Blomkål med marokkansk vri

Gled dere matvenner! I juli vil konsernkjøkkensjef Espen Aunaas i Frati Gruppen og kjøkkensjef Rune Ehlie ved Le Bistro servere dere nye oppskrifter hver fredag her på VinPuls.

Le Bistro i Munkegata (tidligere Bari) er valgt ut som «Månedens restaurant» på vinpuls.no. Det betyr franskinspirerte retter fire fredager på rad, laget av to av Trøndelags aller beste mesterkokker. Begge har bakgrunn fra bl.a. Credo da den var i Ørjaveita, Espen var sågår kjøkkensjef der i hele åtte år. Rune har i tillegg til Credo vært innom To Rom og Kjøkken og Ladejarlen.

Espen Aunaas er en av Trondheims mest meritterte kokker. Han har også jobbet på to av Spanias mest berømte 3-stjerners Michelin-restauranter, Arzak ogMartín Berasategui. I Norge har han vært innom Balthazar i Oslo og Gastronomisk Institutt i Stavanger. Han har OL-medaljer fra sin tid på kokkelandslaget, både på junior. og seniornivå.

Kjøkkensjef Rune Ehlie ved Le Bistro og konsernkjøkkensjef Espen Aunaas i Frati Gruppen står bak oppskriftene til VinPuls hver fredag når Le Bistro er “Månedens restaurant” i juli. Foto: UD

Espen og Rune starter juli sunt og godt, med en meget spennende vegetarrett, bakt blomkål smaksatt med en marokkansk krydderblanding. Jeg har smakt den, og tro meg, dette er utrolig godt!

Trondheims mest franske spisested

Le Bistro er Trondheims mest franske restaurant. Da Michael Minervini & Co mente at Bari hadde utspilt sin rolle i byens uteliv, ønsket de å skape en klassisk fransk bistro i lokalene, ikke alt for moderne, men et sted hvor de franske klassikerne innen matveien likevel er fornyet. Åpningen fant sted 16.mars i 2017.

-Vi prøver å  være så fransk som vi får til. Byen har ikke hatt en ren fransk bistro tidligere, så det var vel på tide. Også vinlisten er utelukkende med franske viner. Det gjelder også ostene vi serverer. Unntaket er Jåblom fra Grindal Ysteri, en fersk chevre som vi bruker på kjøkkenet, forteller Espen Aunaas.

Espen og Rune sier at om leserne på vinpuls.no har spørsmål om rettene som presenteres hver fredag i juli her på VinPuls, så er det bare å ta kontakt.

-Det er bare gøy hvis folk blir fristet og vil prøve ut rettene. Vi har åpent i hele sommer, og skal naturligvis svare på spørsmål om noen tar kontakt, sier de.

Men nå over til første rett fra Le Bistro-kokkene:

En skikkelig smakfull blomkålrett

Blomkål ras-el-hanout
(til 4 personer)

Dette trenger du:
2 stk blomkål, hele, trimmet bort det meste av grønt
Ras-al-hanout krydderblanding, marokkansk krydderblanding, finnes i spesialbutikker
Salt
Olivenolje
4 stk egg, kokt i 7 minutter, skrelt
200 gr grønnkål
Hasselnøtter, ristet i ovnen

Slik gjør du det:
Smør inn blomkålhodet med olivenolje, tilsett godt med Ras-al-hanout rundt hele blomkålhodet, saltes til slutt.
Bakes i ovnen på 150°C i 1 time og 50 min. Avkjøles.
Deles i to, så i seks. Tre biter per pers.

Damp grønnkålen kjapt, sil av vannet og smak til med olivenolje, salt og litt sitron.

Server gjerne med en hollandaise eller smørsaus.

Dette er vinen du skal drikke til

Til denne retten velger jeg en hvitvin fra Østerrike. Landets «nasjonaldrue» grüner veltliner er i ferd med å bli veldig populær på Vinmonopolet, og vi har mange gode produsenter å velge mellom.

En gammel kjenning for mange i basisutvalget er Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2015 (varenr. 1338701, kr. 149,90 i basisutvalget) som har levert gode og matvennlige viner over lengre tid til oss. Prisgunstige er de også.

Familien Haas-Allram ved Weingut Allram lager typeriktige grüner veltliner-viner, hvor du får de karakteristiske aromaene mot moden frukt, først og fremst eple, sitrus og tropisk frukt, toppet med et hint av mineraler og krydder (ofte hvit pepper). Viner på grüner veltliner takler nok både den bakte blomkålen og ikke minst det marokkanske krydderet i ukens rett.