Da Hildonen sølte ut hvitvin på Vadsø Hotel

Roar Hildonen drømmer om å få drikke 100-poengeren Château Haut-Brion fra sitt fødselsår 1961, men husker fortsatt den første vinen han smakte, på Vadsø Hotel som 17-åring. Den klarte han å søle ut to ganger.

Restauratøren og mat- og drikkentusiasten Hildonen er tredjemann ut i VinPuls sin nye spalte der ansatte i restaurantbransjen røper hva de selv helst drikker og spiser. Roar slutter aldri å la seg imponere over hva druen chardonnay kan vise frem, uansett hvor den er plantet og dyrket rundt om i verden.

Se hva Daniel Johansson fra Lille Skansen/Rockheim Panorama svarte på mat- og vinspørsmålene her:

Se hva Mette Smistad Olsen fra NordØst svarte på mat- og vinspørsmålene her:

Og her forteller Roar Hildonen om sine mat- og vinopplevelser:

Navn:
Roar Hildonen (57 år)

Arbeidssted:
To Rom og Kjøkken

Stilling:
Restauratør/ Daglig leder

Utdannet vinkelner:
Nei

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Det var en Bordeaux Blanc, jeg husker at jeg syntes den var syrlig og jeg var ikke så begeistret for smaken. Men den hadde sin virkning på en ung kar som ikke burde få servering, da jeg var kun 17 år. Jeg ble så ivrig i min historiefortelling at jeg klarte å veive ned glasset mitt to ganger og fikk kraftig kjeft av servitøren. Det var på Vadsø Hotel i 1978.

Roar Hildonen ble introdusert til vin første gang som 17-åring, på Vadsø Hotell i 1978. Hvitvinen han fikk servert der mente han var for syrlig og den falt ikke i smak.

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Det har vært mange magiske øyeblikk med gode viner. Men en middag på Château Margaux i mai 2011 sammen med blant annet legendariske Paul Pontallier og Gunvor Bizard. Da ble det servert en magnumflaske Château Margaux 1961 (mitt fødselsår) som smakte helt himmelsk og var alles favoritt den kvelden. Det ble helt stille ved bordet i flere minutter mens folk bare satt og luktet og smakte.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Territoriet i Oslo har vært en «game-changer» og jeg besøker de ofte når jeg er i Oslo. Om jeg får nevne flere så er jo Spontan Vinbar i Trondheim et meget godt sted.

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest  av for tiden?

Jeg fortrekker viner som ikke har for høy alkoholstyrke, helst ikke over 14 prosent, så det styrer ofte hva jeg velger. Men jeg har drukket mye viner fra Burgund de siste årene. Jeg slutter ikke å fascineres over hvor store variasjoner det kan være i viner fra dette området.

Favorittdrue – og hvorfor?

Chardonnay! Det er veldig fascinerende å smake chardonnay-viner fra ulike områder og land over hele verden og oppleve hvor mye denne druen påvirkes av jordsmonn og klima etc.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Pannestekt sjøkreps med en beurre blanc og en god hvit Burgund som har god mineralitet og ikke er for mye eiket.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Det er den tydelige endringen i fokus fra produsentene på bærekraft, økologisk og biodynamisk dyrking og naturviner. Uansett hvem du besøker i dag av kvalitetsprodusenter får du høre og se hvor mye de jobber med dette.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Château Haut-Brion 1961, Parker ga den 100 poeng.