Boble-alternativer i siste liten

Vinmonopolet holder åpent til kl. 18.00 i dag, men det er lurt å skynde seg innom tidligere på dagen om du vil sikre deg bobler til nasjonaldagen. Det kan faktisk bli utsolgt for enkelte varer. Om du ikke nødvendigvis skal handle champagne, så kan cava, crémant, engelsk sparkling eller italiensk spumante så absolutt gjøre susen. Her er noen alternativer som du kan finne i butikkene i dag, selv om de fleste av dem er fra bestillingsutvalget.

Av Ulf Dalheim, publisert 16. mai 2023

Om du ikke finner akkurat disse på din polferd i dag, så er noen av dem så absolutt verdt å bestille til en senere anledning. Det er alltid en anledning til å nyte bobler, enten du er tørst eller sulten, glad eller trist, alene eller sammen med andre.

Vil du spare lommeboken for sjokk (dvs. kjøpe champagne), så gå heller til hyllene hvor crémant, cava eller spumante er satt frem. Engelsk musserende er også et utmerket alternativ. Det er mye godt å finne i polhyllene, så må du velge selv hvor mye du vil bruke på vinen du ønsker å feire 17. mai med. Til lykke med dagen og feiringen!

Musserende alternativer

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut NV
Musserende
Italia, Lombardia, Franciacorta
Basis – nr. 3310601
339,90, 0 – 6 år
Når du ønsker avlastning fra champagne, er Franciacorta i Italia et godt sted å lete. Bellavista er blant stjernene der, og dette er en flott representant. Druene her er 80% chardonnay, 18% pinot noir og 2% pinot blanc, altså veldig likt champagne der også. Flotte, myke bobler, kremet stil med harmonisk fruktighet. Pent autolysepreg, smak a grønne epler, moden sitrusfrukt, kjeks og brøddeig, urter og mineraler. Stilig flaske og etikett også. Skaper feststemning, denne!
Produsent: Soc. Agr. Bellavista
Importør: Gaia Wine & Spirits

Entre Vinyes Equilibri Natural Funambul Brut Nature Rosé NV
Musserende
Spania, DO Cava
Bestilling – nr. 15550201
195,00, 0 – 3 år
Spansk cava hører naturligvis også med når vi skal finne boble-alternativer. Økologisk, laget på 80% garnacha og 20% trepat, gamle vinstokker (50-80 år), 18 måneder på bunnfall. Friske bobler, delikat rødbærfrukt mot bringebær og kirsebær, noe urter, innslag av urter og sirtusfrukt. Saftig avslutning. Må bestilles, men i hyllene ved syv pol.
Produsent: Entre Vinyes
Importør: Autentico

Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé NV
Musserende
Frankrike, Burgund, Crémant de Bourgogne
Bestilling – nr. 5076001
239,90, 0 – 2 år
Crémant er stadig populært som champagne-alternativ når man vil ha rimeligere bobler. Her får du mye for pengene. Frisk rødbærfrukt mot jordbær og kirsebær, hint av modne plommer. Noe urter, lett sødme. Går bra til desserter. Må bestilles, bare Bærum har den i hyllene.
Produsent: Paul Delane
Importør: Better Wines

Bibi Graetz Bollamatta Vino Spumante Rosé Brut NV
Musserende
Italia, Toscana
Bestilling – nr. 3962701
250,00, 0 – 3 år
Norsk italienske Bibi Graetz liker å eksperimentere og overraske. Denne har etikett tegnet av datteren og er sprudlende morsom. 100% sangiovese, tydelig frisk rødbærfrukt mot syrlige kirsebær. Men også innslag av rips, jordbær og bringebær. Lette, deilige bobler. Må bestilles, men ti butikker har den i hyllene.
Produsent: Bibi Graetz
Importør: Gaia Wine & Spirits

Black Chalk Wild Rosé 2018
Musserende
England, Hampshire
Bestilling – nr. 14364401
479,90, 0 – 6 år
England er for mange den nye “stjerna” innen musserende. Her er drueblenden 47% pinot meunier, 32% chardonnay og 21% pinot noir. Med samme jordsmonn som i Champagne, så er det lett å sammenligne. Fin kompleksitet og dybde her, både friske og odne bær i kombinasjon med gjærbakst, urter, mineraler og tropiske aromaer. God lengde. Inne i hyllene i seks butikker.
Produsent: Hillcrest Wines
Importør: Excellars

Jean Sipp Crémant Rosé NV
Musserende
Frankrike, Alsace, Crémant d’Alsace
Bestilling – nr. 15490501
214,90, 0 – 2 år
Alsace er lett å glemme når det kommer til bobler, men crémant d’Alsace er faktisk spennende. Denne er blant de rimelige, på 100% pinot noir. Kremet stil, lette bobler, friske røde bær, med innslag av blomster og urter. Bringerbær, kirsebær, røde epler.Hint av nøtter og kjeks.
Produsent: Earl Domaine Jean Sipp
Importør: Salud