Brasilia: Brasiliansk «carne-festa» ved elvebredden

Lokalene har allerede hatt tre forskjellige konsepter som alle har gitt opp og avviklet driften. Med den fjerde skal det tydeligvis skje, for Brasilia Trondheim leverer kjøttopplevelser vi ikke har hatt maken til i Trondheim tidligere. Brasilian barbeque med heftig musikk fra høytalerne og en buffet med masse tilleggsfristelser har fått trondhjemmere til å gå nærmest mann av huse for nyetableringen i Adressa-huset ved Nidelvens bredd. Det kan VinPuls godt forstå, for det er vanskelig å forlate Brasilia uten å være stappmett og full av gode opplevelser.

Brasilia Trondheim
Adressa-huset, Ferjemannsveien 10
7014 Trondheim
Telefon: 483 05 555
Web: https://brasilia.no/locations/
Bordbestilling: https://brasilia.no/

Restaurantomtale skrevet av Ulf Dalheim, publisert 13. januar 2023.

De tre tidligere forsøkene i lokalene i på «bæste tomta i by’n» (verftstomta) i nærheten av Solsiden, Caya Restaurant & Bar, Rot Vin & Brød og Kona Solsiden, måtte alle kaste inn håndkleet etter alt for kort tid. De leverte spennende konsepter, men lyktes ikke med å treffe et bredt nok publikum. Det ser det ut til at Brasilia Solsiden så absolutt har klart. Etter åpningen i fjor høst var det fullbooket alle dager i flere måneder, og fortsatt fylles lokalene rimelig raskt opp.

Og det høres naturligvis forlokkende ut dette: Spis så mye du vil fra en salat- og grønnsaksbuffet med 22 forskjellige sideretter, kombinert med et imponerende bredt tilbud fra grillen. Bestiller man det som kalles «Brasilia Experience» får du besøk ved bordet fra cowboys/gauchos som skjærer opp det du ønsker av 12 forskjellige kjøttvarianter. Fra biff i ulike varianter, via spareribs til hjemmelagde pølser, svinefilet og kylling.

Her gjelder det å vite hva man helst vil smake på, ja, rett og slett velge med omhu. For det skal godt gjøres å komme igjennom alle variantene på en og samme kveld. Men det er lov å forsøke…

Fargerikt, varmt og koselig

Lokalene er noe justert fra tiden med Caya, Rot og Kona, men fremstår fortsatt både koselige og varme. Det brasilianske preget kommer med friske farver, spreke mønster på stolene, en kopi av Kristusstatuen (Cristo Redentor) som vi kjenner fra Rio de Janeiro og masse grønne planter. Her er det bare å kaste seg på latino-bølgen.

Vi blir ønsket vennlig velkommen og raskt anvist bordet vi hadde bestilt. Vi hadde anført at vi ønsket et stille hjørne i lokalet, og det fikk vi. Men det hjelper lite når musikken likevel dundrer i øregangene. På spørsmål om det er mulig å dempe den, får vi vite at slikt styres fra Oslo, så der kan de ikke etterkomme ønsket vårt. Alle Brasilia-restaurantene skal fremstå likt, opplyses det.

Brasilia har en rikholdig salatbuffet og et vinskap med noen spennende “hemmeligheter” som ikke står på vinkartet. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Brasilian experience med gauchos

Uansett høy musikk eller ikke, vi er mer enn klare for Brasilian Experience, så vi sier bare «kjør på» til den hyggelige og oppmerksomme servitøren. Men før kjøttet blir båret til bordet av gaucho’ene, tar vi turen til buffeten midt i lokalet. Der er det absolutt noe for enhver smak, med stor variasjon i sauser og dips, friske, kuttede grønnsaker og ikke minst søtpotet-chips som i hvert fall de minste i følget vårt måtte bortom flere ganger. Det er veldig lett å falle i «buffet-fellen», som frister deg med så mye sideretter at du må melde pass når kjøttet kommer på runde nummer to eller tre.

Vi klarte balansegangen greit. Utfordringen er å vite hva man helst vil smake på av stykningsdeler, og hvor mye. Med fire rundt bordet klarte vi å være innom det meste, fra culotte (picanha), flat iron steak, via tri-tip roast (maminha), top sirloin (alcatra), rib-eye, barbeque-glaced spareribs, leg of lamb, pork loin, chicken-bacon rolls og chicken thighs. Brasilian sausage og handmade chorizo hørte også med. Det kan nok lønne seg å lese seg opp på hva slags kjøtt som skjuler seg bak begrepene, og kanskje også spørre servitørene. For det er forskjell på mørhet og smaksrikdom på de forskjellige kjøttbitene.

Hyggelig med besøk ved bordet når gaucho’en kommer med kjøtt som er perfekt grillet. Og trenger vi pause før desserten, er det bare å legge frem den røde brikken hvor det står “Stop! I need a break”. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Det meste grillet til perfeksjon

Men det skal grillmesteren ha, det meste var grillet til perfeksjon. Smakfull, sprø stekeskorpe, nydelig rødrosa inni. For oss var stekegraden akkurat slik vi mener den skal være på de fleste stykkene vi fikk skåret av grillspydet cowboy’sene fraktet med seg rundt til bordene, nærmere rare enn medium. Men noe hadde mer enn nok tyggemotstand, og var også en aning for mye stekt. Noen gjester ønsker det kanskje slik også.

På bordet får du en grønn og rød brikke. Ønsker du servering, legger du frem den grønne siden med påskriften «Yes please!». Da skal servitøren raskt dukke opp med et nytt grillspyd. Men husk du selv velger hva du vil sa ja takk til. Når det er behov for en liten hvilepause, snur du frem den røde siden, med påskriften «Stop! I need a break». Vi fikk behov for å gjøre det i løpet av kvelden, men er det ikke fint da? At du kan bestemme farten selv!

Ikke alt av drikke er godt priset

Brasilia er et friskt, nytt pust i den trønderske restaurantfloraen. Uhøytidelig, men skikkelig gjennomtenkt på konseptsiden, og med et overraskende bredt tilbud av grillet kjøtt, kylling og pølser. De brasilanske pølsene var til å dø for.

På drikkesiden er det et svært bra utvalg i cocktails og drinks, samt OK tilbud av øl, vin og mineralvann. For vin betaler du fra 118-145 kroner glasset, og 515 til 1250 for flaskene. Vinlisten inneholder helt greie viner fra USA, Argentina, New Zealand, Frankrike, Italia og Spania. Men vi så godbiter fra så vel Bodegas Roda som Quintarelli i vinskapet, så det går an å steppe opp noen hakk også.

Plass til dessert har mann alltid

Prismessig så ser vi at de rimeligste vinene er ganget opp 4x i forhold til polpris, mens dyrere viner får mindre prosentpåslag. To eksempler: Hereford Malbec koster kr. 159,90 på Polet, 625,- på Brasilia. Mens Black Stallion Cabernet Sauvignon prises opp fra Polets kr. 349,90 til 995,-. Det er mer akseptabelt.

Naturligvis kunne vi ikke gå fra bordet uten å ha prøvd dessertene. Ikke så veldig brasiliansk preg over dem, kanskje, men varm sjokoladefondant med vaniljeis falt absolutt i smak hos de yngste i følget. Créme brulee eller pasjonsfruktmousse er ikke helt galt det heller…

Så vi kunne rusle vel belåten ut i trøndervinteren etter et solid måltid. «Jeg er så mett at jeg nesten ikke får puste», sukket den yngste fornøyd.

P.S. Festa-begrepet vi bruker i tittelen er det brasilianske/portugisiske ordet for fest/party.

Poeng: 62 av 90
(Mat 30/40, Vin: 11/10, Service: 8/10, Lokale: 7/10, Pris: 6/10).