Brødre har tatt over “dame-vinhuset”

I flere ti år var Domaine Weinbach i Alsace kjent som «damenes vinhus». For da Théo Faller uventet døde i 1979, måtte kona Colette og døtrene Catherine og Laurence overta ansvaret for å drive familiens vinfirma. Det klarte de på en formidabel måte. Men nå er ringen sluttet, for etter at både Colette og Laurence også er gått bort, er det Catherines to sønner som har overtatt. Og en ny Théo Faller er på plass.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. mars 2021

Domaine Weinbach regnes som en av stjerneprodusentene i Alsace. Théo Faller senior hadde lagt et svært bra grunnlag da han gikk bort, og datteren Laurence ble regnet som en av verdens mest talentfulle vinmakere da hun kom på banen. Selv mente hun at vinene ble mer elegante da hun overtok.

Men nå er det en «ny» Théo, sønnen til Catherine Faller, som sørger for å ta vare på det beste fra både bestefar og tante. Samt sette sitt eget fotavtrykk. I de siste årene har han også fått hjelp av sin bror Eddy som er returnert til Alsace og familievinhuset etter en tid å ha jobbet internasjonalt innen bank.

Vin er laget der i over 400 år

Det tidligere munkeklosteret fra 1612 er i dag hovedkvarter for Domaine Weinbach, som nå drives av Catherine Faller og hennes to sønner Théo og Eddy. Rundt anlegget ligger den flotte vinmarken Clos des Capucins. Foto: Domaine Weinbach

På sletta ved foten av Schlossberg-åsen, den første vinmarken i Alsace som fikk Grand Cru-status (1975), ligger en prakteiendom som ble bygget alt i 1612, som et munkekloster. Her holder Domaine Weinbach hus. De har utsikt både til landsbyen Kaysersberg og den berømte slottsåsen. Capuciner-munkene laget vin der da klosteret ble bygget for over 400 år siden, men det å dyrke vindruer skal ha foregått i området siden 900-tallet.

To brødre i Faller-familien kjøpte eiendommen i 1898, og har altså nærmere 125 års historie som vindyrkere og vinprodusenter. I dag har Faller også betydelige andeler i andre Grand Cru-vinmarker, som Furstentum, Mambourg og Marchrain, samt Altenbourg som man ser på som en fremtidig Premier Cru-vinmark.

Totalt har Domaine Weinbach 36 hektar beplantet med ulike Alsace-druer, og seks hektar som er i ferd med å bli tatt i bruk. Det største enkeltarealet omkranser den tidligere klostereiendommen og kalles Clos de Capucins. Men de henter druene sine fra syv forskjellige vinmarker.

-Vi skulle egentlig ikke kjøpe opp mer vinmarksareal, men så kom Théo i 2019 over et mindre vinhus med eierandel i interessante plots i vinmarken Furstentum som var til salgs, og plutselig hadde vi lagt til ytterligere noen hektar, forteller Catherine Faller når VinPuls møter henne på et digitalt nettmøte sammen med sønnen Théo.

Både økologisk og biodynamisk

Den berømte Grand Cru Schlossberg-vinmarken ved landsbyen Kaysersberg hvor Domaine Weinbach har en stor eierandel.
Foto: Domaine Weinbach

Domaine Weinbach var tidlig ute med å gjøre driften økologisk, og fra 1998 jobbet Laurence også med å inkorporere biodynamiske prinsipper. Fra 2000 har vinene vært regnet som økologiske og biodynamiske. Vinene betegnes av kjennere som spesielt rike, elegante, balanserte og konsentrerte. Og du føler at de klart uttrykker stedene hvor druene er dyrket og hvem som har laget dem.

-Vi har en svært differensiert portefølje av parseller i forskjellige vinmarker. Alsace er helt unik i verdenssammenheng, med 15 forskjellige jordsmonntyper spredt rundt i regionen. Det gjør at vi kan dyrke de ulike druetypene i det jordsmonnet hvor de trives best. Schlossberg er en rieslingvinmark, mens f.eks. Furstentum egner seg best for pinot gris og gewurztraminer. Det handler om at jordsmonnet enten er dominert av granitt, eller har mer sandstein, grus og leire, sier Catherine Faller.

Årsproduksjonen ved Domaine Weinbach er fra 120 000 til 160 000 flasker, alt avhengig av årgangen. Brødrene Théo og Eddy Faller gjør som sin tante Laurence og sin morfar Théo, praktiserer lavt uttak i vinmarkene. Og druer fra de yngste vinstokkene i Grand Cru Schlossberg deklassifiseres.

Vil ta vare på naturen

-Noen ord om hvorfor dere har vært så bestemt gjennom mange år på å jobbe økologisk og biodynamisk?

