Calle kommer til Pstereo-festivalen med sekt og østers

Credo-gründer og riesling-eksperten Calle Fegth var døden nær i mars, men ble reddet av en akutt hjerteoperasjon. Nå priser han livet med å servere sin egen sekt (tysk musserende) til bl.a. østers på sine pop-up vinbarer, både på svenske Fårö og ved norske musikkfestivaler. Denne uken er han igjen på plass med «Calles vinbar» ved Pstereo-festivalen på Marinen, der moldenseren har vært fast inventar siden 2010. I tillegg til vinene, venter 900 ferske østers på festivaldeltakere med sans for det gode liv.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. august 2024

Drikke på musikkfestivaler er ikke lenger bare øl i plastglass. Stadig flere arrangører satser på et bredere og bedre tilbud innen mat og drikke. Øyafestivalen som ble avsluttet sist helg hadde igjen sin populære «Seriøs Vinbar», med et bredt utvalg av viner og også produsenter på besøk. Jazzfest i Trondheim har hatt «Ulfs vinbar» to ganger, og i Molde har Calle (egentlig Carl Birger Fegth) i mange år servert gode viner til jazzmusikere og publikum.

Når Pstereo-festivalen åpner kommende fredag er Calle igjen tilbake på Marinen, som han har vært siden 2010. Men i år var det altså på hengende håret, etter at han måtte gjennomgå en akutt livstruende hjerteoperasjon i mars. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Domstein leverer 900 ferske østers

-Vinbaren til Calle Fegth har vært et meget populært tilbud siden vi etablerte den i 2010. Muligheten til å kjøpe hele flasker og drikke av vinglass laget av glass i stedet for plast, har blitt svært godt mottatt av gjestene, og bidrar til at vinbaren fylles raskt opp. I år, som i fjor, vil Domstein levere 900 ferske østers. Disse kan publikum kjøpe enten enkeltvis, som halvt dusin eller som ett dusin, sier festivalsjef Bård Flikke i Pstereo-festivalen.

Flikke mener mat, drikke og musikk spiller godt sammen, og gir festivaldeltakerne gode fellesopplevelser. Det er spesielt viktig i dagens urolige tider. Musikken som serveres fra de tre scenene på Marinen er naturligvis fortsatt det viktigste for Pstereo-arrangørene. Men over årene har de utviklet et bredt, godt og spennende, lokalt forankret tilbud innen mat og drikke.

-Vi har tre hovedbarer på området: en vinbar, et øldorado, en drinks/sider bar, og en bar på plussområdet hvor Hector også står for maten. Nytt av året er det at vi også har laget en liten bar/møteplass for de frivillige som har fri. Totalt er det åtte drikkeutsalg i tillegg til 2 kaffebaserte utsalg, opplyser Bård Flikke.

Han forteller at mat og drikke hele tiden har væørt et satningsområde for Pstereo. dette er blitt en viktig del av identiteten og hyggen på festivalen. Og det skal være bærekraftig (les: kortreist). Istedet for å slippe til store nasjonale aktører, er det lokale restauranter og leverandører som inviteres inn. Årets tilbud omfatter nyskapningen Psodd (fra Trondheim Catering), Fishy Business, Una Autopizzeria, Dromedar, La Border, Indian Tandoori, Lysklæt gård, Pala med venner (Gola og Emmer) og Mat fra Midt-Østen.

Gikk tom for østers i fjor

Nå som Calle Fegth har begynt å lage sin egen musserende vin hos Sektkellerei Ohlig i Tyskland, er det altså ikke bare champagne som serveres når Calle inviterer til vinbar under Pstereo-festivalen. «Sekt og østers» er nemlig årets motto. Østersene er fra samme solide leverandør som før (Domstein), men i glassene blir det skjenket Calle Feght Edition Sekt Riesling Brut, en sprudlende, frisk og kremet boblevin. Sekt er som vi vet tyskernes betegnelse på musserende viner.

I fjor gikk man tom for østers lenge før festivalen var ferdigspilt, så folk som elsker østers oppfordres til å være tidlig ute!

-Jeg serverte sekten min på musikerrestauranten og til de frivillige under årets Moldejazz. Den amerikanske gitaristen Bill Frisell, som var årets festivalmusiker i Molde, ga meg en klem da han takket for seg siste dag. «You have made my festival», sa han.

-Men jeg hadde med denne musserende vinen også på Pstereo-festivalen i fjor. Så det er andre året med sekt og østers på Marinen. I fjor gikk vi faktisk tom både for vin og østers for tidlig. Jeg synes selv at sekt’en er blitt veldig bra, jeg følger nøye opp produksjonen av den. Det er en musserende vin som er bra prismessig og som funker fint til mat med umami, sier Calle Fegth.

