Credo flytter til Nasjonalbiblioteket

Credos æra i Trondheim er over. 25 år etter at de åpnet i Ørjaveita, og kun en drøy måned etter at en overraskende beskjed ble postet på Facebook om at de stenger på Lilleby, kommer nyheten om at fra neste år vil Heidi Bjekan og team drive et nytt serveringstilbud ved Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. Sammen med Nasjonalbiblioteket skal de også utvikle et formidlings- og serveringskonsept med fokus på norsk matkultur, mattradisjoner og kulturhistorie.

Av Ulf Dalheim, publisert 17. desember 2023

Frem til nå har de drevet Michelin-restauranten Credo Restaurant & Bistro, Jossa Mat og Drikke, Edoramen og Credo kompetansesenter på Lilleby i Trondheim. I tillegg driver Heidi Bjerkan mathallen Vippa i Oslo som har gjort at hun har vært mye på farten mellom de to stedene. Nå avsluttes et kapittel i Trondheim, for å åpne nye, skriver Credo og Nasjonalbibliotektet i en pressemelding.

– Ved relokalisering av Credo og samarbeid med Nasjonalbiblioteket, ser vi muligheten for å nå ut til et bredt publikum med kunnskap om norsk matkultur og bærekraft, sier grunnlegger og eier av Credo Heidi Bjerkan.

Heidi Bjerkan legger ned Credo, Jossa og Edoramen på Lilleby i Trondheim. Nå flytter hun hele konseptet til Nasjonalbiblioteket i Oslo. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Kan nå ut til et bredt publikum

Credo Restaurant fylte 25 år i oktober 2023. I 2019 mottok restauranten sin første Michelin-stjerne, og også den første grønne stjernen som hadde blitt gitt av Michelin guiden. Her ble Credo berømmet for sin bærekraftige drift, tette kontakt med produsenter, foredlingen av råvarene og formidling til gjestene.

– Kunnskap er vår største rikdom, og kunnskapsformidling vil være en integrert del av serveringstilbudene. Mat er et av de viktigste virkemidlene for å bringe mennesker sammen. Vi ønsker å bli en del av en destinasjon og et møtested hvor alle kan føle seg hjemme, sier Bjerkan.

Spennende utvidelse av formidlingstilbudet

I Nasjonalbibliotekets ærverdige bygg fra 1913 blir de del av en allerede omfattende formidling av norsk kulturhistorie til allmennpublikum i et aktivt kulturhus.

– Vi er enormt glade for samarbeidet med Credo, sier direktør for kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – Ikke bare gir det publikum et nytt serveringstilbud av svært høy kvalitet, men med Credos store kunnskap og kompetanse om norsk matkultur bringer de med seg en svært spennende utvidelse av formidlingstilbudet i Nasjonalbiblioteket.

Credo og Nasjonalbiblioteket har inngått en intensjonsavtale, og skal nå i en periode framover sammen utvikle og spisse konseptet. En avtale om drift vil være på plass tidlig i 2024, med planlagt oppstart til sommeren eller høsten neste år.

Credo på Lilleby er snart en saga blott. Nå er lokalene lagt ut for salg eller utleie. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim