Calle Fegth imponerer med “ny” rosévin

Fra sitt «korona-eksil» i Åre har Calle Fegth muntlig og “blindt” blendet en ny utgave av sin populære rosévin. Denne gangen er den 100% på spätburgunder (pinot noir), og kommer på vanlig 0,75-liters flaske. Hans «En liter Råsa» er altså en saga blott. Den nye rosévinen lanseres på Vinmonopolet fredag 5.mars og er utvilsomt det beste Calle så langt har levert med rosa farve.

Av Ulf Dalheim, publisert 2.mars 2021

«En liter Råsa» på enliters-flaske og med bruskork startet egentlig som et stunt for den populære restauranten Søstrene Karlsen i Trondheim, som ønsket en god rosévin i en morsom innpakning. De første utgavene inneholdt en del Dornfelder- druer, og var helt klart ikke så «seriøs» som den vinen Calle nå lanseres.

Laget hos Weingut Mehrlein i Rheingau

Calle Fegth på plass i Rheingau, her i vinmarken Berg Schlossberg ved Rüdesheim. I år måtte han imidlertid blende rosévinen sin per telefon. Foto: UD

Igjen samarbeider han med Torsten Mehrlein hos Weingut Bernhard Mehrlein i Rheingau i Tyskland. Det er der Calle Fegth lager alle sine rieslingviner, som Calles Riesling, Calles Jazz Riesling, Calle Fegth Mittelheimer Edelmann Riesling Spätlese Trocken, Calle Fegth Östricher Lenchen Riesling Auslese og Calle Fegth Mittelheimer Goldberg Riesling Spätlese.

-Det var morsomt med rosévin tappet på en utradisjonell 1-liters flaske. Men til tross for god kvalitet, tror jeg mange oppfattet den som en rimelig vin. Men så følte de at det ikke stemte helt med prisen som sto på polhyllene. De oppfattet ikke at den var tappet på en større flaske, og dermed tok de feil av prisen når de så den sammen med andre roséviner i polhyllene. Det var rett og slett vanskelig å få alle til å skjønne at den faktisk var svært rimelig, sier Calle Fegth om bakgrunnen for å gå over til «vanlig» flaskestørrelse.

En mer “seriøs” rosévin

Men han påpeker samtidig at det er en mer «seriøs» rosévin som lanseres denne gangen. Ikke minst fordi det kun er brukt spätburgunder-druer, som er langt dyrere enn f.eks. dornfelder som har vært med i de tidligere årene. Druene kommer fra Östricher Lenchen-vinmarken som har et jordsmonn med en blanding av gneist, granitt, blåskifer og leire/sand. Området betegnes som meget velegnet til å dyrke spätburgunder.

-Koronapandemien har gitt utfordringer med tanke på å være helt «hands on» i blendingen av rosévinen din denne gangen?

-Ja, det ble umulig å reise ned til Tyskland for å være med inn i vinkjelleren selv. Så det ble å blende per telefon. Men jeg har laget vin sammen med Torstein i mange år nå. Vi tenker likt og jeg stoler fullt og helt på hans smaksbilde. Diskusjonen oss mellom gikk mye på balansen mellom sukker, syre og alkohol. Denne rosévinen er både tørrere og friskere enn de tidligere utgavene. 2020 var en utfordrende årgang i Rheingau, og ikke bare på grunn av koronapandemien. Men jeg er veldig fornøyd med hvordan spätburgunder-druene leverte av kvalitet, sier Calle.

Både til kos og til mat

-Drikkerosé eller matrosé?

-Begge deler vil jeg si. Det spørs når på året du vil drikke den. Jeg skriver på etiketten at den kan nytes hele året, og at den passer like bra til kos som sammen med mat. Lett sommermat vil fungere helt topp. Vinen har bra syre og fin frukt, så det er ikke noe problem med lyst kjøtt eller kylling, gjerne som barbeque. Jeg har til og med hatt den til raclette, svarer Calle Fegth som nå deler tiden sin mellom leilighet på Buran, Ängena gård i Åre og den tidligere forvaltervillaen Bugenäs på Gotland hvor han sammen med kona Anna driver restaurant, vinbar og bakeri.

Etiketten på nylanseringen er laget av tidligere Håkki-designer Mats Stenslet fra Trondheim, og passer godt inn i rekken av etiketter Stenslet har designet for Calle Fegths vinserie.

Calles Rosa Spätburgunder 2020
Rosévin
Tyskland, Rheingau
Bestilling – nr. 12798001
Kr. 169,80, 0 – 2 år
Det skal forundre meg mye om ikke Calles Rosa blir en av favorittene blant norske rosévinselskere dette året. For med sin nylansering, hvor det kun er brukt spätburgunde (pinot noir), løfter han kvaliteten mange hakk. Delikat duft og smak av friske markjordbær, med hint av bringebær og hvitrips. Men det er den rene frukten og friskheten som imponerer enda mer. Helt uten noe sukkersøtt i bærpreget, supertørr (2,8 gr/l restsukker) og med en syre (7,1 gram) som bærer herfra og til evigheten, er dette en vin som både er forfriskende sommerdrikke, gjerne godt avkjølt, men som også tåler å stå litt i glasset og få noen grader mer i temperatur. Og da tenker vi straks på en liten matbit til. Testet den over flere timer etter at korken var skrudd av, og den holdt helt i mål.
Produsent: Calle Fegth/Weingut Mehrlein
Importør: Better Wines