Bredt og spennende septemberslipp

Oransje og røde viner fra Georgia, hvitt og rødt fra Sverige og Danmark, tøffe baga-viner fra Portugal og ikke minst syv gode høstlige viner fra Nord-Rhône er blant høydepunktene i et bredt og spennende nyhetsslipp på Vinmonopolet onsdag 1. september. Hvitviner fra Tyskland og Østerrike imponerer også. VinPuls gir deg her omtale av alle de nye vinene som nå kommer i butikkene, i basis-, parti- og testutvalget.

Av Ulf Dalheim, publisert 31. august 2021

Nyhetsslippet for september omfatter 71 nye viner som du kan finne i butikkene alt fra onsdag. Temamessig er Polet denne gang innom alt fra viner fra områder/land som nyter godt av klimaendringene, til noen skikkelig klassiske viltviner fra tre appellasjoner i Nord-Rhône (Crozes-Hermitage, Cornas og Côte-Rotie). Pluss på med viner fra området hvor mange mener at vinens vugge sto for 6000 år siden, fra Georgia (endelig!), samt flotte, “moderne” viner på den tøffe baga-druen fra Bairrada i Portugal så er de fleste av høydepunktene nevnt.

Mye spennende på gang i Norden

Dette sier Vinmonopolets produktsjefer om bakgrunnen for lanseringen av “klimaendrings-viner”:

Flädie Mat og Vingård i Sverige er blant de nye nordiske lanseringene på Polet. Foto: Flädie

-Vi ser at klimaendringene gjør at interessen for druedyrking i Skandinavia har økt stort de siste årene. Fortsatt er det i Sverige og Danmark det skjer mest, men det er mye spennende på gang i Norge også. Kvaliteten på produktene øker for hvert år. Hybriddruene står for hoveddelen av produksjonen her i nord, og spesielt solaris-druen har fått stor utbredelse. Begge de to hvitvinene og den ene musserende vi lanserer er endrueviner på solaris. Av de røde druetypene er det rondo som hittil har vist seg best egnet. Vi lanserer en rødvin fra Danmark som er basert på en blend av rondo og castelaõ.

Som vi har kommunisert tidligere ønsker Vinmonopolet å gi markedstilgang til skandinavisk vin, og vi har en fast lansering hver høst på både musserende og stillevin.

I tillegg til Danmark og Sverige, er musserende fra Alta Langa i Nord-Italia (Piemonte) også med blant vinene i denne temabolken. Frem til nylig var området ansett som lite egnet til annet enn musserende vinproduksjon pga. sin høye og relativt kjølige beliggenhet. De økte temperaturene gjør at flere produsenter nå vurderer området som spennende for bl.a. stilleviner av chardonnay.

Andre steder ser man at produsentene går tilbake til sine stedegne druer, som er mer motstandsdyktige etter å ha vært i området i mange hundre år. Ribolla gialla i Friuli er et eksempel på dette. Druen ble på 80- og 90-tallet revet opp til fordel for internasjonale druetyper som chardonnay og sauvignon Blanc. Nå er det derimot ribolla gialla som takler de økte temperaturene best, og gir fortsatt syrefriske viner med lav alkohol, på tross av økte temperaturer.

Hurra – nå kommer Georgia-viner!

Slik laget man vin for 6000 år siden, og slik lager man fortsatt vin i Georgia. Store leirkrukker (qvevri) graves ned i jorden og fylles med vin. Slik får man stabil temperatur for vinene under gjørings- og lagringsprosessen både sommer og viner.

Men det mest gledelige ved septemberlanseringen er vinene fra Georgia. Disse har vi ventet lenge på! Georgia har en svært rik vinhistorie. De tidligste arkeologiske funnene for vinproduksjon er funnet her og dateres til 6000 år f.Kr. Deres unike tradisjonelle vinmakingsteknikk gikk nesten tapt, men har de siste årene fått økende internasjonal oppmerksomhet.

Qvevri heter den eldgamle vinmakingsteknikken i Georgia, der man benytter store leirkrukker kalt qvevri (kvevri). Dette er håndlagde, tradisjonelle leirkrukker som er satt inn med bivoks og som graves ned i jorden for å holde en jevn temperatur året rundt. Georgia er et varmt land om sommeren, mens vinteren kan være bitende kald. Ved å grave dem ned vinen holde en stabil og jevn temperatur. Denne teknikken brukes både på blå og grønne druer – altså rødvin og oransjevin.

