Blir leder for Geitmyra Credo

Mesterkokk Trond Åm har skiftet beite. Den tidligere kjøkkensjefen ved Credo Restaurant, som de siste årene har hatt hovedansvaret for Kalas & Canasta på Bakklandet sammen med Nina Karlsen, er ansatt som ny daglig leder av Geitmyra Credo matkultursenter for barn. På en måte er sirkelen nå sluttet for Trond, snart 20 år etter at han i 2002 flyttet fra Oslo til Trondheim for å begynne ved nettopp Credo. Trond har over lengre tid hatt et sterkt ønske om at flere folk skal brenne for faget slik han gjør selv. Og da må rekrutteringen allerede starte fra man er ung.

Av Ulf Dalheim, publisert 21. april 2021

-Det har vært en travel tid gjennom flere år nå, hvor vi Nina og jeg har åpnet og solgt virksomheter. Det var i perioder veldig mye å holde tak i. Så kom covid-19 som snudde opp ned på det meste, og jeg ble mer bevisst selv på at jeg hadde et ønske om å bidra med mer målrettet utvikling innenfor faget. Jeg hadde et stort ideark som ble fylt ut. Skulle jeg starte egen restaurant? Åpne bakeri? Satse på catering? Eller gjøre noe helt annet? De siste årene har jeg og Heidi hatt jevnlig dialog om alt fra smått til stort, og når det ble en åpning for et engasjement på Geitmyra Credo, føltes det helt rett fra første stund.  For dette er drømmejobben for meg, forteller Trond Åm når VinPuls besøker Geitmyra en fredag formiddag.

Trond, Siri, Jonas og Vera

Siri Omholt, Trond Åm. Jonas Sundquist og Vera Møst Wang er de fire matkultur-entusiastene som driver Geitmyra Credo matkultursenter for barn på Lilleby, i lokalene til tidligere Finnes barnehjem, hvor restauranten Edoramen også ligger. De samarbeider tett også med Jossa og Credo. Foto: UD

Det er hektisk aktivitet i lokalene i tidligere Finnes Kafe på Lilleby, der Credo sin japanske «avlegger» Edoramen også holder hus. En 9. klasse fra Ugla har undervisning denne dagen, og går forbi oss med matrester etter lunsjen. De skal bringes til komposten og gjenvinnes. Svenske Jonas Sundquist, som var kjøkkensjef på Britannia Brasserie da hotellet åpnet opp igjen i 2019, er sammen med undervisningsleder Siri Omholt de to andre i teamet som drifter matkultursenteret. Siri er praktisk pedagogisk utdannet ved NTNU, matematikk og fysikk. I tillegg har de Vera Møst Wang som tilkallingsvikar.

-Det er så viktig det Geitmyra står for; å lære barn og unge om matkultur og bærekraft. Jeg har i mange år samarbeidet med Geir Rune Larsen ved Strinda videregående om rekruttering til kokk- og matfaget. Nå får jeg drive med opplæring og rekruttering på fulltid. Og så er det spennende både for oss som driver det og elevene som kommer hit at vi har samarbeid med tre restauranter; Credo, Jossa og Edoramen, påpeker Trond Åm.

Heidi Bjerkan har lenge hatt et ønske om å drive med kunnskapsformidling for barn og unge, og har fulgt med Geitmyra Matkultursenter sitt engasjement fra starten av. Samarbeidet ble initiert da begge parter så positive ringvirkninger av hverandres kompetanse og visjon.

Startet av Andreas Viestad i 2011

Jonas Sundquist (t.v.) og Trond Åm på ett av kjøkkenene inne i Finnes-huset hvor Geitmyra Credo har sin undervisning for barn og unge. Da VinPuls var på besk var det 9. klassinger fra Ugla som fikk lære om matkultur, bærekraft og matsvinn. Foto: UD

Geitmyra matkultursenter ble startet av Andreas Viestad. Visjonen er å bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt. Det skal man få til gjennom å pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matgleden til barna som kommer og deltar i undervisningen. For barn må tas på alvor. De kan lage mat, de tørr å smake. Når barna lærer å ta gode matvalg får de derfor kunnskap de kan dra nytte av gjennom hele livet.

Den første avdelingen av Geitmyra kom i Oslo i 2011, der man holder til i en gård fra 1700-tallet på Sagene. Senere har Ringsaker, Kristiansand og Trondheim kommet til. Det er også planer om flere, muligens blir Tønsberg den neste kommunen som får et Geitmyra matkultursenter for barn.

De tre første Geitmyra-avdelingene eies og drives gjennom stiftelsen, på støtte og midler fra kommune, fylke og stat samt det private næringslivet. Ved Geitmyra Credo har Credo 50 prosents eierskap. I Trondheim er SpareBank1 største bidragsyter og man har en langsiktig avtale med Trondheim kommune. Avdelingen har i tillegg samarbeid med andre veldedige organisasjoner.

-Vi ønsker også å inkludere hele nærmiljøet her. Som f.eks. å lage noe for barna i nabolaget på 17. mai, om det blir mulig. Lilleby hagelag har allerede et samarbeid med Credo, og vi har planer om å ha både hønsehus og bikuber etter hvert. Bikubene skal ha vindu mot lokalene våre, slik at barna kan følge med aktiviteten inne i dem.

Prosjektbeskrivelser og gode søknader

Mye å lære selv for en utdannet kokk med over 20 års erfaring i restaurantbransjen når man skal inn og drive et matkultursenter. Foto: UD

Trond Åm innrømmer at det er mye nytt å sette seg inn i, og en uvant måte å drive noe på rent økonomisk da de ikke selger et spesifikt produkt, men må kontinuerlig innhente midler for å kunne drifte undervisningen. I tillegg til å delta så mye han kan i undervisningen, blir derfor det å lage prosjektbeskrivelser og gode søknader en viktig del av jobben ved Geitmyra Credo.

-Men hovedjobben er å være med på å gi barn og unge en større matglede, fortelle hva mat er og hvordan man lager den best mulig, og naturligvis sunnest mulig. Mat og helse er tverrfaglig i skolen. Etter min mening skulle det vært et enda større fag. Jeg har holdt utallige matkurs i min tid, hvor jeg ser viktigheten av det tverrfaglige slik at de unge kan forstå den store sammenhengen, fra jord til bord og tilbake til jord. Du så jo at elevene som er her i dag bar ut restene til komposteringskassene.  Det vi gjør her ved Geitmyra er mye mer enn det jeg ante før jeg kom hit. Det blir litt som å starte i 1. klasse igjen for meg også, smiler Trond Åm. 

Det er stort fokus på matsvinn i undervisningen ved Geitmyra. Alle klassene som kommer dit, henter utgåtte varer fra nærmest butikk. Disse går man så gjennom og ser hva som faktisk kan brukes likevel. Bærekraft i ordets rette forstand, med andre ord.

-Det er sykt gøy og givende dette. Og enda er vi bare i startfasen. Geitmyra Credo i Trondheim startet opp midt i pandemien, og akkurat nå er det litt vanskelig å planlegge alt. Neste år er planen at vi skal ha 2300 9.-klassinger fra alle skolene i Trondheim innom her. Og vi skal allerede i sommer være med og være synlig på arrangementer som Juba-Juba, Skandia Cup og Olavsfestdagene, med ulike formater for barn og unge der. Senere igjen skal vi også bevege oss utenfor bygrensene. Vi ønsker også å spre matglede i hjemme ved å engasjere inn familier. Og å tilby spesielle opplegg for funksjonshemmede. Vi går «all in», for dette er en enormt viktig jobb, mener Trond Åm.

Innholdsrikt hus som kan utnyttes mer

Det kan også bli aktuelt å tilby ungdommer å få jobbe på Edoramen, eller at lærlingene fra Credo kommer inn på undervisningssiden. Huset som tidligere var Finnes barnehjem er utrolig innholdsrikt, over tre etasjer med full kjeller i tillegg. Så mulighetene til å bruke mer og mer av fasilitetene er absolutt til stede. I midten av august får Geitmyra besøk av teatergruppa Flying Seagulls, og da vil man også bruke Jossa-lokalene og ha et opplegg for rundt 60 barn med foresatte.

-Jeg har tatt på meg verdens viktigste jobb. Og så er det steinartig å jobbe for Heidi igjen. Både å få ta del i hennes «nerdekunnskap», samt støtte opp under hennes arbeid med å anskueliggjøre hvor viktig det er å lære barn og unge om mat og bærekraft. Derfor er det så viktig at Geitmyra Credo er for alle. Så ja, jeg synes at Geitmyra skal få en større post i statsbudsjettet, slår Trond Åm fast.