-Det handler først og fremst om at vi må ta vare på naturen. Vi har jorda bare til låns, vi skal gi den videre i minst like god stand til våre barn og barnebarn. Samtidig ser vi at med riktig behandling av stedet der vinstokkene vokser, så får vi bedre kvalitet på druene, som igjen gir bedre viner.

-Har dere tanker om også å lage naturviner?

-Vi har faktisk prøvd ut oransjevin de to siste årene. På pinot gris og gewurztraminer-druer som får tre ukers skallkontakt. Vi synes det er interessante viner.

-Hva er lagringstiden på de «vanlige» vinene fra Domaine Weinbach?

-De drikker godt som unge, men vi ser gjerne at de får 3-4 år på baken. Da vil de uttrykke mer ekte terroir, ha mer karakter, identitet og mineralitet. I tillegg til riesling er pinot gris en drue som lager fantastiske lagringsviner, mener Catherine Faller som omtaler en vin som er i gang med gjæringsprosessen som et «lite barn».

-Det må følges opp og passes på hele tiden. Og hvis det får problemer, så må du gå inn og hjelpe det. Derfor tester vi vinene hele tiden under denne prosessen.

Riesling kan bli påvirket av global oppvarming

Store gamle eikefat (foudres) som er mellom 50 og 120 år gamle brukes til lagring av vinene fra Domaine Weinbach.
Foto: Domaine Weinbach

-På hvilken måte har dere merket den globale oppvarmingen i Alsace?

-Først og fremst ser vi at vi høster druene mye tidligere enn før. Nå starter vinbøndene innhøstingen opptil 40 dager tidligere enn man gjorde for 30 år siden. Dessuten er alkoholnivået på vei oppover. Fortsetter denne utviklingen fremover, så vil riesling være den druetypen som vil slite mest med økte temperaturer. Vi lager også sjeldnere og sjeldnere søte viner. Tørrere årganger gir mindre botrytis og derfor færre muligheter for edelsøte-vner. 2017 var den siste årgangen i det siste tiåret vi laget søt vin.

Brå dødsfall er en del av historien til Faller-familien. Théo Fallers plutselige bortgang i 1979 er nevnt. Men vel så dramatisk var det da datteren Laurence døde av hjertesvikt i mai 2014, bare 47 år gammel. Og året etter, i februar 2015, døde hennes mor Collette faller. Hun ble 85 år gammel.

-Domaine Weinbach ble på 1980-tallet kjent og omtalt mye fordi dere var et fullt og helt kvinnedrevet vinhus. Hvordan opplevde dere det?

-Det var faktisk ikke så helt enkelt plutselig å bli et «damevinhus». Det var mye sjåvinisme der ute. I da er det mange flere kvinner over alt i vinbransjen. Nå er det 42 år siden min far døde, og vi ser helt klart en bedring. Men det er fortsatt mye som henger igjen av gamle oppfatninger. Selv i dag må kvinner ofte gjøre det bedre enn menn for å bli akseptert, svarer Catherine Faller, selv en meget tydelig og viktig stemme i vinindustrien.

Et historisk bilde fra den siste tiden med tre kvinner engasjert i driften ved Domaine Faller. Fra venstre Laurence Faller, Colette Faller, Catherine Faller og eneste “hane i kurven” den gang, Théo Faller. Foto: Domaine Weinbach

To aktuelle lanseringer fra Domaine Weinbach i Norge:

Domaine Weinbach Cuvée Colette Riesling 2019
Hvitvin
Frankrike, Alsace
Bestilling – nr. 12712601
Vinen har fått navn etter fru Colette Faller som tok over ansvaret ved Domaine Weinbach da hennes mann døde plutselig i 1979. En imponerende vin å hedre Colette med. Rik og elegant, lett petro, masse flintmineraler, super syrefriskhet (modne Amalfi-sitroner). Smak av tropisk frukt (fersken, aprikos, ananas), hint av honning, lett floral, super lengde.
Kr. 489,90, 0 – 15 år
Produsent: Domaine Weinbach
Importør: Vinum

Domaine Weinbach Les Treilles du Loup Gewurztraminer 2019
Hvitvin
Frankrike, Alsace
Bestilling – nr. 12712501
Kr. 379,90, 0 – 10 år
Gewurztraminer er en “omstridt” drue, men når den kommer i en slik utgave som dette, så må man bare like den. Fullt aromabilde naturligvis, men det er elegant løst, slik at det ikke blir too much av krydder og sødme. Konsentrert og spicy, intens og distinkt, med smak av litchie og grapefrukt, lett eksotisk parfymert preg, noe rosepepper, gule roser og lanolin. God mineralitet også. Prøv denne til indisk, krydret thairetter eller asian fusion.
Produsent: Domaine Weinbach
Importør: Vinum