Det er svært særegne viner, og det er ikke sikkert alle vil forstå eller like dem ved første forsøk. Men prøv gjerne igjen, så vil du oppleve en flik av vinhistorien du kanskje ikke har vært innom tidligere.

Her er omtale av alle vinene i basis-, parti- og testutvalget for september 2021:

Musserende

Michel Mailliard Mont Vergon 2008
Musserende
Frankrike Champagne
Test – nr. 8365501
Kr. 582,00, 0 – 5 år
Druer fra enkeltvinmark, med 126 måneder på bunnfall. 100% chardonnay. Degosjert i januar 2020. Syrefrisk og heftig, dog noe utviklet i uttrykket. God lengde, med smak av grønne epler, gjærbakst og toast, moden frukt og mineraler.
Produsent: Michel Mailliard
Importør: Interlope AS

Fontanafredda Alta Langa Brut 2017
Musserende
Italia Piemonte DOCG Alta Langa
Basis – nr. 13368101
Kr. 209,90, 0 – 3 år
Piemontesisk musserende (Alta Langa) er virkelig på fremgang. Denne er laget i tørr stil, med bradde bredde i aromabildet. Modne, firske grønne epler, fersken og sitrusfrukt. Innslag av kjeks, urter og blomster. Myk, boblende mousse.
Produsent: Fontanafredda
Importør: Stenberg & Blom

Celebration Brut Cuvée
Musserende
Australia South Australia Adelaide
Basis – nr. 13196301
Kr. 108,00, 0 -1 år
Smak av grønne- og gule epler, noe fruktsødme. Innslag av fersken, pærer og sitrusfrukt. Fremstår litt søtere enn den egentlig er, men leverer bra i forhold til pris. Hint av urter og kjeks og blomster.
Produsent: Pacific Vintners Pty Ltd
Importør: Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Dussaillant Lehmann Brut
Musserende
Chile DO Valle de Maule
Parti – nr. 12944001
Kr. 249,90, 0 – 1 år
Et forsøk på en “chilensk champagne”. Frisk eplepreget fruktighet, saftig stil. Innslag av bakverk/kjeks, urter, sitrusfrukt. Lett floral, livlig.
Produsent: Domain Dussaillant Lehmann
Importør: Concealed Wines AS

Skepparps Grand Prix Solaris Brut
Musserende
Sverige
Parti – nr. 13348401
Kr. 397,00, 0 – 1 år
Svensk musserende på solaris-druen (som også plantes i Norge nå). Litt lukket på duft, urtepreget åpning i glasset, noe dropspreg over frukten. Smak av søte sitrusfrukter, grønne epler, pære og urter.
Produsent: Skepparps Vingård
Importør: Champagneinwest AS

Kullabergs Josefinelust Brut 2019
Musserende
Sverige
Parti – nr. 13344901
Kr. 399,00, 0 – 1 år
Druene er solaris og souvignier gris. Noe vegetal i uttrykket, mye urter, mindre ren frukt. Norden er på gang, men det mangler noe ennå. Litt grønne epler, mye floralt, mot gress og urter. Lett dropspreg.
Produsent: Kullabergs Vingård
Importør: Champagneinwest AS

Hvite viner

Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020
Hvitvin
Østerrike Niederösterreich DAC Kremstal
Basis – nr. 13370701
Kr. 219,90, 0 – 3 år
Aromatisk, frisk og saftig grüner. Blomster, hvit steinfrukt, fersken og gule epler. Hint av hvit pepper, krydder, urter og anis.
Produsent: Petra Unger
Importør: House of Wine AS

Domdechant Werner Hochheim Hölle Riesling GG 2020
Hvitvin
Tyskland Rheingau QbA
Basis – nr. 13372501
Kr. 329,90, 0 – 8 år
Stram, flott syrefriskhet, rikt aromabilde. Noe syltet sitrusfrukt, grønne epler, fersken, litchie og mineraler. Helt tørr, men hint av honning.
Produsent: Domdechant Werner
Importør: House of Wine AS

Rijckaert Meursault Blagny 1er Cru 2018
Hvitvin
Frankrike Burgund AOC Meursault-Blagny Premier Cru
Parti – nr. 13337501
Kr. 689,90, 0 – 5 år
Moden, rik frukt, tydelig fatpreg i glasset (20% lagret på nye fat). Stram og elegant laget, god lengde, smak av modne epler, fersken og grape, noe nøtter, urter og fat.
Produsent: Rijckaert
Importør: Best Cellars AS

