Britannia endrer Vinbaren-konseptet

Britannia Hotel har lansert et helt nytt konsept i Vinbaren. Et nytt team er kommet inn, under ledelse av Øyvind Lindgjerdet som siden gjenåpningen av hotellet i 2019 har jobbet som sjefsbartender i Britannia Bar. Der har han hentet hjem priser for både barkonseptet og drinkene sine. Nå lanserer Lindgjerdet eksklusive signatur-cocktails basert på både kjente champagner og hvite og røde viner fra topprodusenter. Selv internasjonalt er dette unikt. Samtidig med nylanseringen spisser Vinbaren satsningen på viner «by the glass» og eksklusive viner som serveres ved bruk av coravin-systemet.

Av Ulf Dalheim, publisert 3. august 2022

Berømte champagnehus som Krug og Dom Perignon og vinprodusenter som Cloudy Bay og Schloss Lieser, leverer hovedingrediensene i fire av de åtte nye vindrinkene som Øyvind Lindgjerdet har komponert så langt. I løpet av året ønsker han å øke med fire til.

-Jeg har aldri laget eller opplevd cocktails på denne måten, hvor man balanserer alle ingredienser rundt det som er karakteristisk med vinen, så dette var definitivt en spennende utfordring for meg, sier Lindgjerdet. Og fortsetter: -Jeg har valgt viner med mye personlighet fra øverste hylle, uten å tenke så mye på prisen. Her har jeg utelukkende konsentrert meg om å få frem de smakene jeg har ønsket. Det viktigste er at det skal være raust, kult og godt for gjesten. Og absolutt value for money, sier han.

Øyvind Lindgjerdet har fått en ny utfordring. Den prisbelønte bartenderen jobber nå med vindrinker for Vinbaren på Britannia.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

I en av drinkene, «Aromatique» blander han Ayala Rosé Champagne (Britannias egen) med
vannmelon og moscato grappa fra den legendariske destillatøren Poli. I den kanskje mest eksklusive nye drinken bruker han Krug Champagne Edition 170. Drinken «À La Royale» er basert på Dom Perignon Champagne årgang 2012, med innslag av hvit Tariquet armagnac, hylleblomstsaft og rue berry, en tropisk urteplante fra Etiopia. Mens «Yucatán» tar utgangspunkt i en av hans egne favorittviner, Schloss Lieser Riesling Kabinett. Den blandes med meksikansk rom og aprikosbrandy. I «Symphonie» leker han seg med en aromatisk sauvignon blanc fra New Zealand. Og da kunne han ikke velge noe annet enn Cloudy Bay, vinhuset og vinen som startet sauvignon blanc-revolusjonen på New Zealand og gjorde øy-vinene internasjonalt berømte. Pæredestillat, ringblomst og en teskje hvit sjokolade er ingrediensene i denne drinken, samt single malt whisky.

Glad i nye utfordringer

-Jeg kjeder meg uten nye utfordringer, så da Mikael (hotelldirektør Forselius) spurte om jeg ville ta
over som avdelingsleder i Vinbaren, tenkte jeg at dette var perfekt timing. Jeg rakk aldri å kjede meg
i Britannia Bar, men merket at alle brikkene begynte å falle på plass. Da er det gøy med litt spenning i hverdagen igjen! At jeg fikk velge eget team og også fikk frie hender med det konseptuelle i Vinbaren, styrket meg i troen på at dette måtte jeg si ja til, forteller Øyvind Lindgjerdet.

I tillegg fikk han muligheten til å sette sammen Vinbarens nye musikkonsept, og det betød også mye, for bar og musikk er noe Lindgjerdet brenner sterkt for.

Han mener at Vinbaren er det kuleste lokalet på hotellet, med en helt unik atmosfære, så lunt, intimt og varmt. En egen «boble» som bare må utnyttes, sier han. Så har han dessuten lagt vekt på å sette sammen og bygge et team som alle jobber etter samme standard, som alle gjør ting på samme måte, så ikke gjestene skal merke forskjell på servicen og kunnskapen ut fra hvem som betjener dem.

Dette er det nye Vinbaren-teamet – fra venstre sjefen, Øyvind Lindgjerdet, Sven Marius Øversjøen Næverdal, Fredrik Aanstad, Erling Vaaler og Martine Skjølberg. Sistnevnte er på vei til Australia for å jobbe i bar der. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Har valgt glass etter drinkene

Vindrinkene serveres i forskjellige glass fra glassprodusentene Lehmann, Nude og Levitas. Glassene er i seg selv så spesielle at de også er en opplevelse. Igjen – bare det beste er godt nok! Når man bruker aromatiske viner med massiv karakter er det naturligvis på sin plass at drinkene blir presentert i riktige glass.

