Boikotter kultvin fra russisk oligark

Den norske vinimportøren Unico Real Wines har bestemt seg for å boikotte den franske kultvinprodusenten Ganevat fra Jura. Bakgrunnen er det nye russiske eierskapet ved vinhuset og eierens bånd til det russiske regimets innerste krets. -Det finnes viktigere ting i verden enn vin, så vi har valgt å kansellere alle våre allokasjoner av disse vinene, opplyser importøren.

Av Ulf Dalheim, publisert 2. mars 2022

Unico Real Wines er den importøren i verden som har fått lov til å kjøpe mest vin fra Ganevat. Vinene er svært etterspurt over hele verden, og det er små allokasjoner som går til hvert land.

-All vin som er solgt i Norge i løpet av de siste årene og frem til i dag er laget, produsert og kjøpt før russisk eierskap kom på banen. I 2021 ble det omsatt vin fra Ganevat for 2,5 millioner kroner i Norge. For oss er dette et stort tap, men det er andre ting som veier mer. Krigen rammer oss alle, sier Annette Storm, markeds- og driftsdirektør i Autentico Gruppen som i tillegg til Unico Real Wines også omfatter Autentico, Vinjohn, Publico og Abere. Hun oppfordrer også andre norske vinimportører til å gjøre det samme.

Solgte livsverket til feil eier

Søskenparet Anne og Jean Francois Ganevat er 6. generasjons vinprodusenter hos den berømte vinprodusenten Ganevat i Jura i Frankrike. De svært ettertraktede vinene har blitt produsert i små kvanta og høstet jubel og entusiasme hos de fleste som har prøvd dem. Det siste tiåret har derimot vært svært krevende for Ganevat med økte klimatiske utfordringer som vårfrost og råte. Små kvanta har blitt til mikro-kvanta, og regnestykket gikk etter hvert ikke opp. Dette slet på helsen, og de sto også uten familiemedlemmer til å ta over familiebedriften i fremtiden.

I 2021 tok de den vanskelige beslutningen om å selge livsverket sitt og fremdeles drive det videre med en stille partner. De hadde gjennom flere år hadde blitt kjent med Aleksander Pumpyansky. Han eier også en vingård i det sørlige Frankrike, og er en stor entusiast av vinene til Ganevat.

Februar 2022 skulle imidlertid by på en langt mer krevende utfordring enn hva de kunne forutse. Aleksander Pumpyansky er sønnen til oligarken Dimitry Pumpyansky som har sterke forbindelser til Putins innerste krets.

Krigens pris angår oss alle

-Våre tanker går til Jean Francois og Ann Ganevat, som har havnet i denne ulykksalige situasjonen. De viser stor medmenneskelighet rundt situasjonen i Ukraina og full forståelse for at vi kansellerer våre allokasjoner, selv om det gjør vondt å se at livsverket går fra å ha kultstatus til en svært uviss fremtid, forteller Annette Storm.

Hun opplyser at Ganevat nå opplever kanselleringer fra mange land. Krigen har virkelig sin pris for oss alle. Vi oppfordrer alle norske vinimportører til å stoppe import av vin fra russiskeide vinprodusenter, avslutter Storm.