Britannia “Årets nykommer” innen vin

Norges beste vinkart finner du fortsatt på Park Hotel Vossevangen. Men «Årets nykommer» når det kommer til å tilby folk gode vinopplevelser finner du i Trondheim, nemlig Speilsalen i Britannia Hotel.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. november 2020

Britannia var nominert i hele fem kategorier: Norges beste vinkart, Årets nykommer, Beste vin på glass, Beste champagne/musserende vinkart og Beste vinmeny.  

Trondheim hadde også andre kandidater i flere av kategoriene. To Rom og Kjøkken var nominert blant kandidatene til tittelen «Beste vin på glass», Kraft Bodega og Spontan Vinbar var nominert i kategorien «Beste lille vinkart», mens Fagn var blant de utvalgte i kampen om å vinne kåringen av «Beste vinmeny».

-Har vært et mål helt siden starten

-Dette er helt fantastisk, sier adm.dir. Mikael Forselius ved Britannia hotel i en kommentar til utmerkelsen. O han fortsetter: -Helt siden vi startet arbeidet med å bygge opp vinkjelleren ved hotellet, var det et klart mål for oss å være representert på disse listene. Vi merker oss juryens kommentar om at vi kunne ha vært på topp i flere av kategoriene. Det gir oss blod på tann for neste års kåring, sier Forselius.

-Har dere ambisjoner om å konkurrere ut Park Vossevangen i kampen om å ha «Norges beste vinkart»?

-Ja, vi tror det er fullt mulig. Igjen kan jeg vise til juryens kommentarer, som bemerker at vi har stor bredde, og ikke bare fra de mest kjente vinlandene. Så vi har stor tro på at vi skal gi Park Vossevangen en utfordring neste år.

-Nå ble dere «Årets nykommer». Er det andre kategorier dere også tar mål av dere å kjempe om seieren i neste år?

-Vi ønsker å være på topp i Norge både i kategorien «Beste champagne/musserende vinkart» og «Beste vin på glass». Vi har spesielt store ambisjoner når det gjelder champagne. Britannia er Norges eneste offisielle «Krug-ambassadør», og det forplikter, sier Mikael Forselius ved Britannia.

Han får støtte av den vinansvarlige i Speilsalen, head sommelier Henrik Dahl Jahnsen, i det å ha ambisjoner for neste år og årene fremover.

-Vi hadde håp om å hente hjem seieren i kategorien “Årets nykommer” i år, så der lyktes vi. Så hadde jeg et håp om at vi også kunne gå til topps i kåringen av “Beste vin på glass.” Det får være ambisjonen for neste år, å kjempe om tittelen der, samt i kategorien “Beste champagne/musserende”. Så tar det tid å videreutvikle en vinkjeller, men på lengre sikt bør vi også være en kandidat i hovedkategorien “Norges beste vinkart”, sier Henrik Dahl Jahnsen.

Henrik Dahl Jahnsen (t.v.) ogChristopher W. Davidsen har ansvaret for henholdsvis vin og mat ved Speilsalen, Michelin-restauranten ved Britannia hotel. Foto: Britannia

Dette er vinnerne i 2020

Her er årets vinnere i kåringen av NORGES BESTE VINKART 2020:

  • Norges beste vinkart: Park Hotel Vossevangen, Voss
  • Beste “lille” vinkart: Vinoteket, Oslo
  • Årets nykommer 2020: Speilsalen, Britannia hotel, Trondheim
  • Beste musserende/Champagne-vinkart 2020: Skigaarden
  • Vin på glass 2020: Territoriet, Oslo
  • Vinmeny 2020: Stallen
  • Folkets favoritt 2020: Kolonialen Bislett – Oslo

Det er tredje gang juryen til Norsk Vinkelnerforening, Star Wine List og Kapital har kåret de beste vinkartene i Norge. Juryformann Rune Rake har sammen med Heidi Iren Hansen MW, Tone Veseth og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet gjennomført mange arbeidstimer med jurymøter, diskusjoner og vurderinger i de forskjellige kategoriene.  Tusenvis av sider er gjennomgått av vinkartene til de toneangivende restaurantene i Norge.

President i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi forteller til Kapital at i ly av dagens situasjon for bransjen føler de at denne kåringen er viktigere enn noensinne for å sette søkelyset på alle de fantastisk flotte vinkartene og all den kunnskapen som finnes blant alle de hardtarbeidende vinkelnere rundt om i landet.

Dette er juryens omtale av vinnerne:

Norges beste vinkart 2020: Park Hotel Vossevangen

De nominerte i kategorien Norges beste vinkart viser et omfang av flotte viner som vil imponere enhver vinentusiast. Imponerende er også den geografiske spredningen blant de nominerte med Hallingstuene på Geilo, Tollboden i Kragerø, Skigaarden i Hemsedal, Britannia i Trondheim og Park Hotel på Voss i tillegg til Grand Café og Happolati i Oslo.

De nominerte viser alle en stor bredde av kvalitetsviner, og vinkartene oppleves som komplette med viner fra alle verdens viktige vindistrikter. De presenterer også vinene med en gjennomtenkt og oversiktlig layout, stort sett uten de grove feilstavingene juryen har notert seg i enkelte mindre gjennomarbeidede vinkart. Juryen bedømmer også prissettingen i de nominertes kart som korrekt og god basert på vinenes kvalitet og etterspørsel.  Vinneren er dog fortsatt overlegen når det gjelder andelen modne viner, utvalget fra hvert område, produsent og årgang, og juryen vil derfor, for tredje året på rad, gratulere Park Hotel Vossevangen med seieren i kategorien Norges beste vinkart.

Beste “lille” vinkart 2020: Vinoteket

Det var i år mange sterke kandidater til Beste “lille” vinkart, men vinneren ble allikevel kåret av en enstemmig jury. Det er en sann glede å se et godt sammensatt vinkart av dette kaliberet. Denne vinlisten rommer alt fra det erkeklassiske, med tilhørende ikonprodusenter, til det mer lekne og naturlige utenfor allfarvei. Dette illustreres allerede på vinkartets første side med musserende viner, og gjelder deretter gjennomgående. Et godt utvalg fra både den gamle og den nye verden, flere modne viner og spennende sterkviner gjør det hele komplett. Kartet klarer kunsten å tilby noe for enhver smak og anledning, og fremdeles fremstå som gjennomtenkt og presist. Årets vinner av Beste “lille” vinkart representerte et viktig tilskudd til Oslos vinscene da de åpnet i fjor og vant “Årets Nykommer”. Det er derfor svært hyggelig å premiere samme restaurants gode arbeid i 2020. Juryen gratulerer Vinoteket som vinner av Beste “lille” vinkart!

Årets nykommer 2020: Speilsalen

Sjelden har vel en nyåpning vært så etterlengtet og skapt så store forventninger. La oss i juryen feie all tvil til side: Vinkelnerne her leverer, og vel så det. Vinkartet er så innholdsrikt og velutvalgt at det hevdet seg høyt oppe i flere av årets kategorier. Dette kunne vært årets beste vinmeny, årets musserende vinkart, og visstnok skal det aller meste under 3.000 kroner pr. flaske dessuten være tilgjengelig på glass. Ja, dette var til og med en sterk kandidat i kampen om den gjeveste tittelen, “Norges beste vinkart”. Klassisk og velkuratert, med en imponerende bredde også fra de litt mindre og ukjente – og likevel spennende – vinlandene. Årets nykommer er en attraksjon i seg selv, og virkelig verdt reisen. Se vinkartet her 

Beste musserende/Champagne-vinkart 2020: Skigaarden

Også i år var det mange gode kandidater i denne klassen. Bobleentusiaster kan finne fantastiske vinkart med Champagne og annen musserende fra Bodø i nord til Voss i vest, og i store byer som Trondheim og Oslo. Men som i fjor var det umulig å komme utenom en av de nominerte restaurantene. Med en vinkjeller på 600 kvadratmeter med 30.000 flasker kan Skigaarden by på en real godtebutikk av modne og ettertraktede musserende viner. Ja, det koster – og noen vil kanskje ønske seg en større bredde av kvalitetsbobler fra andre steder enn Champagne. Men det beste er godt nok, og det rikholdige og kompromissløse utvalget av Champagne levner ingen tvil: Dette stedet har landets beste musserende vinkart.

