Bevilger 6,5 mill. til Bocuse d’Or i Trondheim

2. pinsedag kom to statsråder til Bakklandet med mer enn småpenger i baklomma. Landbruks- og matminister Sandra Borch og Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran varslet at Regjeringen bevilger henholdsvis 4,5 og 2 millioner, totalt altså 6,5 millioner kroner til Bocuse d’Or Europe, eller EM i kokkekunst, som skal arrangeres i Trondheim Spektrum 19.–20. mars 2024.

Av Ulf Dalheim, publisert 29. mai 2023

Det var i forbindelse med et grillarrangement på Bakklandet mandag kveld 29. mai at statsrådene avslørte nyheten om disse bevilgningene. Der inviterte Bocuse d’Or Norge og deres samarbeidspartnere til grillfest med gratis smaksprøver for publikum.

Grillingen var kalt “Surf & Turf på Bakklandstorget”, og det var kokkene Håvard Werkland og Håkon Solbakk som sammen med kokkelærlinger og Espen Laumann fra Le Bistro sto for tilberedningen og serverte lokale råvarer fra store griller til alle som kom innom. Begge de to er kandidater til Årets Kokk 2023 (den som vinner der vil representere Norge i Bocuse d´Or Europa, som er kvalifisering til VM, Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike i 2025).

Det var representanter fra både næringslivet, kommune og fylkeskommune tilstede, blant annet fylkesordfører Tore O. Sandvik og ordfører Rita Ottervik. Sandvik fortalte om det langvarige arbeidet som ligger bak Trondheims posisjon i dag, hvor byen er blitt en internasjonal matdestinasjon med tre Michelin-restauranter. Like viktig er det at Trøndelag er leverandør av verdens beste råvarer.

Kvalifisering til Bocuse d’Or i Lyon 2025

Midlene fra Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir et betydelig løft til prosjektet Bocuse d’Or Trondheim, og til satsingen på Norge og Trondheim som matdestinasjon. Arrangementet er dessuten svært viktig for de beste kokkene i Europa, for de ti beste kandidatene i denne konkurransen går videre til verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i 2025.

– At Norge og Trondheim er valgt som vertskap for den europeiske kvalifiseringen til verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranse er en stor ære. Midlene fra departementene gir oss større muskler til å gjennomføre dette internasjonale arrangementet, som viser frem norsk matkultur og førsteklasses, lokale råvarer. Det sier May Britt Hansen, prosjektleder for Bocuse d’Or-arrangementet i Trondheim.

Skal styrke rekrutteringen til matfagene

– Vi gleder oss til å ta imot kokker og matentusiaster fra hele Europa, og takker statsrådene for anerkjennelsen og dette rause bidraget, sier Hansen.

Pengene vil blant annet bli brukt til å styrke rekrutteringen til kokk-, servitør- og matprodusentfagene, samt styrking av Trondheim og Trøndelag som måltidsdestinasjon.

Trøndelag og Trondheimsregionen rommer både fjord, fjell, kyst og jordbrukslandskap, noe som gir Trøndelag en unik posisjon i verdenssammenheng. Dette er en sentral del av både markedsføringen og gjennomføringen av arrangementet av Bocuse d’Or Europe som blir avholdt i Trondheim Spektrum 19.–20. mars 2024.

Statsrådene Bjørnar Skjæran og Sandra Borch kom til Trondheim med 6,5 milloner kroner til May-Britt Hansen, sjefen for Bocuse d’Or Europa, som arrangeres i Trondheim Spektrum i mars 2024. Til høyre kokkene Håvard Werkland og Håkon Solbakk som begge forsøker å kvalifisere seg til EM i kokkekunst. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim