Dahl Jahnsen tok sin femte NM-seier

Henrik Dahl Jahnsen fra Britannia Hotel ble søndag igjen kåret til årets beste vinkelner i Norge. NM-finalen ble avholdt i Frimurerlogen i Trondheim. Henrik ble med denne seieren historisk, ettersom han nå tok sin femte seier i norgesmesterskapet for vinkelnere. Før årets NM sto både Henrik Dahl Jahnsen og Robert Lie med fire seire hver.

Av Ulf Dalheim, publisert 30. mai 2021

På andreplass i NM-finalen kom Sander Johnsson fra Re-Naa i Stavanger, mens nok en Britannia-deltaker, Nikolai Haram Svorte, kapret den siste plassen på seierspallen. 

-Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Awards har utviklet seg til å bli årets høydepunkt i vinbransjen, og nivået blant deltagere hever seg fra år til år, forteller årets hoveddommer Merete Bø til Kapital.

Fjorårets vinner Francesco Marzola fra Park Hotel og tidligere NM-vinner Simon Zimmermann fra Happolati deltok ikke i årets Norgesmesterskap da de konsentrerte seg om uttaket til europamesterskapet og verdensmesterskapet i 2022.

For første gang i Trondheim

For første gang ble NM-konkurransene avholdt i Trondheim, i flotte omgivelser i Frimurerlogens storsal. Konkurransen ble overført digitalt av Norsk Vinkelnerforening, men alle de elleve deltakere hadde tatt turen til Trondheim for finalerunden.

Konkurransen startet allerede tidligere i uken i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger da deltakere måtte kjempe seg gjennom en hard kvartfinale som besto av teoriprøve på 60 spørsmål, i tillegg til skriftlig blindsmaking av tre viner.

Deltakerne i semifinalen var Roberto González Contento fra Konow i Bergen, Sander Johnsson fra Re-Naa i Stavanger og tvillingene Reidar R. R. Johansen og Robert Russel Rosales Johansen, begge fra Vossevangen Park Hotel. Fra arrangørbyen Trondheim og Britannia Hotel deltok Nikolai Haram Svorte og Henrik Dahl Jahnsen.

Teori og praktiske oppgaver

I semifinalen i Trondheim måtte deltagerne først gjennom en teoriprøve på 35 vinspørsmål som skulle besvares på 35 minutter. Deretter fulgte en skriftlig blindsmaking på to viner før deltakerne skulle sette viner til en ostemeny på under syv minutt.

I selve finalen måtte deltakerne hver for seg utføre tre ulike oppgaver på scenen, i det som skulle minne om en naturlig servicesituasjon i restaurant. Det var dekantering av vin samt at kandidatene måtte sette engelske viner til en 4-retters meny. De hadde også to fellesmomenter der de gikk gjennom en quiz og serverte champagne.

Junior Wine Awards

Junior Wine Award 2021 gikk samtidig med NM-finalen. Denne konkurransen er for deltakere mellom 18 og 25 år som arbeider i restaurantbransjen. Disse deltakerne trenger verken å være utdannet vinkelner eller være medlem av Norsk Vinkelnerforening.

Thorstein Solheim Taklo fra Bergen vant Junior Wine Awards. Han jobber til daglig på Bjerck Restaurant & Bar i Bergen. På andreplass kom Josias Suul Andersskog fra Britannia Hotel og på tredje Tor Espen Ovesen, også han fra Britannia Hotel.

Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskap og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.