Brocards Chablis-eventyr

Lykkelig må den være som kan gifte seg til en vinmark! Jean-Marc Brocard gjorde nettopp det, på 70-tallet. Det ble starten på et vineventyr. I dag er Domaine Jean-Marc Brocard en av de største og viktigste produsentene i Chablis, nå med sønnen Julian ved roret.

Av Ulf Dalheim, publisert 6. juli 2020

Jeg hadde nylig gleden av å snakke med og smake en solid rekke Brocard-viner «live» på Zoom sammen med en av husets winemakere, Odile van der Moere. Med oss digitalt var også Brocards nye regionale salgssjef, amerikaneren Guillaume Hoog.

Det ble en spennende halvannen time med mye snakk om jordsmonn, utfordringene med global oppvarming, utfordringen værmessig for Chablis de siste årene (mye hagl og kulde), bruk av eik, problemer med oksidering på tidlig 2000-tall og ikke minst stort og smått om Chablis og Domaine Jean-Marc Brocard.

15 Brocard-viner på Polet

Vi er heldige i Norge som har totalt 15 forskjellige Brocard-viner listeført på Vinmonopolet. Vinhuset skiftet nylig importør fra Moestue til Engelstad, som også har valgt å ha et bredt utvalg av Brocard-viner tilgjengelig, fra den rimelige Saint Claire Petit Chablis til kr. 139,90 og opp til Grand Cru Les Clos til 659,90 kroner. Til og med en petit Chablis bag-in-box er lansert.

Odile van der Moere er winemaker og kjelleransvarlig hos Domaine Jean-Marc Brocard.

-Vi er en liten region, men vi har en enorm bredde i jordsmonn og mikroklima, så selv små avstander mellom vinmarkene kan utgjøre store forskjeller i smaksuttrykket, poengterer Odile van der Moere når jeg kommenterer antallet viner på markedet (Brocard lager over 20 forskjellige etiketter).

Fulgte farens råd og ble ingeniør

Men før vi går videre med våre diskusjoner og refleksjoner over Chablis og vinene derfra, la oss ta litt historie og bakgrunn på Domaine Jean-Marc Brocard:

-Ikke sats på noe innen jordbruk. Bruk hodet ditt til noe mer vettugt, sa far til Jean-Marc da han vokste opp, i Chaudenay-le-Château i Côte d’Or, midt i hjertet av noen av Burgunds flotteste vinmarker. Så Jean-Marc Brocard, født i 1946, ble ingeniør, med jobb i Auxerre, en middels stor/liten by (40 000 innbyggere), kjent som et kommersielt og industrielt senter med næringsmiddelindustri, trevare og batteriproduksjon. Og med nærhet til vinmarkene i Chablis.

Fikk ett hektar i bryllupsgave

Jean-Marc Brocard startet med ett hektar vinmark ved kirken i Sainte Claire som han og kona Claudine Petit fikk i bryllupsgave av svigerfar Emile Petit.

Og da er vi ved starten for vinhuset Domaine Jean-Marc Brocard. For med kone, barndomskjæresten Claudine Petit, hvis familie hadde vinmarker i Saint Bris le-Vineux, kunne han etter giftermålet skifte over til å begynne å lage vin i stedet for å jobbe som ingeniør. Gaven fra svigerfar Emile Petit var kun ett hektar like ved Sainte Claire-kirken. Men det var en start. Første utvidelse av eiendommen kom da han plantet vinstokker i Préhy i 1973, samme år som sønnen Julian ble født.

Første vin under Brocard-navnet ble lansert i 1974. Da Julian tok over i 1995 var det naturlig for ham å gjøre noe spesielt med akkurat denne vinmarken. Fra 2005 er den drevet økologisk og biodynamisk, og Julian lager nå en egen vin der kalt Boissonneuse.