Vin på glass 2020: Territoriet

Vinneren av Norges beste utvalg av vin på glass er normalt vanskelig å slå, men i år var det en kandidat, med en meget omfattende vinliste, som antydet at de på spørsmål fra kunder ville ha servert på glass de fleste viner priset under 3.000 kr. Dersom dette tilbudet hadde gått klart frem av vinkartet, så hadde vi hatt en annen vinner i denne klassen. Vinnerens bruk av Coravin over flere år har resultert i en unik tilgjengelighet av viner på glass. Dette gjelder alt fra enkle viner til sporadiske innslag fra Coche-Dury og andre ikoniske produsenter. De har en god blanding av klassiske produsenter og appellasjoner, samtidig som vinkartet viser trender og nytenkning i vinverdenen. Viner fra små og kvalitetsbevisste naturvinprodusenter har fått mer innpass det siste året, og vinene fremstår rene og feilfrie. Samtidig må det påpekes at bruken av Coravin er krevende og at tapping over lang tid har ført til enkelte oksiderte viner, hvilket er en utfordring å oppdage for “utrente” smakere. Uansett har vinneren gjort et grensesprengende arbeid innen utviklingen av norske vinbarer, og har i tillegg evnet å skape et trivelig miljø i lokalet. 

Vinmeny 2020: Stallen

Vinneren av Norges beste Vinmeny er en nylig oppstartet restaurant, men stedets vinkelner har bakgrunn fra flere restauranter som tidligere har utmerket seg særdeles positivt med vinmenyene. Det måtte et ekstra besøk til for å slå fast at årets vinner var et lite hakk foran Re-Naa, Omakase by Vladimir Pak, Maaemo, Kontrast, Tea Room, Hot Shop, Fagn og Speilsalen.

Disse åtte spisestedene har det siste året levert vinmenyer i verdensklasse. Hva førte så til at nummer en på seierspallen vant etter «målfoto»? Først og fremst så leverte vinneren gjennom to lange måltider ingen svake vinmatcher i det hele tatt. Det var et totalt fravær av kombinasjoner som stakk seg ut som opplagte feilskjær, hvilket har vært et lite ankepunkt mot noen av konkurrentenes vinmenyer. Ofte har noen få eksperimentelle matcher med gin, sake, sevje eller alkoholiske drinker ikke fungert helt optimalt, og dermed trukket ned helhetsinntrykket.

Seierherren eksperimenterer også, hvilket er med på å skape overraskende sensoriske opplevelser, men her har samspillet mellom ingrediensene i rettene og vinens syre, tanninstruktur, tekstur, fruktkonsentrasjon, sødme, modning etc. vært perfekt. Osterettens kombinasjon med en likør mikset med plommejuice var magisk. Innslaget av økologiske og biodynamiske viner er ikke ubetydelig, men vinkelneren har evnet å plukke ut de reneste feilfrie vinene i denne kategorien.

Dette er absolutt ingen selvfølge i dagens restaurantverden, hvilket er et inntrykk som forsterkes dersom man spiser på enkelte «naturlige» steder i København hvor «mousey wines» serveres over en lav sko. Vinneren utmerker seg også med korrekt vintemperatur, rene glass og lufting av vinene om nødvendig – samt at samtalen ved bordet forsterker intrykket av at det ligger mye arbeid bak vinvalgene. Alt i alt et resultat av en særdeles kompetent vinkelner, Hanna Johansson, utdannet i Norge, samt et kjøkken som spiller på det elegante og muliggjør utsøkte vinmatcher. 
Juryen gratulerer Stallen som en verdig vinner av Norges beste vinmeny 2020.

Folkets favoritt 2020: Kolonialen Bislett – Oslo

Pontus Dahlstrøm, en av gründerne bak Maaemo, står bak restauranten like bak Bislett Stadion i Oslo. Dette er i likhet med Smalhans og Restaurant Cru (som ligger i nærheten) en såkalt nabolagsrestaurant. Forskjellen ligger i detaljene, i alt fra bestikk, service og hvordan bordene er plassert; man ser at det en klar tanke bak. Alt man finner her er til for at du som gjest skal trives. Den “bistroaktige” atmosfæren sender tankene til franske bakgater, og sammen med de klassiske rettene på menyen blir dette et sted du vil tilbake til. Den tidligere og svært dyktige vinkelneren fra Bagatelle, Pontus Dahlstrøm, har med andre ord skapt et rike av både god mat og god drikke.