Bare en ny Michelin-stjerne til Norge

Michelin-guiden var grådig med nye stjerne-utmerkelser til norske restauranter da Michelin Guide Nordic Countries ble lansert mandag. Bare Galt i Oslo var nykommer med stjerne.

Alle de øvrige norske stjerne-restaurantene beholdt sine utmerkelser, så slik sett økte Norge stjernefangsten med en stjerne dette året. Men sammenlignet med Sverige og Danmark ble fangsten laber.

Frantzén første svenske trestjerner

Størst oppmerksomhet ble det rundt Frantzén i Stockholm, som i år ble Sveriges første 3-stjerner. Kokken Bjørn Frantzén startet med Frantzén-Lindeberg midt på 2000-tallet. De vakte berettiget oppmerksomhet ved å lansere en meny på 20-23 retter i sitt lille restaurantlokale i Gamle Stan.

Den første stjernen kom i 2006. Så valgte sommelier Lindeberg å trekke seg ut, mens Frantzen fortsatte alene og fikk etter hvert to stjerner, i nytt lokale. Sist september byttet han igjen lokale, og nå kom altså den tredje Michelin-stjernen. Sammen med Maaemo i Oslo og Geranium i København betyr det at Nordic Guide nå inneholder en trestjerners restaurant i hver av de tre hovedstadene. Finland og Island må fortsatt vente på sin topprestaurant.

Sverige var den store vinneren blant de nordiske restaurantene i år, med tre nykommere med stjerne; Sav i Malmö, Aloé i Älvsjö og Agrikultur i Stockholm.

Tredje forsøk med stjerne

Galt i Oslo er den tredje restauranten svenske Bjørn Svensson har startet som har oppnådd Michelin-stjerne. Det startet med Oscarsgate, som på den tiden var den helt klart beste restauranten i Oslo og Norge. Men da alle ventet på stjerne nummer to til Svensson, stengte han dørene i Oscarsgate.

To år senere var han tilbake med Fauna på Aker Brygge, og igjen kom Michelin-stjernen ganske kjapt. Men også Fauna ble lagt ned etter kort tid.

Galt ligger på Frogner, og det var nok en aldri så liten overraskelse at Bjørn Svensson igjen skulle hente seg en Michelin-stjerne. Restauranten har tross alt bare vært åpen i et lite halvår. Det var nok mange i Oslo som trodde at andre kandidater sto sterkere i år. Men Svensson leverer varene han – nok en gang!

Alle de andre norske Michelin-restaurantene fikk beholde sine stjerner. Det betyr at Bernt Stiansen med Statholdergaarden nå har hatt stjerne sammenhengende i over tyve år. En bragd!