Gjennomførte hjerteoperasjon i mars

At Calle skulle bli klar for å avvikle vinbarer på årets festivaler var ikke selvsagt da han ble akutt syk i Åre og få timer senere ble fraktet fra sykehuset i Østersund til eksperter i Umeå med jetfly kl. 04.00 om natten. Der sto hjerteeksperter klar for umiddelbar operasjon. I dag går han rundt med en innoperert hjerteklaff fra kalv og bruker hjertemedisiner.

-Jeg hadde vært på ski i Åre-løypene med gjengen, bl.a. med Erik Håker og kompiser. Så skulle jeg ta meg en liten «nap» før vi skulle ut igjen og spise om kvelden. «Vekk meg om en time», hadde jeg gitt min samboer Itta beskjed om. Men da jeg våknet var jeg helt omtåket og snakket bare vås. Itta trodde jeg hadde hatt et drypp. Men på legevakten i Åre ble det konstatert en betydelig forstørrelsen av hovedpulsåren (aortaen), så jeg ble kjørt videre til Østersund. Og derfra ble det så ambulansefly midt på natta til Umeå, forteller Calle.

Glad for å være i live

Legen som opererte Calle Fegth fortalte i etterkant at de aldri tidligere hadde sett en så forstørret aorta. Den var blitt hele åtte centimeter tykk. «Helt bisart, magnifikt», var beskrivelsen hjertelegen ga.

-I dag er jeg mest glad for at jeg er i live. Og heldigvis føler jeg at jeg kan jobbe hardere enn jeg hadde tenkt, jeg blir ikke så sliten som jeg fryktet. Tidligere var jeg plaget av det jeg trodde var astma. Det er borte nå, så det var nok hovedpulsåren det var noe galt med, mener Calle Fegth.

Nye årganger som imponerer

I tillegg til sin sekt som er nyeste lansering, fyller Calle Fegth stadig på med nye årganger av sine andre viner. Både Calles Riesling og Calles Jazzriesling er nå tilgjengelig på Vinmonopolet i 2023-årgangen. VinPuls synes de begge er bedre enn noen gang.

-Jeg har blendet disse vinene i så mange år nå, så jeg vet hva jeg vil ha. Vinmaker Torsten Mehrlein (hos Weingut Bernhard Mehrlein i Rheingau, Tyskland) finner frem færre og færre tankprøver når jeg kommer for å blende de nye årgangene. Han vet hva jeg er ute etter. Calles Riesling 2023 føler jeg er den mest elegante jeg har lansert, og langt fra så overpompøs som den var i første årgang i 2007. Vinplantene vi henter druene fra er blitt betydelig eldre, så vi har en større mengde gode druer å bruke, noe som gjør at mosten er betydelig mer konsentrert, forklarer Calle.

-VinPuls synes også at Calles Jazzriesling har løftet seg?

-Det er hyggelig å høre. Jeg har selv vært happy med hvordan den har fremstått de siste årene. Den er også blitt mer matvennlig. Smaksbildet på den er i en stil som er blitt mer og mer populært. Endelig har også sommelierer begynt å skjønne at feinherb-viner går fint til mye mat, sier Calle.

Viner fra Calle Fegth på Vinmonopolet

Calle Fegth Edition Sekt Riesling Brut
Musserende
Tyskland, Rheingau
Bestillingsutvalget – varenr. 15116301
Kr. 239,90, 0 – 3 år
Mye myke, fine bobler, lett kremet stil, med stor friskhet, men også med brukbar fylde. Smak av modne, gule epler, fersken og bakt sitron, hint av gjær, lett fedme.
Produsent: Sektkellerei Ohlig
Importør: Haugen-Gruppen

Calles Riesling 2023
Hvitvin
Tyskland, Rheingau
Bestillingsutvalget – varenr. 5815001
Kr. 189,90, 0 – 6 år
Denne vinen er bare blitt tørrere, friskere, mer konsentrert og mer elegant med årene. Og den lagrer faktisk godt (har selv ennå 2008-årgangen i kjelleren), så den er ikke bare til nåkonsum. Fine mineralske undertoner, god friskhet, god fylde med smak av grønne epler, sitrusfrukter, urter og krydder.
Produsent: Weingut Bernhard Mehrlein
Importør: Haugen-Gruppen

Calles Jazzriesling 2023
Hvitvin
Tyskland, Rheingau
Bestillingsutvalget – varenr. 5271101
Kr. 169,90, 0 – 3 år
Årets utgave har fin balanse mellom syre og sødme, med 17,4 gram restsukker fremstår den likevel ikke som søt. Med sin underliggende syre og pene fruktaromaer mot fersken, grapefrukt, epler og tropefrukt, er den dessuten anvendelig til mye forskjellig mat. Ferske reker, naturligvis, men også mat med asiatiske undertoner. Pent priset er den også.
Produsent: Weingut Bernhard Mehrlein
Importør: Haugen-Gruppen

Calles Riesling finnes også som 3-liters bag-in-box. I tillegg har Calle Fegth på flaske også lansert Calles Rosa Spätburgunder, Calle Fegth Edition Spätburgunder og Calles Mittelheimer Edelmann Riesling Spätlese Trocken.