Louis Jadot Meursault Blagny Premier Cru 2018
Hvitvin
Frankrike Burgund AOC Meursault-Blagny Premier Cru
Parti – nr. 13371601
Kr. 695,00, 0 – 5 år
Fin balanse mellom frukt og fat her. Smak av grønne og gule modne epler, sitrusfrukter. Noe kremet, bra fedme. Krydder, nøtter, smør og fat i avslutning. 15 måneder på fat, 30% nye.
Produsent: Maison Louis Jadot
Importør: Signature Wines AS

Vinoterra Rkatsiteli 2019
Hvitvin
Georgia Kakheti
Basis – nr. 13226301
Kr. 139,90, 0 – 3 år
Georgisk vin har svært lang historie (mange tusen år), men har ventet på distribusjon av Polet i Norge. Dette er ekte “naturvin”, de lokale rkatsiteli-druene gjæret i nedgravde krukker (qvevri) med skall, druesteiner og stilker. Det gir såkalt oransjevin. Utviklet stil, kandisert frukt, tørket frukt, aprikos, barnåler, te og urter. Hyggelig priset. Annerledes, men godt!
Produsent: Schuchmann Wines
Importør: AMKA AS

Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019
Hvitvin
Georgia Kakheti
Basis – nr. 13372401
Kr. 169,90, 0 – 4 år
Oransjevin (amber wine) fra Georgia. Bruk av eldgamle teknikker, nedgravde krukker, åpen gjæring etc. Flott at de nå blir tilgjengelig på Polet. Vil være uvante smaker for mange, men prøv! Tørket frukt, krydder, te, kamfer og urter er ikke helt vanlig i vinbeskrivelser. Det finner du her. Men også fersken, sitrus og honning. Mye å lete frem med andre ord.
Produsent: Wine Thieves
Importør: Fine Wines AS

Krebs-Grode Chardonnay Trocken Gau-Odernheimer 2019
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen
Basis – nr. 13347901
Kr. 175,00, 0 – 2 år
God fylde, modne frukter, lett fatpreg. Smak av bløt eplefrukt, gul grapefrukt, fersken, nøtter og blomster. Avslutning med smør, fat og mineraler.
Produsent: Weingut Krebs-Grode
Importør: United Wine, Beer & Spirits

Domaine Pascerette Vignes Macon Milly-Lamartine Chardonnay 2018
Hvitvin
Frankrike Burgund Macon
Test – nr. 8186801
Kr. 199,00, 0 – 3 år
Ren, saftig chardonnay med smak av modne gule epler, fersken, steinfrukt og sitrus. Hint av blomster, nøtter og mineraler.
Produsent: Pascerette des Vignes
Importør: Barkanor

Seeger Grauer Burgunder Trocken 2020
Hvitvin
Tyskland Baden Qualitätswein
Basis – nr. 13227901
Kr. 219,70, 0 – 3 år
Modne frukter, rik, med smak av gule epler, fersken og søte sitroner. Noe lime, hint av barnåler, nøtter, krydder og flintmineraler.
Produsent: Weingut Seeger
Importør: Palmer Wine AS

Frey Chardonnay Reserve 2020
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen Qualitätswein
Basis – nr. 13361601
Kr. 219,90, 0 – 2 år
Saftig, frisk og åpen tysk chardonnay. Fersken, gule epler, bakt sitrusfrukt, lime, nøtter og noe fat.
Produsent: Weinguth Frey GbR
Importør: Bacchus Wines AS

Siben Deidesheimer Paradiesgarten 2020
Hvitvin
Tyskland Pfalz Qualitätswein
Basis – nr. 13373701
Kr. 229,90, 0 – 6 år
God saftighet, modne aromaer. Smak av lime, fersken, eple. Økologisk laget. Innslag av grønne urter, noe floralt, hint av krydder.
Produsent: Weingut Georg Siben Erben
Importør: Granqvist Beverage House AB

Klein Chardonnay R 2019
Hvitvin
Tyskland Pfalz Qualitätswein
Parti – nr. 13375301
Kr. 240,00, 0 – 3 år
Frisk, slank og eplepreget Pfalz-chardonnay. Innslag av sitrusfrukt, nøtter, blomster, anis og fat. Gjæret på fat og lagring på bunnfall i ni måneder.
Produsent: Weingut Gerhard Klein GbR
Importør: Einar A Engelstad AS

