Brødre med store ambisjoner for Pfalz

Når vi trodde at det meste og det beste fra Tyskland allerede var på plass i det norske vinmarkedet, dukker det opp nye «stjerner». Akkurat nå er det mye buzz her hjemme rundt to brødre fra Zellertal i Pfalz og deres Riesling-BiB. Og det er velfortjent, for brødene Stephan og Georg Schwedhelm fra Zellertal i Pfalz har laget en av de beste hvite bagvinene som er tilgjengelig på Vinmonopolet. Men Weingut Schwedhelm er så mye mer enn en god bagvin. Prøv også ut flaske-vinene som er lansert i Norge, fem hvite og en rød.

Av Ulf Dalheim, publisert 20. februar 2022

Du stusser sikkert over etternavnet til brødrene. Er de svenske, eller? Så la oss få på plass den forklaringen først som sist! Da må vi gå 400 år tilbake i historien, til tiden rundt 30-årskrigene i et splittet Tyskland og Mellom-Europa ellers fra 1618-1648. Europa hadde flust opp av adelige og kongelige familier som gjerne hadde sitt eget lille konge- eller keiserrike. Og hvor man hele tiden sloss for å få mer land og jord. Eller giftet seg til større makt.

Svenske leiesoldater i Pfalz

Dette er landsbyen hvor Schwedhelm-brødrene vokste opp. Foto: Weingut Schwedhelm

Sverige var faktisk i ferd med å skaffe seg en slags stormaktsrolle, spesielt om Gustav II Adolf (døde i slaget ved Lützen i 1632) hadde lyktes med sine erobringer. Og svenske leiesoldater hadde ord på seg for å være gode og tøffe krigere. Flere av dem kom også til Zellertal helt nord i Pfalz. Disse fikk raskt kallenavnet «Schwedhelm» av lokalbefolkningen. Og noen ble igjen da krigene dabbet av. Slik dukket etternavnet Schwedhelm opp.

For to tusen år siden var Zellertal befolket av keltiske stammer. Fra år 130 til 50 før Kristus skal mange tusen beboere hatt tilhold på Donnersberg-høyden. Så kom de romerske erobringene, og de første vinmarkene ble beplantet. Landsbyen Zell, som står sentralt i dalens historie, ble grunnlagt av den engelske munken Philipp rundt år 700. Han ble senere en av flere helgenskikkelser i området, og feires den dag i dag.

For Georg og Stephan har Schwedhelm vært familienavnet gjennom mange generasjoner nå. Selv overtok de ansvaret på familiegården i 2007. Og de er bevisst på at området de har vokst opp i har sterke og store tradisjoner innen vin som kan og må gjenopplives og bringes videre.

Den berømte Schwarzer Herrgott-vinmarken fra 708

Vinmarker og vindmøller i Zellertal, Pfalz. Foto: Weingut Schwedhelm

En av Tysklands mest berømte og mest omtalte vinmarker, Schwarzer Herrgott, ble beplantet allerede i år 708. Hadde man noen parseller her for f.eks. 100 år siden, kunne man lett kjøpe seg et hus for ett fat vin fra dem. I dag har Schwedhelm eierskap til den opprinnelige historiske parsellen som ble omtalt i 708. Grensen mellom Rheinhessen og det nordlige Pfalz går tvers gjennom Herrgott. Hans-Oliver Spanier fra Battenfeld-Spanier har omtalt Schwarzer Herrgott som «Tysklands Montrachet». På hans side av grensen, i Rheinhessen, har vinmarken fått navnet «Am Schwarzen Herrgott», også den med GG-status.

Både foreldrene og besteforeldrene til Georg og Stephan Schwedhelm var opptatt av få kjøpe gode vinmarksparseller fra kirken, slik at da brødreparet kunne ta over, lå det en bra vinmarksportefølje og ventet på å bli utnyttet til det fulle. Det er det de to brødrene nå er i fred med å få til.

Schwedhelms fire vinmarker, kun Erste og Grosse Lage, ligger alle i én kilometers radius rundt vingården som befinner seg like utenfor landsbyen Edesheim. Druene dyrkes frem på de kjøligste og høyest liggende stedene i området, i de beste parsellene på rundt 300 meters høyde, voktet over av Donnersberg (687 m.o.h.) som beskytter vinmarkene mot ekstra nedbør og dessuten sørger for kjølige vinder. Zellertal er derfor benevnt som et cool climate-område, med store temperatur-forskjeller mellom dag og natt. Det gir vinene god syre, og Schwedhelm-brødrene gir gjerne druene en ekstra modningstid, slik at syren nøytraliseres noe og skaper mer balanse i vinene.

Tyskland har også oppdaget brødrene

Georg (t.v.) og Stephan Schwedhelm jobber tett sammen for å gjøre Zellertal til et område som er viktig for vinene fra Pfalz.
Foto: Weingut Schwedhelm

Jordsmonnet her er ekstremt kalkrikt med små og store, hvite kalksteiner over alt i vinmarkene. Dette gir en utpreget kalk- og krittmineralitet i vinene. For millioner av år siden var dette havbunn, og fortsatt i dag finner man fossile skalldyr i vinmarkene. Til og med en haitann er oppdaget.

Brødrene Stephan og Georg har som nevnt fått stor oppmerksomhet også i Tyskland. Ett av Tysklands mest anerkjente vinmagasin, Meiningers Weinwelt, hadde en større artikkel om brødrene, der de fikk hovedoppslaget på hele fronten, med stort bilde og tittelen «Zellertal reloaded». Der får vi vite at da eldstemann Stephan var ferdig med sin ønologiutdannelse ved universitetet i Geisenheim, startet han arbeidet med å omstrukturere vinmarkene innholdet på de 18 hektarene som tilhørte familien. På denne tiden dyrket foreldrene hele 17 forskjellige druetyper.

Den gang het vinhuset Weingut Klosterhof, men da yngstebror Georg (seks år yngre) i 2012 var ferdig med sine markedsføringsstudier, valgte de å døpe om vinhuset til Weingut Schwedhelm. Det var første signal på at de mente alvor med satsningen sin. Foreldrene var ikke helt enige at alt brødrene satte i gang med. Blant annet ble foreldrenes hus revet og en puristisk, moderne vinotek-bygning i Bauhaus-stil satt opp. Men i dag er foreldrene veldig fornøyde og støttende. Og nå utgjør riesling rundt 40 prosent av totalarealet. «Weniger ist mehr» var slagordet brødrene lanserte og fortsatt lever etter.

-Vi er lite dogmatiske. Men vi søker egenart. Og vi ønsker å stå 100 prosent for det vi gjør, forklarer de overfor Meiningers Weinwelt og røper at mens de var økologisk sertifisert, oppga de ikke dette på etikettene. Nå har de droppet også sertifiseringen da de mener at regelverket ikke er slik de mener det skal være.

Her er vår vurdering av fire aktuelle Schwedhelm-viner:

Schwedhelm Riesling Trocken 2020 BiB
Hvit bagvin
Tyskland, Pfalz
Test – nr. 1268106 
Kr. 489,90, Drikkes nå
3-liters bagvin hvor importøren anbefaler lufting (som på alle flaskevinene). God fruktmengde, merkbar, behagelig syrefriskhet, noe urtepreg, lett mineralitet. Modne aromaer mot mandariner, grapefrukt, pærer og hvite blomster. Fortjener å bli nevnt blant de beste hvite bagvinene på markedet.
Produsent: Weingut Schwedhelm
Importør: Rebel Agency

Schwedhelm Riesling Zellertal 2020
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 10413501
Kr. 199,90, 0 – 4 år
Frisk, ren, tydelig preg av kalkmineraler. Smak av epler og pærer, sitrusfrukter (grapefrukt), innslag av hvite blomster, friske urter. God lengde, fast og delikat.
Produsent: Weingut Schwedhelm
Importør: Rebel Agency

Schwedhelm Riesling Wotan-Kalkfels Erste Lage 2020
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 10661201
Kr. 299,90, 0 – 10 år
Kjølig stil, men moden, tett frukt. Noe sitrus og modne, grønne epler, urtepreget, med hint av mynte og euklaluptus, mineralsk mot kalk og kritt. Solid lengde.
Produsent: Weingut Schwedhelm
Importør: Rebel Agency

Schwedhelm Riesling Schwarzer Herrgott Grosse Lage 2020
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 10661101
Kr. 339,90, 0 – 12 år
God kompleksitet, saftig, masse ville urter, hvite blomster, smak av grønne epler, søte sitroner, sjømineraler, lakris og salte mandler. Bør vel få noen års kjellerligge før den helt kommer til sin rett.
Produsent: Weingut Schwedhelm
Importør: Rebel Agency