Trondheims nye matstjerner!

Trondheim er av DN kåret til Norges mathovedstad, men nå er byen også satt ettertrykkelig på det internasjonale stjernekartet, etter at Credo og Fagn mandag kveld ble tildelt Michelin-stjerner under presentasjonen av 2019-utgaven av Michelin Nordic Guide i Aarhus.

Byen har ventet og ventet på sine første Michelin-stjerner i flere tiår. Bryggen på Bakklandet burde fått stjerne på 90-tallet, den første utgaven av Credo skulle hatt det tidlig på 2000-tallet, og kanskje var Fem Bord også en stjernekandidat på 2010-tallet.

Nå startet utdelingen i Aarhus med at Heidi Bjerkan og Credo fikk Michelin-guidens første Sustainability Prize – for sitt arbeid med bærekraftig arbeid. Deretter ble det en stjerne både på Fagn og Credo.

For langt å reise fra Frankrike?

Men stjernene kom altså aldri til Trondheim – før i år. Michelin-inspektørene syntes i mange år tydeligvis det var langt nok å reise til Oslo.

Det tok faktisk veldig lang tid før de første restaurantene utenfor de nordiske hovedstedene ble vurdert som Michelin-kandidater. Re-Naa i Stavanger, med trønderen Sven Erik Renaa som eier og driver, var den første utenfor Oslo som fikk stjerne i Norge – i 2016.

Den første Michelin-stjernen til en norsk restaurant  ble tildelt Bent Stiansen og Statholdergaarden i Oslo i 1997.  Med fornyet stjernestatus i Aarhus mandag kveld kan han derfor gå inn i sitt 22. sammenhengende år som Michelin-stjerneinnehaver. Det er en stor prestasjon!

Trondheim som arrangør i 2020?

Trondheim hadde for øvrig en stor delegasjon på plass i Aarhus mandag, med direktør Berit Rian fra Næringsforeningen i Trondheim, reiselivsdirektør Tanja Holmen fra Visit Trondheim og fylkesordfører Tore O. Sandvik  – sammen med bl.a. Roar Hildonen og Lasse Berre.

Kanskje sørget de for å fremme Trondheims kandidatur til å være vertskap når Michelin-stjernene for Norden skal deles ut i 2010?

Nye Credo på Lilleby. Gode smaker i røffe omgivelser. Foto: UD

Credo ble startet i 1998

Den nye stjerneinnehaveren Credo ble startet alt i 1998, og holdt da til i Ørjaveita 4 (bak Byhaven), i de samme lokalene som Fagn overtok for halvannet år siden, da Credo flyttet til Lilleby.

Heidi Bjerken, som nå er eier av «nye» Credo, var sammen med Calle Fegth og Tor Schjølberg med på å etablere Credo – som i dag har inngang fra nettopp Credoveita. Heidi var kjøkkensjef ved den første utgaven av Credo i en årrekke, dog avbrutt av et lengre engasjement som kjøkkensjef ved Det kongelig norske slott. Men hun var hele tiden med på eiersiden.

Det er nå akkurat ett år siden Credo på Lilleby åpnet i den tidligere lagerhallen på Lilleby. Utbygger Veidekke har gitt Heidi og Trondheim et restaurantbygg det knapt finnes maken til, også internasjonalt. Noen sier at om maten på Credo holder stjernekvalitet, så er selve bygget verdt sine egne stjerner i tillegg.

Fra kjøkkenet på Credo. Åpent og oversiktelig. Lett for gjestene å følge med når kokkene gjør i stand rettene. Foto: UD

Tar vare på hele kretsløpet

Tyve år etter etableringen av den første Credo-utgaven kunne Heidi Bjerkan i februar 2018 på Lilleby sette sine nye ideer og drømmer ut i livet. Det handler om hele kretsløpet fra jord og bonde til gjestene og matfatene.

Hele andre etasje av den store verkstedhallen som huser Jossa og Credo er blitt en eneste stor «hage», der hun i samarbeid med Skjetlein videregående skole på Leinstrand og Skjølberg Søndre gård på Orkanger sørger for at de tre spisestedene som nå er under hennes restaurantpapaply – Credo, Jossa og Finnes kafe – nærmest er blitt selvforsynt med råvarer. I tillegg kommer de råvarene Credo henter på Fannremsgården, som smør og rømme. Og naturliogvis alle andre kortreiste råvarer, fra grønnsaker via fisk til kjøtt.

Startet på Credo, hentet inspirasjon i Chicago

Jonas André Nåvik på Fagn startet faktisk sin kokkekarriere på nettopp Credo, før han dro ut i «verden» for å hente kunnskap og inspirasjon. Han har opphold både på Engø gård på Tjøme samt ikke minst på Michelin-stjernerestauranten Alinea i Chicago.

Kunstverk på tallerkenen på Fagn. Her en røyerett. Foto: UD

Helt frem til nylig var han også deltaker på det norske kokkelandslaget, men det toget har han nå hoppet av for å konsentrere seg fullt og helt på å utvikle Fagn.

Ordet Fagn er for øvrig hentet fra norrønt, og betyr «å omfavne, ta godt vare på». Det er et motto for alle de ansatte på Fagn å ta vare på gjestene. Med Michelin-stjerne i lomma kan de nok vente enda større pågang av matinteresserte gjester fra hele Norge – og verden for øvrig…

Dette er Michelin-guidens utmerkelser:

Guide Michelin  har siden 2014 gitt ut en egen guide for Norden.
Dette er Michelin-utmerkelsene:
*** Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».
** To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».
* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».
Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.
Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.
Drueklase: En spesielt interessant vinliste.

Den første guiden kom i 1990

Den første guiden kom allerede i år 1900 etter initiativ fra dekkprodusenten Michelin. Den ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil. På den tiden fantes det ca. 3 000 biler i hele Frankrike, hvorav 95 prosent av bilene fantes i Paris. Formålet med guiden var å få folk til å reise ut på landet for å:
1. Slite dekkene sine, slik at de måtte kjøpe nye!
2. Spre interessen for biler slik at flere skulle kjøpe biler (og dermed trenge dekk).

De første guidene inneholdt matnyttig informasjon om hvor man kunne fylle bensin (det fantes ikke så mange bensinstasjoner på den tiden), hvordan man byttet dekk og lyspærer, samt hvor man kunne få seg en matbit, eller overnatte.

Det overordnede målet var/(og er fortsatt) å gjøre reisen enklere – noe som fortsatt finnes i Michelins motto – ”en bedre vei frem”.

Systemet med stjerner ble introdusert på 30-tallet.

(Publisert 19.2.2019)