Bordeaux og 1855-klassifiseringen sett med norske øyne

Klart det måtte komme en praktbok på norsk, laget av norske Bordeaux-entusiaster, om de beste og mest berømte vinslottene i Bordeaux. «Bordeaux Grand Crus Classès 1855» er en bok å vise frem, lese og stadig komme tilbake til. Den gir en inngående innføring i 58 av de 61 vinslottene/produsentene som ble klassifisert i 1855, en klassifisering som i 2023 fortsatt står like sterkt og stadig legges vekt på av vinelskere verden over.

Bordeaux Grand Crus Classès  1855
Tekst, bilder, design: Thomas Normann Hildre, Tor Arne Dalsnes, Christer Byklum, Cathrine Hildre, Jon-Anders Larsen, Georg Lund og Rune Østhagen
Format: 28×28 cm
Forlag/utgiver: Grand Cru Tours
Kr. 599,00

Bokanmeldelse av Ulf Dalheim, publisert 18. august 2023

Ikke noe i vinverdenen har fått så stor oppmerksomhet og har vært så mye omtalt, diskutert og beskrevet som den berømte 1855-klassifiseringen i Bordeaux. Napoleon III ville sette fokus på det yppreste fra Frankrike, deriblant de beste franske viner, i forkant av verdensutstillingen i Paris (Exposition Universelle) i 1855. Slik ble 61 slott på vestre del i Bordeaux klassifisert etter gjeldende priser og omdømme, 60 i Medoc og ett (Château Haut-Brion) i Pessac-Léognan.

Det er utgitt hundrevis av bøker om Les Grand Crus Classés en 1855. Men dette er den første som er laget med utelukkende nordmenn involvert, syv av dem i tallet, deriblant Norges mest kjente Bordeaux-ekspert i internasjonal sammenheng, Christer Byklum.

Men initiativet til denne nydelige boken med informative tekster og ikke minst flotte bilder av de mange spektakulære vinslottene, er folkene bak vinreisearrangøren Grand Cru Tours i Fredrikstad, Jon-Anders Larsen, Cathrine Hildre og Thomas Normann Hildre. De har alle Bordeaux som sitt andre hjem.

Det er blitt en gjennomarbeidet bok, et innbydende oppslagsverk som gir en solid innføring i og presentasjon av vinregionen Bordeaux og vinene som lages der. Det er mye informasjon å hente her, både for nybegynnere og Bordeaux-elskere, mange detaljer og omfattende historisk bakgrunn om slottene og eierne. Dette er både en styrke og en svakhet ved boken. Underveis føler du at det blir vel mye årstall og eierskifter, så du stopper opp og tenker – hvem var disse folkene som laget så fantastiske viner for snart 170 år siden? Og hvordan levde de? Hva gjorde de ved siden av å eie store slott og lage god vin?

58 av de 61 slottene som ble satt øverst på listen i 1855, der vinene ble rangert fra 1.cru ned til 5.cru, er tatt med i boken (Mouton-Rothschild ble riktignok løftet opp fra 2.cru til 1.cru først i 1973). Begrunnelsen for å utelate tre av de 61 er at Château Léoville Las Cases har meldt seg ut av Union des Grand Crus de Bordeaux, og at Château Croizet-Bages og Château Rauzan-Gassies ikke ønsket å være med i boken. Personlig synes jeg det er en liten svakhet ved utgivelsen, men begrunnelsen er gitt, og oppfattet.

At boken er en hyllest til vinene og slottene – og naturligvis Bordeaux generelt – merkes raskt når du dukker ned i denne boken. Den er skrevet med entusiasme i pennen. Den er også lett å finne frem i hvis man vil hente frem opplysninger om ett bestemt slott, for de 58 som er med er presentert alfabetisk. Alle får en bred gjennomgang av bakgrunnshistorien og utviklingen, illustrert med bilder som rett og slett er vakre – tatt av Tor Arne Dalsnes. Man får underveis lyst til å reise dit for å se og oppleve dem med egne øyne. Kan man ikke dette, er det en god reise å bla i denne boken med et glass førsteklasses Bordeaux-vin i hånden også!