Om du nå skulle være bekymret for at Vinbaren har glemt eller skal nedprioritere det den er mest
kjent for, sitt store utvalg av viner fra hele verden, så glem den bekymringen. Rundt seg har Øyvind
Lindgjerdet et team med tre, snart fire erfarne vinkelnere.

Fredrik Aanstad er Bar Supervisor i det nye Vinbaren-teamet. Han viser gjerne frem en Krug Champagne som det kan hende du får smake på når Britannias vindirektør Henrik Dahl Jahnsen på lørdagene inviterer til champagnekurs. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Fredrik Aanstad som Bar Supervisor er ansvarlig for den daglige driften i Vinbaren. Han skal sette
vinkonseptet mer i system. Aanstad hadde sin læretid på Nidelven, har jobbet på NordØst sammen med Lindgjerdet og har 3-årig utdannelse innen hotelledelse fra Stavanger, hvor han også jobbet på Tango. Ved Britannia har han vært både på Brasseriet og Jonathan.

-Hovedmenyen i Vinbaren vil nå ha seks musserende, seks hvite og seks røde «by the glass»-viner. Så skal vi leke oss med coravin, hvor vi til enhver tid vil ha 18 hvite og 18 røde viner fra kjente navn/gode produsenter, som f.eks. Egon Müller eller Ornellaia. Her kan vi sette inn nye viner hver dag, ut fra vi ønsker å tilby gjestene. Dessuten vil naturligvis det vi kaller «Vinbibelen», Britannias store vinliste, fortsatt være tilgjengelig for alle, understreker Aanstad.

Bartendere vil skape mer liv

Han tror det blir mer liv i Vinbaren ved at man har fått inn en ren bartender bak bardisken, sammen
med vinkelnerne. Samtidig er lokalet ominnredet og gjort mer intimt og varmere, og det er kommet
spennende kunst på veggene. Den første kunstneren som er valgt ut av Britannias kunstkurator Stein Slettebak-Wangen er Bjarne Melgaard. Det kan ikke bli sprekere enn det!

Erling Vaaler har ansvaret for corvin-utvalget. Her med fire av vinene som ble servert på glass da VinPuls var på besøk.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Erling Vaaler er nå hovmester i Vinbaren, med ansvar for coravin-utvalget. Da VinPuls er på besøk henter han frem fire av dagens utvalgte – Col d’Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2006, Sassicaia 2011, Bouchard Corton Charlemagne 2017 og Oliveiras Madeira Malvazia 1895! Noe for enhver smak og lommebok der, ser vi for oss.

-Vi fortsetter også med «Pop that bottle»-tilbudet på fredager, hvor vi åpner en svært spesiell flaske
fra vår store vinkjeller og serverer vinen på glass. Hver lørdag fremover kjører vi dessuten
champagnekurs, som vi også vil markedsføre overfor tilreisende hotellgjester, forteller Vaaler.

Pinot noir er mest i skuddet

Den fjerde faste tilskuddet i det nye Vinbaren-teamet er Sven Øversjøen, som både er utdannet
bartender og vinkelner. Han har tidligere jobbet bak baren på NordØst sammen med Lindgjerdet, har tittelen Head Bartender i Britannia Bar, og ble et naturlig valg for hvem Øyvind ville ha med til Vinbaren.

-Fra nå av skal bartendere være vinkelnere og omvendt. Tre av mine bartendere er vinkelnere, og nå lærer vi vinkelnerne å lage cocktails, sier Lindgjerdet.

-Hva folk spør etter av vin i Vinbaren akkurat nå?

-Folk vil ha mye pinot noir, men også Beaujolais samt hvite burgundere. Mange er ivrige etter å prøve mye forskjellig på glass i stedet for å bestille en hel flaske, forteller Fredrik Aanstad.

-Pinot Noir og Champagne. Den nye verden er også gøy. Men det mest unike er alle årgangsvinene som vi kan tilby fra Britannia-kjelleren, svarer Erling Vaaler.

(Info: Artikkelforfatteren var engasjert av Britannia i forkant av gjenåpningen i april 2019 til å kjøpe inn vin og utarbeide konseptforslag for Vinbaren. Han har ikke jobbet for Britannia etter 1. mai 2019.)