Birgit Eichinger Ried Gaisberg Grüner Veltliner 2020
Hvitvin
Østerrike Niederösterreich DAC Kamptal
Parti – nr. 13368201
Kr. 279,90, 0 – 3 år
Klassisk grüner, god matvin. Fokusert frukt mot fersken, epler, hvit pepper, grapefrukt, nøtter og urter.
Produsent: Weingut Birgit Eichinger
Importør: Wine 4 You AS

Malat Ried Gottschelle Kremstal Grüner Veltliner 2020
Hvitvin
Østerrike Niederösterreich DAC Kremstal
Basis – nr. 13371301
Kr. 289,90, 0 – 3 år
Frisk, syrerik og saftig i uttrykket. Lett pepperpreg, smak av steinfrukter, hvit grape og fersken, innslag av epler,nøtter og urter.
Produsent: Weingut Malat
Importør: Hand Picked Wines AS

Domdechant Werner Hochheim Kirchenstück Riesling GG 2020
Hvitvin
Tyskland Rheingau QbA
Parti – nr. 13372601
Kr. 342,70, 0 – 8 år
Rik, fast, mineralsk. Modne sitrusfrukter, søte sitroner, lime og fersken. Innslag av gule epler, urter, krydder, honning og mineraler.
Produsent: Domdechant Werner
Importør: House of Wine AS

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020
Hvitvin
Frankrike Alsace
Test – nr. 5823701
Kr. 150,00, 0 – 3 år
Blomsteraktig duft og smak, fioler, søte epler, moden sitrusfrukt samt fersken.
Produsent: Gustave Lorentz
Importør: Master Brands AS

Tenuta Stella Ribolla Gialla 2020
Hvitvin
Italia Friuli-Venezia Giulia DOC Collio
Basis – nr. 13227301
Kr. 188,90, 0 – 1 år
Smak av modne gule epler, krydder, fersken og nøtter. Noe mineralitet, nesten mot vulkansk jordsmonn. Laget på ribolla giara-druer.
Produsent: Tenuta Stella
Importør: Beverage Partners Norway AS

Flädie Aniara 2019
Hvitvin
Sverige
Parti – nr. 13364601
Kr. 296,00, 0 – 2 år
Denne har klart å få mer ut av solaris-druen enn mange andre. Avbalansert fruktighet, med innslag av steinfrukter, epler, pære og sitrus. Hint av grønne urter.
Produsent: Flädie Vinproduktion
Importør: Symposium Wines AS

Albino Armani Pinot Grigio 2020
Hvitvin
Italia
Test – nr. 10640506
Kr. 339,90, Drikkes nå
2-lliters bagvin. Saftig, lettdrikkelig stil. Gule epler, sitrus og urter, hint av pære.
Produsent: Albino Armani
Importør: Mjodur AS

Viña Albali Verdeijo Organic 2019
Hvitvin
Spania Vino de la Tierra de Castilla
Test – nr. 3798506
Kr. 390,00, Drikkes nå
3-liters bagvin. Laget på albariño-druer, ikke spesifisert distrikt, men det er nok Rueda. Smak av hvit fersken, moden sitrus (grape) og grønne epler. Leskende, men lett i stilen.
Produsent: Félix Solis
Importør: Norwegian Beverage Company

La Parra Albariño 2020
Hvitvin
Spania Vino de España
Test – nr. 5469306
Kr. 445,00, Drikkes nå
3-liters bagvin. God, eplepreget duft og smak, kremet stil, bra lengde. Modne grønne og gule epler, sitrusfrukt og bakverk/brioche. Innslag av urter, krydder, nøtter og mineraler.
Produsent: Heyday Wines
Importør: Heyday Wines

Vejrhøj Styver 2019
Hvitvin
Danmark
Parti – nr. 13376301
Kr. 299,00, 0 – 2 år
Ufrisk, svovelaktig nese. Smak av sitrusfrukt, stikkelsbær og epler. Druen er solaris.
Produsent: Vejrhøj Vingård
Importør: T&T Wine AS

Roséviner

Heaven Scent Rosé
Rosévin
Italia Bardolino Chiaretto
Test – nr. 7838101
Kr. 169,90, Drikkes nå
Saftig, lett og bløt rosé. Frisk rødbærfrukt, hint av epler, fersken, blomster og urter.
Produsent: Vigneti Villabella
Importør: Matchless Wines AS

