Or, i Côte de Beaune, Côtes de Nuits, Hautes Côtes de Beaune og Hautes Côtes de Nuits.

Nuiton-Beaunoy Bourgogne Hautes de Beaune Grande Cuvée 2019
Rødvin
Frankrike, Bourgogne, Hautes de Beaune
Basis – nr. 1442201
Kr. 207,90, 0 – 6 år
Har benevnelsen Côte d’Or Grande Cuvée på etiketten. La Dalignière er en enkeltvinmark. Bløt, fruktig, sødmefull pinot noir, med aromaer i retning av bringebær og kirsebær. Ungdommelig og fruktig/saftig. Noe fat, vanilje, nøtter og urter.
Produsent: Caves des Hautes-Côtes, Nuiton-Beaunay
Importør: Moestue Grape Selections

Savigny-les-Beaune

En meget attraktiv appellasjon for relativt rimelige, delikate rødviner innen Côte de Beaune. Årlig produksjon her er 1,8 millioner flasker, 85% er røde viner. Har totalt 22 «Climats» med Premier Cru-status. Fikk AOC-klassifisering i 1936, og for Premier Cru i 1970. På 1800-tallet dyrket man en del gamay-druer her, men nå er det pinot noir og chardonnay som gjelder.

Domaine Pavelot eies og drives av Jean-Marc og Hugues Pavelot som følger opp flere generasjoners arbeide innen vin. Regnes som en av stjernene, om ikke den beste produsenten i Savigny-les-Beaune, med fruktige, elegante, rene og delikate viner. Produserer årlig drøyt 60 000 flasker fra 13 hektar ned vinmarker, flest i Savigny-les-Beaune på 220-360 m.o.h. Men har også noen parseller i Beaune og Aloxe-Corton.

Domaine Pavelot Savigny-les-Beaune 2017
Rødvin
Frankrike, Bourgogne, Savigny-les-Beaune
Bestilling – nr. 10207601
Kr. 334,00, 0 – 12 år
Delikat, lett blomsterduftene på nese. Rene fruktaromaer mot jordbær, bringebær og granateple. Hint av mandler, urter og lett sødme. God lengde.
Produsent: Domaine Jean-Marc & Hugues Pavelot
Importør: Moestue Grape Selections

Pernand-Vergelesses

Village-vinene fikk AOC-status i 1936. Premier Cru-status kom i 1970, og gjelder åtte forskjellige «Climats». Mye kalk i jordsmonnet gir fin mineralitet. Mye hvit village-vin av god kvalitet til greie priser.

Domaine Rapet Père et Fils holder til i et gammelt familiehus hvor man har skriftlige kilder på at de holdt på med vin i 1765. I dag er det Vincent og Sylvette Rapet som styret familiefirmaet som har tyve hektar med vinmarker i Pernand-Vergelesses, Savigny-les-Beaune, Aloxe-Corton og Beaune.

Domaine Rapet Père et Fils Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille 2017
Hvitvin
Frankrike, Bourgogne, Pernand-Vergelesses
Bestilling – nr. 11095001
Kr. 599,90, 0 – 15 år
Fyldig, lang, delikat og fersk frukt, mot gule epler og sitrusfrukt. Lett floral, god mineralitet, det meste pent balansert med fatkrydder og tre i avslutningen. 12 måneder på fat (30% nye), med åtte måneder på bunnfall.
Produsent: Domaine Rapet Père et Fils
Importør: Wine Tailor

Saint-Véran

En spesiell village som fikk AOC-status i 1971, og hvor man kun lager hvite viner – på chardonnay. Omfatter åtte landsbyer i seks kommuner i Mâconnaise. Totalt 680 hektar med vinmarker, som ligger delt som to øyer med AOC Pouilly-Fuissé midt mellom.

Château de Pierreclos er et av de mest historiske og majestetiske slott i hele Bourgogne, bygget så tidlig som mellom 887-926. Det troner øverst på en åsrygg, omgitt av vinmarker. Slottet ble i 1989 kjøpt opp av Pidault-familien som gjorde deler av slottet om til et vinanlegg. De har åtte hektar med vinmarker i Mâcon-Pierreclos, Saint-Véran og Pouilly-Fuissé.

Domaine de Château de Pierreclos Saint-Véran Au Grand Bussière 2018
Hvitvin
Frankrike, Bourgogne, Saint-Véran
Bestilling – nr. 12788801
Kr. 285,20, 0 – 6 år
Lett kremet, litt fet, smør og fat. Hint av noe vegetal (gress), god, moden fruktighet (gule epler, fersken, aprikos og sitrusfrukt), lang.   Fra gamle vinstokker, lang lagring på bunnfall.
Produsent: Château de Pierreclos
Importør: IB Fine Wines

Maranges

AOC Maranges omfatter tre kommuner i Côte de Beaune og er en region med i hovedvekt på røde viner, med 95% pinot noir i vinmarkene. Har syv Climats med Premier Cru-status, men ingen med Grand Cru. Fikk i 1988 en egen AOC-village appellasjon for de tre landsbyene Cheilly-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges og Sampigny-lès-Maranges.

Thomas Morey er tiende generasjon av vindyrkere og vinmarksarbeidere etter Claude Morey som startet det hele i 1643. Han jobbet i 12 år sammen med sin far Bernard Morey, før han i 2006 sammen med kona Sylvie startet for seg selv, under navnet Domaine Thomas Morey. Hans første årgang alene var 2007.  Han er spesialist på hvite fra Chassagne-Montrachet, landsbyen hvor han har sitt vinhus, men lager også viner fra Maranges, Saint-Aubin, Santenay, Puligny-Montrachet og Beaune. 35% røde, 65% hvite.

Thomas Morey Maranges Premier Cru La Fussière 2018
Rødvin
Frankrike, Bourgogne, Maranges
Bestilling – nr. 10848501
Kr. 493,00, 0 – 8 år
Saftig, fruktig stil med mørk, moden frukt. Stofflig og ren vin, god fylde, smak av bringebær, kirsebær og solbær, fin mineralitet, hint av lakris og krydder.
Produsent: Thomas Morey
Importør: Vininor

Saint-Bris

AOC-status først fra 2003. Før det benevnt Sauvignon de Saint-Bris. Vinmarkene beplantet med sauvignon blanc og sauvignon gris.

Historien til vinhuset J. Moreau & Fils går tilbake til 1814, da Jean-Joseph Moreau giftet seg med datteren til en vinbonde, og arvet det eldste vinhuset i Chablis. Siden den gangen har familien arvet, kjøpt og leid stadig mer og mer vinmarksareale, slik at de i dag kontrollerer 200 hektar totalt.

J. Moreau & Fils Saint-Bris Savignon 2019
Hvitvin
Frankrike, Bourgogne, Saint-Bris
Basis – nr. 3160901
Kr. 159,90
Naturligvis ingen regel uten unntak: Det lages vin på sauvignon blanc-druen (og sauvignon gris) også i Bourgogne. Denne har fersk delikat frukt, med druetypiske aromaer mot stikkelsbær og solbærblader. Innslag av tropisk frukt, nesle, grønne urter og sitrus. Noe lagring på bunnfall, delvis malolaktisk gjøring (stoppet for å bevare fruktighet og friskhet).
Produsent: J. Moreau & Fils
Importør: Silenus