Jean-Marc hadde en «spirituell far» som han søkte råd hos, kalt Louis Petit (ikke i slekt med Emile). Louis var en eldre vinbonde som forfektet at du kan modernisere arbeidet, men du må ha respekt for gamle tradisjoner og naturen selv. En av hans anbefalinger lød som så: «Se, vær stille, lær». Han forfektet også at man skulle snakke med terroiret. Å leve og jobbe i pakt med naturen ble derfor tidlig en ledestjerne for Brocard-familien. De eldste vinstokkene på Domaine Sainte Claire kommer nettopp fra Louis Petit. 60 hektar av vinmarkene som Brocard har drives nå økologisk, mens 40 hektar i tillegg er biodynamisk drevet.

Holder til i landsbyen Préhy

Utsikt over noen av vinmarkene som Jean-Marc Brocard disponerer.

Som nevnt innledningsvis startet det med den lille etthektars vinmarken som tilhørte familien til kona. Hovedsetet for Domaine Jean-Marc Brocard er fortsatt i landsbyen Préhy, hvor Brocard har eiendommen Domaine Pierre de Préhy. Opp gjennom årene har han dessuten kjøpt flere eierdommer der navnene er beholdt, som Domaine Sainte-Anne og Domaine Sainte-Claire. Totalt disponerer familien frukt fra 120 hektar, og lager nå nærmere to millioner flasker totalt, 900 000 av dem på druer høstet i egne vinmarker.

Størrelsen gjør at Domaine Jean-Marc Brocard har vin innenfor alle Chablis-kategoriene, regional vin, Petit Chablis, Chablis, 1er Cru og Grand Cru. Over tyve forskjellige utgaver er i dag i porteføljen, deriblant syv Premier Cru- og syv Grand Cru-viner, med andre ord har Brocard plots i alle de syv høyesteklassifiserte vinmarkene i Chablis – Blanchots, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Les Preuses, Valmur og Vaudésir.

De små detaljene teller

Ifølge Odile van der Moere er det de små detaljene som bestemmer om du lykkes eller ikke lykkes med å lage den vinen du ønsker å presentere.

-Før vi starter innhøstingen er vi i flere dager ute og smaker på en drue fra nesten hver eneste drueklase. Hvor langt er modningen kommet, hva kan vi forvente.?Å finne nøyaktig riktig modningstidpunkt er ekstremt viktig. Dernest kommer det til kvaliteten på pressingen, der bruker vi godt med tid. Og til slutt hvordan vi behandler druemosten i tankene.

-Jobber dere mest med naturlig gjær, eller er det behov også å bruke industriell gjær?

-Kun naturlig gjær! Det gjør vinene mer komplekse. Det er her naturens magi skjer. Ved å la dette foregå naturlig lar vi vinmarkene gi oss det aller beste de kan tilby. Om du respekterer vinmarkene og vinstokkene, så gir naturen tilbake i fullt monn. Vinmarker i harmoni med seg selv er det vi strever etter, svarer Odile.

Naturen bestemmer alltid

-Men det har vært utfordringer de siste årene?

-Ja, vi har opplevd flere vanskelige årganger de siste årene. Og da kan vi ikke trylle. Naturen bestemmer, så må vi løse utfordringene som best vi kan. De klimatiske endringene som skjer gjør at vi må følge mer med i vinmarkene, ofte fra dag til dag. Med mer varme blir det tidligere innhøsting. Og vi opplever at druene gir mer honningkarakter til vinene, men også mer sitron og sitrus. Å finne den riktige balansen blir derfor viktig.

Fra kjelleren hos Jean-Marc Brocard.
Mest foudres i forskjellige størrelser, men også sementegg.

-Blir det mer arbeid i selve kjelleren?

-Vi må nok være mer preaktive, ha større oppmerksomhet underveis i prosessene enn før, jobbe mer teknisk og kanskje også intervenere. Opplever nå at vi er blitt kvitt det vegative som kan ha preget noen viner. Utrykket er blitt mer avrundet og mer floralt. Med 215 hektar med vinmarker å passe på, observere og til slutt høste, så får vi utfordringer. Hvis innhøstingen kan gjøres i løpet av 10-12 dager så kan vi fikse det greit, men varierer modningen fra vinmark til vinmark så mye at vi må bruke 2-3 uker for å få alle druene i hus i riktig tilstand blir det mer utfordrende.

-Hva er bruken av eikefat i produksjonen?

-Vi ønsker ikke å ha «toasted wine». Det vi bruker av eikefat er 50 til 100 hektoliters foudres som gjerne er 6-10 år gamle. Når vi får inn nye fat, så bruker vi dem for vanlig kommune-Chablis i noen år, slik at de får roe seg ned før vi bruker dem på de beste vinene. Vi liker ikke for mye eik i vinene våre. Max ti prosent av vinene er innom ny eik, forteller Odile van der Moere.

Smaksnotater på ti Brocard-viner

Disse vinene smakte jeg med Odile:

Brocard Saint Bris 2017
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 2001501
Kr. 179,90, 0 – 2 år
Laget på sauvignon blanc-druer fra egne vinmarker, samt noe innkjøpt. Syv måneder på ståltank før flasketapping. Frisk og fruktig, smak av modne sitroner, epler og tropisk frukt, noe floral mot rosebusk, lette peppertoner.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Petit Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 5307701
Kr. 194,90, 0 – 2 år
Druematerialet er hentet fra vinmarker i hele området og flere landsbyer, men hvert enkelt plot er vinifisert separat. En fersk og fruktig, easy-drinking chablis med pen mineralitet. Smak av epler og sitrusfrukt, pent urtepreg.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 2011601
Kr. 189,90, 0 – 2 år
Litt mer «energisk» og fyldig vin, smak av sitrusfrukt, hvite blomster, akasiehonning, nøtter og mineraler (flint).
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Domaine Pierre de Préhy Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 8017601
Kr. 199,90, 0 – 3 år
Fra vinmarker i flere landsbyer, gjennomsnittsalder på vinstokkene er 30-35 år. Åtte måneder på ståltank. Fin mineralitet (fossiler/sjømineraler og flint), presis, elegant og avrundet, smak av sitrusfrukt, hvite blomster og akasiahonning.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Sainte Claire Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 571701
Kr. 239,90, 0 – 4 år
Økologisk laget, druer fra tre forskjellige plots. Mye kimmerridge-jordsmonn. Frisk og saftig, hint av mint, fersken og lakris, men mest epler og sitrus, hvite blomster og flint.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Sainte Claire Chablis Vieilles Vignes 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 4841101
Kr. 274,90, 0 – 6 år
Fin modenhet, nesten et hint av petro. Vinstokkene er i gjennomsnitt 60 år gamle. 95% av mosten på stål, 5% på gamle fat. Gule frukter, litt appelsinmarmelade, lakris, sitrus og mineraler.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2015
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 3026501
kr. 389,90, 0 – 8 år
Montée de Tonnerre er en av mine 1er Cru-favoritter. Denne viser hvorfor! Kompleks, flott struktur, en seriøs vin. 9-10 måneder lagring, 25% på store foudres. Herlig mineralitet, med sjømineraler. Smak av sitrusfrukt, lakris, hvit fersken, pepper og urter.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Chablis 1er Cru Vaulorent 2015
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 4415001
Kr. 389,90, 0 – 6 år
60-65 år gamle vinstokker. Druer fra tre ulike plots i Vaulorent, den ene med litt muscat-druer (!). Ni måneder på fat, 70% på gamle foudres, 30% på stål. Generøs vin, tørr, mineralsk, lett tannisk. Aromatisk, noe gule frukter, epler, blomster og sitrus.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Chablis 1er Cru Vaillons 2014
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 10796301
Kr. 344,90, 0 – 6 år
60 år gamle vinstokker, 12 måneder på store, gamle eikefat. Rik, fyldig, solid lengde. Hvite blomster, lett vegetal, sjømineraler, epler, sitrusfrukter.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad

Brocard Chablis Grand Cru Les Clos 2016
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chablis
Bestilling – nr. 1214801
Kr. 659,80, 0 – 8 år
Selve kongen i Brocards skattekiste! Ni måneder på fat. I tillegg til egne druer, kjøper Brocard også juice fra andre til denne. Helt egen stil. Masse mineraler og moden frukt, mot appelsinmarmelade, bakte sitroner, gule epler, smørmalt, kalk og mandler.
Produsent: Domaine Jean-Marc Brocard
Importør: Einar A. Engelstad