Schug Rosé of Pinot Noir 2020
Rosévin
USA California Sonoma Coast AVA
Parti – nr. 13226101
Kr. 245,70, 0 – 1 år
Lett syrlig, blek på farve (lager på 100% pinot noir), smak av både rødbærfrukt (rips og bringebær) og sitrus. Noe floral, mot urter og blomster, lett kryddertone.
Produsent: Schug Winery
Importør: Symposium Wines AS

Røde viner

Arifana Saperavi Qvevri 2019
Rødvin
Georgia Kakheti
Parti – nr. 13229601
Kr. 179,90, 0 – 5 år
Mørk, fast, tett, men også saftig og mer tilgjengelig enn mange viner laget på saperavi-druer. Frukt mot sorte kirsebær, krystede blåbær og hint av krekling. Innslag av krydder, blomster, lakris og urter.
Produsent: Corporation Georgian Wine
Importør: Selected Wine Partners AS

Finca Villacreses Pruno 2019
Rødvin
Spania Castilla y Leon Ribera del Duero
Test – nr. 5271301
Kr. 200,00, 0 – 6 år
Mørk farve, mørke frukter, økologisk dyrkede druer . Solid Ribera-vin, godt priset. Smak av modne, stramme mørke bær, som bjørnebær, blåbær, plommer. Noe lakris, sjokolade, urter og fat. 90% tempranillo, 10% cabernet sauvignon.
Produsent: Finca Villacreces
Importør: Better Wines AS

Luis Pato Vinha Barrosa 2017
Rødvin
Portugal Beiras DOC Bairrada
Parti – nr. 5301501
Kr. 299,0, 9 0 – 6 år
Fast, noe utviklet, stram og velbalansert. Klassisk Luis Pato-etikett med and på etiketten. Saftige røde og mørke bær, avrundet mot blåbær. Hint av tørket frukt, noe krydder, urter, blomster og fat.
Produsent: Adega Luis Pato
Importør: Signature Wines AS

Niepoort Poeirinho 2017
Rødvin
Portugal Beiras DOC Bairrada
Basis – nr. 2941101
Kr. 319,00, 0 – 6 år
Lagret 20 måneder på store (2500 l) fat. Solid baga-vin, med rene, mørke bæraromaer, kirsebær, blåbær, plommer, med hint av tørket frukt. Smaksrik, med innslag av blomster, kamfer, krydder, lær, urter og fat.
Produsent: Niepoort Vinhos
Importør: Winetailor AS

Domaine du Coulet Matthieu Barret Brise Cailloux Cornas 2018
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOP Cornas
Basis – nr. 5635101
Kr. 419,90, 0 – 10 år
Kompleks, smaksrik, med lett kryddertone. Mørke bær, mot skogsbær, bjørnebær og plommer. Noe krydder, pepper, sorte oliven, sopp og fioler. Lagret på brukte fat og betongegg i 13 måneder.
Produsent: Domaine du Coulet – Matthieu Barret
Importør: Hans A. Flaaten

Gaillard Cote-Rôtie 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOC Cote-Rotie
Basis – nr. 13319501
Kr. 444,90, 0 – 12 år
Laget på “gammel” resept, med 10% viogner sammen med syrah. Kompleks, god dybde, spennende sammensatt. Bærfrukt mot jordbær, blåbær, krekling og plommer. Hint av krydder/pepper, urter, blomster og fat.
Produsent: Famille Pierre Gaillard
Importør: Fondberg AS

Villard Le Gallet Blanc Côte-Rôtie 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOC Cote-Rotie
Parti – nr. 13367901
Kr. 459,90, 0 – 12 år
Mørk farve, med ungdommelig og saftig, konsentrert fruktighet. Rene syrah-toner mot skogsbær, krekling, bjørnebær og krydder/pepper. Underliggende aromaer av oliven, urter og fat.
Produsent: Francois Villard
Importør: House of Wine AS

Mauritson Rockpile Zinfandel 2018
Rødvin
USA Rockpile AVA
Parti – nr. 12892901
Kr. 549,90, 0 – 8 år
Kvalitets-Zinfandel kan smake godt, som denne! Intens, fast bærfruktighet, smak av bjørnebær og plommer samt tørket frukt. Noe kamfer, fat, blomster og urter.
Produsent: Mauritson Wines
Importør: Concealed Wines AS

