Bobler i alle varianter til nyttårsaften

Vi har alle forskjellige smak. Noen liker det tørt, andre vil ha noe sødme. Men en ting kan de fleste være enige om. Bobler hører nyttårsaften til! Men hva slags musserende vin skal gi oss den boblende følelsen vi gjerne vil ha når vi takker av ett år, og (forhåpentligvis) med forventning ser frem mot ett nytt? Valget vil stå mellom prosesso, cava, spumante, crémant, sekt, pet-nat, sparkling eller champagne. Lommebok, preferanser og ikke minst hvem vi skal servere drikke til, vil være avgjørende. VinPuls gir deg her tips om hva du kan velge blant produktene som er basislistet, dvs. musserende viner som er på plass i butikkhyllene akkurat nå.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. desember 2023

Musserende drikke kan lages på forskjellige måter. Den mest anerkjente måten kalles «champagne-metoden» eller den tradisjonelle metoden. Dette gjelder for de aller fleste musserende viner. Da lages det først en vanlig stille vin, deretter får denne vinen en annengangsgjæring på flaske, der boblene skapes. Tiden vinen tilbringes på flaske er ofte avgjørende for kvaliteten. Jo lenger lagring på bunnfall før flaskene degosjeres (fjerning av bunnfall og omkorking), dessto bedre og mer komplekse vil vinene fremstå.

I denne kategorien finner vi alt fra cava og crémant, til tysk sekt, italienske franciacorta, sparkling-viner fra England, og naturligvis champagne. Mens Sør-Afrika har sin Cap Classique, også den basert på tradisjoner.

Bobler hører med på nyttårsaften. Foto: Rene Asmussen/Pexels

Så har du charmant-metoden, der boblene skapes mens vinen lagres på store tanker. De italienske prosecco-vinene lages på denne måten. Metoden er langt mindre kostbar og gir også enklere og friskere viner. Det er derfor prosecco er blant de rimeligste innen kategorien musserende. Men også de minst kompliserte…

Den tredje gruppen av bobleviner som kan kjøpes på Vinmonopoler er listeført som «perlende viner». Her er vinen i utgangspunktet laget og tappet rett på flaske, slik at gjæringen skjer spontant der. Noen av disse vinene er gjerne litt uklare fordi bunnfallet ikke er fjernet. Flere viner som kategoriseres som perlende er mest kjent under «egne navn», som Moscato d’Asti, Lambrusco og Brachetto d’Acqui. Men de fleste markedsføres som Pet Nat/Pétillant Naturell.

2762 forskjellige musserende på Vinmonopolet

Det finnes 2762 varelinjer under kategoriene musserende på Vinmonopolet. 1626 av dem er franske, 488 italienske, 225 spanske, 134 engelske og 117 tyske. Dessuten har vi 33 fra Østerrike, 30 fra Sør-Afrika, 25 fra USA, 16 fra Australia, 11 fra Portugal og 8 fra Moldova. Samt 7 til 1 fra 12 andre land.

Det finnes naturligvis også alkoholfrie produkter, men jeg tillater meg å mene at alkoholfrie viner ikke smaker så alt for godt. Da er det bedre å lete etter andre alternativer.

Her er VinPuls-tips på de beste kjøpene i de ulike varianter av musserende du kan finne i polbutikkene fredag eller lørdag. Det er bare å velge og vrake:

Prosecco

Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2022 – kr. 154,90
Relativt tørr (7,7 gr/l restsukker) musserende laget på druen glera, dyrket i landskapet rundt landsbyene Valdobbiadene og Conegliano, vinmarker som er oppført på Unescos verdensarvliste fra 2019. Frisk, bløt, lettdrikkelig prosecco med tydelig pæresmak, en del urter, hint av grønne epler og sitrusfrukt.

Pet Nat

Santa Julia La Mantis Pet Nat – kr. 170,70
Denne er laget av Bodega Santa Julia, en av pionerene innen økologisk vinproduksjon i Argentina. I dag har firmaet 520 hektar med økologisk sertifiserte vinmarker. Druene her (100% chardonnay) er hentet fra Maipú-dalen i Mendoza. Vinen er helt naturlig, gjæret på fat og tappet på flaske da det var igjen 23 gr/l restsukker. Videre gjæring på flaske medførte lette, små bobler og en restsødme på 9 gr/l. Smak av hvit tropisk frukt, modne epler, appelsinskall, urter og nøtter.

Franciacorta

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut – kr. 349,90
Når du ønsker avlastning fra champagne, er Franciacorta i Italia et godt sted å lete. Bellavista er blant stjernene der, og dette er en flott representant. Druene her er 80% chardonnay, 18% pinot noir og 2% pinot blanc, altså veldig likt champagne der også. Flotte, myke bobler, kremet stil med harmonisk fruktighet. Pent autolysepreg, smak a grønne epler, moden sitrusfrukt, kjeks og brøddeig, urter og mineraler. Stilig flaske og etikett også. Skaper feststemning, denne!

Cap Classique

Van Hunks Cap Classique Brut – kr. 199,90
Dette er en vinserie som ble skapt i 2020 for å «sparke litt liv inn i en kjedelig og sliten bransje». Druene er hentet fra Stellenbosch i Coastal Region i Sør-Afrika, og vinmaker er Matthew Krone, som skal vøre 12. generasjon i familien som jobber med vin. Serien har tatt navn etter en fyr litt utenom det vanlige, enn legende ved navn Jan Van Hunks som visstnok stadig jaktet på nye eventyr. Han er på etiketten presentert med pipe, skjegg og hatt. Vinen er saftig, frisk, aromatisk, med smak av modne epler, steinfrukter og sitrus, med innslag av kjeks og urter.

Sekt

Stefan Winter Riesling Brut – kr. 250,00
Fra en familie som har jobbet med vin fra hjemmet i Dittelsheim syd i Rheinhessen i generasjoner. 23 hektar vinmarker, fem druer, én familie er slagordet deres. Driften er økologisk, og de er også sertifisert som Fair’n Green. Målet er autentiske viner med karakter og personlighet. Dette er deres sekt, laget på 100% riesling. Druetypiske aromaer mot sitrus og honning, med innslag av epler, krydder og kjeks. Saftig, frisk og kremet stil. 11,8 gr/l restsukker.

Crémant

Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut – kr. 209,90
Fra en av de store innen crémant i Burgund, og dominerende i det norske markedet med en rekke viner listeført. Men André Delorme leverer value for money-bobler, her med en musserende vin som pga druesammensetningen også går godt til mat. 77% pinot noir, 20% gamay, 2% aligoté og 1% chardonnay. Smak av røde bær og røde epler, innslag av sitrusfrukt, blomster, brødbakst og mineraler.

Cava

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2018 – kr. 199,90
Det spanske cava-huset Juve y Camps har historie tilbake til Juan Juvé Mir som begynte å dyrke druer i Penedes (Katalonia) i 1796. Dagens navn og firma oppsto i 1929, med ekteskapet mellom Juan Juve Baqués og Teresa Camps Ferrer. Firmaet har fra dag én satset på kvalitets-musserende. Denne er lagret 38 måneder før degosjering og lansering. Drueblenden er de spanske xarel-lo (55%), macabeo (35%) og parellada (10%). En bløt og delikat cava, med moden frukt, mot gule steinfrukter, modne epler, tropisk frukt, gjær, kjeks, blomster og sitrus. Stilen er helt tørr, og druene er økologisk dyrket.

Sparkling

Scharffenberger Brut Excellence – kr. 300,00 (USA)
Scharffenberger Cellars er historien om pioneren John Scharffenberger som i 1981 startet sitt vinhus med det klare mål å lage musserende viner i California (Anderson Balley, Mendocino County) som kunne konkurrere med de beste i verden. Alt i 1989 ble det franske champagnehuset Pommery partner, og i 2004 ble de enda mer fransk, da Maison Louis Roederer kjøpte dem. Dette er en kompleks og spennende musserende, med moden frukt, bakte epler, sitrusfrukter, smør, krydder, nøtter og kjeks i smaksprofilen. 60% chardonnay, 40% pinot noir.

Gusbourne Blanc de Blancs 2018 – kr. 489,90 (England)
Kan engelsk musserende måle seg med champagne? Noen mener faktisk det, og trekker frem Gusbourne som et bevis. Vinhuset er det mest premierte i England, og mye vin fra vinmarker i Kent (60 hektar) og West Sussex (30 hektar). De første vinmarkene ble plantet så sent som i 2004. Denne er på 100% chardonnay, med 42 måneders lagring på bunnfall. Bra fylde, med preg av grønne epler, sitrus, ristet brød, eplepai, blomster, nøtter og kjeks.

Champagne

Montaubret Brut Vintage 2014 – kr. 429,90 (Frankrike)
Dette er en vin laget av Maison de Vignerons Chassenay d’Arce, en sammenslutning av vinmakere/vinbønder gjennom tre generasjoner i Côtes de Bar. Her er druen pinot noir er dominerende, men de dyrker og bruker også chardonnay, pinot meunier og pinot blanc. Vinmakeren hos Maison de Vignerons Chassenay d’Arce kan velge blant druer dyrket av 130 små vinbønder rundt 12 landsbyer i Côte des Bar. Her er en av mange champagner de produserer. Etter snart ti år fremstår den litt utviklet, med smak av modne epler, bakt sitrus, urter, kjeks og mineraler. En av de rimeligste årgangs-champagnene på Vinmonopolet.

Charles Ellner Séduction Brut 2007 – kr. 649,90 (Frankrike)

Føler du for å koste på deg noe spesielt til nyttårsfesten, så har du løsningen her. Rett og slett forførende god og spesiell. Klar gul farve, duft av modne gule epler. I glasset kommer mer modne frukter, hint av sopp, noe urter, brødbakst, nøtter og mineraler. 70% chardonnay, 30% pinot noir. Pent utviklet, fortsatt frisk. Svært delikat, moden champagne, dette.

Alkoholfrie alternativer:

Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling – kr. 110,30 (Tyskland)
Himmelstund Äppelcider – kr. 67,40 (Sverige)