Squealing Pig Central Otago Pinot Noir 2020
Rødvin
New Zealand Central Otago
Basis – nr. 13228801
Kr. 156,90, 0 – 2 år
Rimelig, fruktig, saftig pinot fra New Zealand. Innslag av bringebær og kirsebær, noe lakris og krydder. Hint av noe vegetalt, mot paprika og grønne urter.
Produsent: Squealing Pig Wines
Importør: Treasury Wine Estates Norway AS

Askaneli Saperavi Qvevri 2019
Rødvin
Georgia Kakheti
Parti – nr. 12641501
Kr. 169,90, 0 – 5 år
Både gjæret og lagret i leirkrukker. Stram, fast og saftig. Noe røde bær, kirsebær og kjerner/mandler. Innslag av urter, blomster krydder.
Produsent: Askaneli
Importør: Rebel Agency AS

Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020
Rødvin
Portugal Beiras DOC Bairrada
Basis – nr. 10106901
Kr. 179,00, 0 – 1 år
Åpen, saftig, umiddelbar portugiser, laget på baga-druen. Mest frisk rødbærfrukt, mot bringebær, jordbær og rips. Hint av grønne urter, mynte og krydder.
Produsent: Niepoort Vinhos
Importør: Winetailor AS

Punt Road Shiraz 2020
Rødvin
Australia Victoria GI Yarra Valley
Basis – nr. 13371901
Kr. 199,00, 0 – 4 år
Lett grønntone på duft. I glasset en blend av mørke bær, med innslag av sjokolade, eukalyptus, blomster, hvitpepper, lakris og vanilje.
Produsent: Punt Road Wines
Importør: Vinarius AS

Rustaveli Saperavi Qvevri 2019
Rødvin
Georgia Kakheti
Basis – nr. 13367601
Kr. 199,50, 0 – 5 år
Nærmest blåsvart farve. Laget på druen saperavi, mye brukt i landene i den tidligere Sovjetunionen, også i Russland. Mye tanniner og svartstoffer her. Ungdommelig, tett fruktbilde, smak av blåbær, bitter sort lakris, urter. Gjæret og lagret (5 måneder) på store leirkrukker (qvevri).
Produsent: Georgian Vine and Wine Company LLC
Importør: Interbrands Norway AS

Domìni Veneti Amarone della Valpolicella Classico 2017
Rødvin
Italia Veneto Amarone della Valpolicella Classico
Test – nr. 3499801
Kr. 229,90, 0 – 6 år
Fyldig, men ikke for tung Amarone. Smak av modne kirsebær, tørket frukt (rosiner), mørk sjokolade, lakris, krydder og fat.
Produsent: Cant. Valpolicella Negrar
Importør: Winemarket AS

Domaine Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOC Crozes-Hermitage
Basis – nr. 13363901
Kr. 249,90, 0 – 4 år
Økologisk laget syrah. God fruktighet, mørk bærfrukt, bjørnebær og blåbær. Hint av noe vegetalt, grønne urter, paprika. Mørk sjokolade, kaffe, lakris og sopp.
Produsent: Domaine Belle
Importør: Winederful AS

Aliás Elegância de Outrora 2017
Rødvin
Portugal Beiras DOC Bairrada
Parti – nr. 13374601
Kr. 259,00, 0 – 3 år
Smak mot både røde og ganske mørke bær. Kirsebær, bjørnebær og plommer. Lett kryddertone, innslag av urter, blomster og fat.
Produsent: V Puro
Importør: Sommelier AS

Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir 2019
Rødvin
New Zealand Central Otago
Basis – nr. 12943701
Kr. 299,90, 0 – 5 år
Smaksrik, myk og ungdommelig pinot fra Central Otago. Lette fattoner, moden rødbærfrukt mot bringebær og kirsebær, hint av rips. Noe krydder og fat.
Produsent: Pyramid Valley
Importør: Signature Wines AS

Lange Pinot Noir Reserve 2018
Rødvin
USA Willamette Valley AVA
Basis – nr. 13187601
Kr. 299,90, 0 – 5 år
Saftig rødbærfrukt, ren og myk stil. Smak av bringebær, kirsebær, blomster, urter, krydder og fat.
Produsent: Lange Winery
Importør: California House AS

Chateau Hourbanon 2010 2010
Rødvin
Frankrike Bordeaux Medoc
Test – nr. 8328601
Kr. 300,00, 0 – 4 år
Noe utviklet, drikkemoden og og balansert Bordeaux-vin fra 2010. Modne solbær, plommer, tørket frukt, lær, hengt kjøtt, tobakk og krydder. Laget på cabernet sauvignon 65%, merlot 30% og cabernet franc (5%).
Produsent: Château Hourbanon
Importør: Old School Wines AS

Giz Vinhas Velhas 2017
Rødvin
Portugal Beiras DOC Bairrada
Parti – nr. 13379201
Kr. 309,90, 0 – 5 år
Laget på baga-druer høstet fra 90 år gamle vinstokker. 20 måneders lagring på bunnfall. Konsentrert, saftig stil med smak av røde og mørke bær, mest kirsebær og bjørnebær. Fin syrefriskhet oppe i det hele. Innslag av skogsbunn, mineraler, urter og fat.
Produsent: Luis Manuel Silva Gomes
Importør: Servco AS

One Block by Jayden Ong Syrah 2019
Rødvin
Australia Victoria GI Yarra Valley
Parti – nr. 13373801
Kr. 348,90, 0 – 6 år
Solid Yarra valley-shiraz. Kompleks og smakfull. Flott krydderpreg, mørk bærfrukt mot bjørnebær, krekling og sorte plommer. Innslag av lakris, eukaluptus, blomster og krydder.
Produsent: Jayden Ong Winery
Importør: Hand Picked Wines AS

Michelas St Jemms Cornas Les Murettes 2018
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOP Cornas
Basis – nr. 13367101
Kr. 368,00, 0 – 8 år
Mørke skogsbær og plommer, noe krydder, innslag av urter, fioler, høy, lakris og fat. Intens og tett, noe tanniner.
Produsent: Michelas St. Jemms
Importør: LaMarc Wines AS

Christophe Pichon Allégorie Cornas 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOC Cornas
Parti – nr. 13366501
Kr. 399,90, 0 – 10 år
Mørk blårød farve. Tiltalende, tett aromabilde. Bjørnebær og plommer, hint av blåbær og krekling. Lett peppertone, innslag av mørk lakris, blomster, urter og fat. 14 måneders eikelagring.
Produsent: Christophe Pichon
Importør: Winemarket AS

Salwey Henkenberg Spätburgunder GG 2019
Rødvin
Tyskland Baden Qualitätswein
Parti – nr. 12169401
Kr. 425,00, 0 – 5 år
Frisk rødbærfruktighet, mot bringebær og moreller, god modenhet. Lagret 12 måneder på fat (30% nye). Innslag av plommer, lakris og urter. Noe floralt også (blomster), samt fat.
Produsent: Salwey GBR
Importør: T&T Wine AS

Schlumberger-Bernhart Wingerte Pinot Noir GG 2019
Rødvin
Tyskland Baden Qualitätswein
Parti – nr. 13314401
Kr. 429,70, 0 – 5 år
Solid tysk pinot noir (spätburgunder) fra deres beste rødvinsdistrikt (Baden). Modne, tiltalende rødbæraromaer, jordbær, bringebær, kirsebær. Innslag av lakris, fat, urter og blomster. Saftig stil.
Produsent: Privat-Weingut Schlumberger-Bernhart
Importør: Signature Wines AS

Dievole Le Due Arbie Toscana 2019
Rødvin
Italia Toscana
Test – nr. 10630706
Kr. 485,00, Drikkes nå
Ungdommelig frisk kirsebærfrukt på nesen. Saftig, ren frukt. Smak av bringebær, kirsebær og plommer, med innslag av urter og krydder.
Produsent: Dievole
Importør: Vinum AS

Duclaux La Germine Côte-Rôtie 2018
Rødvin
Frankrike Rhône Nord AOP Côte-Rôtie
Parti – nr. 13367201
Kr. 499,90, 0 – 12 år
Har fått 20 måneder på fat, men det er fint integrert i solid frukt. Smak av mørke skogsbær, bjørnebær og krekling. Hint av tørket frukt, krydder, urter og fat. Lett mineralsk slutt, med florale toner.
Produsent: Benjamin et David Duclaux
Importør: Tellus Wine & Spirits

Quaderna Via Garnacha 2020
Rødvin
Spania Navarra
Test – nr. 10249501
Kr. 135,00, 0 – 1 år
Lett, lys og saftig garnacha. Smak av bringebær og kirsebær. Økologisk laget, lagret tre måneder på brukte fat. Noe krydder, grønne urter og anis.
Produsent: Quaderna Via
Importør: Fludium AS

Celebration Selection Shiraz 2019
Rødvin
Australia Victoria GI Yarra Valley
Basis – nr. 13366801
Kr. 139,90, 0 – 2 år
Røde og mørke bær, moreller og bjørnebær. Innslag av lakris, pepper, eukalyptus og fat. Noe fruktsødme. 90% shiraz, 10% cabernet sauvignon.
Produsent: Vintage Cluster Pty Ltd
Importør: Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Castello Trebbio Chianti Superiore 2019
Rødvin
Italia Toscana Chianti Superiore
Test – nr. 8312701
Kr. 150,00, 0 – 3 år
Rimelig Chianti med frisk kirsebærfrukt, med noe bringebær, urter og krydder.
Produsent: Castell del Trebbio
Importør: California House AS

Ken Forrester Shiraz 2020
Rødvin
Sør-Afrika WO Stellenbosch
Basis – nr. 13308801
Kr. 155,70, 0 – 2 år
Ungdommelig, saftig sør-afrikansk shiraz. Noe syltetøy, kirsebær og bjærnebær, hint av eukalyptus, blomster og urter.
Produsent: Ken Forrester
Importør: Vinordia AS

Babydoll Limited Release Pinot Noir 2019
Rødvin
New Zealand Central Otago
Basis – nr. 12943801
Kr. 169,90, 0 – 3 år
Noe grønn inngang, litt utviklet stil. Røde bær mot jordbær, med hint av rips. Mørke bær mot plommer. Lett urtepreg, noe lakris og skogbunn, samt krydder.
Produsent: Babydoll Wines
Importør: World Wines as

Fontaleoni Chianti Colli Senesi 2019
Rødvin
Italia Toscana Chianti Colli Senesi
Test – nr. 1149601
Kr. 188,60, 0 – 3 år
Fruktig, frisk kjernepreget med røde kirsebæraromaer. Noe krekling, plommer, urter og lakris.
Produsent: Fontaleoni
Importør: Vinus AS

Evolution Pinot Noir 2018
Rødvin
USA Willamette Valley AVA
Basis – nr. 13229501
Kr. 199,00, 0 – 3 år
Moden bærfrukt, nærmest mot syltetøy. Saftig og lett stil, noe krydder og urter, sopp og blomster. Lagret på ståltank med eikestaver, ikke ekte fat.
Produsent: Sokol Blosser Winery
Importør: Pure Wine AS

NU 2020
Rødvin
Italia
Test – nr. 7881001
Kr. 290,00, 0 – 2 år
En-litersflaske. Lys rød farve. Blend av druene pinot noir, nebbiolo, barbera, dolcetto og pelaverga. Laget på ståltanker, fat og amfora. Fresk bærfrukt, lett floral, smak av bringebær og kirsebær, noe urter.
Produsent: Segni di Langa
Importør: Nebbiolo Wines

Nordlund Øko Rød “John” 2019
Rødvin
Danmark
Parti – nr. 13370801
Kr. 299,10, 0 – 2 år
Frisk dansk rødvin. Laget på druene rondo castelão og hybriddruen léon millot. Saftig, ungdommelig vin, en av de bedre fra Danmark. Røde bær mot kirsebær, noe vegetalt, grønne urter, hint av fat.
Produsent: Nordlund APS
Importør: eWine AS

Greenock Grenache Shiraz Mourvedre 2020
Rødvin
Australia South Australia
Basis – nr. 13373906
Kr. 342,90, Drikkes nå
2,25 liters bagvin. Noe grønt fruktpreg. Smak av bringebær og bjørnebær, lett plommepreg, noe syltetæy. Krydder, grønne urter og eukalyptus.
Produsent: Greenock Estate Wines
Importør: Exciting Wines AS

Quartz Reef Bendigo Estate Pinot Noir 2018
Rødvin
New Zealand Central Otago
Parti – nr. 13183501
Kr. 349,90, 0 – 5 år
Fast, saftig, ungdommelig pinot. Lett vegetal, blomster og urter, bringebær, kirsebær og plommer. Lett fatpreg, noe undermoden frukt.
Produsent: Quartz Reef Wines
Importør: Signature Wines AS

Piccini Memoro Rosso
Rødvin
Italia
Test – nr. 9896306
Kr. 387,90, Drikkes nå
Bløt fruktighet, både røde og mørke, modne bær. Frukt hentet fra fire regioner, druene er primitivo, montepulciano, nero d’avola og merlot. Hint av krydder og vanilje.
Produsent: Piccini
Importør: Terra Wines AS