Derfor går Leitz til Moestue

Storselgeren Weingut Leitz forlater Red & White til fordel for Moestue. Her forteller Johannes Leitz om bakgrunnen for importørskiftet.

Det har slått ned som en bombe i den norske vinbransjen at Johannes Leitz har valgt å skifte importør i Norge for vinene fra Weingut Josef Leitz.

Han har vært hos Red & White siden 2011, etter at han for syv år siden hadde en stormfull avslutning på samarbeidet med Kjell Cordtsen og Record Import, som la mye av grunnlaget for Leitz-suksessen i Norge.

Manglet en “storebror”

Johannes Leitz da han ble kåret til “Winzer des Jahren” i Tyskland i 2011.

-Det var mange grunner til at jeg avsluttet samarbeidet med Record Import i 2010. Men det var bare Kjells versjon som kom ut i media. Uansett, det som skjedde den gangen, det skjedde, jeg er ferdig med det, sier Johannes Leitz til vinpuls.no.

Han forteller videre at han vurderte å begynne et samarbeid med Christopher Moestue allerede i 2011, men at en god venn overbeviste han om at skulle velge Red & White.

-Jeg hadde en vanskelig tid personlig i 2011. Min mor, som hadde vært svært nær for meg siden min far døde da jeg var svært ung, gikk bort 8.mars dette året. Da var jeg plutselig helt alene, uten foreldre eller søsken som kunne hjelpe til i vinhuset. På samme tid hadde jeg startet byggingen av et nytt anlegg i Geisenheim, en investering på fem millioner euro. Jeg hadde rett og slett behov for en «storebror», og Red & White tilbød seg å være denne storebroren, sier Johannes.

Tre gode år med Red & White

Han understreker at Red & White den gangen var svært generøse. De gikk til og med inn med penger og hadde en eierandel på i underkant av 40 prosent i en ny Leitz-satsning.

-Men de var tydelig på at de ikke ville «overta» noe av det jeg hadde arvet fra min far, eller det jeg hadde bygget opp selv de siste årene. Så både vinhuset Weingut Josef Leitz i Rüdesheim og vinmarkene der forble mitt alene. Red & White kjøpte 36 prosent av Weingut Josef Leitz KG

Johannes Leitz fortsetter med å fortelle at de tre første årene sammen med Red & White var veldig gode.

-Da var de storebroren jeg hadde savnet. Uansett hva det var jeg trengte hjelp til, så var de der. Ett eksempel: Hvert år arrangerer jeg en stor festival for å samle inn penger til barn med kreft. I løpet av de 13 siste årene har jeg donert over 200 000 euro. Red & White ga en gang et bidrag på 10 000 euro til denne innsamlingen.

Men de gode årene, og det gode samarbeidet de to partnerne mellom, fortsatte ikke, ifølge Johannes Leitz som betegner de tre siste årene med Red & White som importør i Norge som «a nightmare».

-Jeg vet ikke hva som er årsaken, men den daglige kontakten ble mer og mer vanskelig. Jeg følte at jeg ikke fikk respons, det samme gjelder mine ansatte og også vinelskere rundt omkring. I samme periode falt også salget, både generelt, men mest for mine kvalitetsviner. Jeg likte å se disse vinene på vinlistene hos gode restauranter, men både salg og oppmerksomhet sank til nesten null.

Kan stå på egne ben nå

Johannes Leitz føler at hans renomme som «den beste riesling-dyrkeren» ble endret til «han fyren som driver med billigvin og BIB».

-Mens jeg selv mener at store investeringer i vinmarker og nye ansatte gjorde at jeg laget bedre vin enn noen gang. Så da kunne jeg ikke fortsette med en importør som også bygget ned salgsapparatet sitt. Heldigvis har nedgangen i Norge vært erstattet av stor fremgang i Sverige og Tyskland hvor jeg har hatt en veldig sterk salgsøkning de siste tre årene. Så nå kan jeg stå godt på egne ben, jeg trenger ikke denne «storebroren» lenger.

Når beslutningen om å skifte importør i Norge var tatt, gikk ting raskt, og Moestue Grape Selections var førstevalget, røper Johannes. Nå vil han betale ut Red & White så raskt han bare kan, og ifølge det som er avtalt i kontrakten de inngikk i 2011. Den beskriver Johannes som «Leitz-friendly».

Johannes Leitz (i midten) leder an i en vandring i vinmarkene i Berg Schlossberg, her sammen med bl..a. Morten Schakenda (t-h.) og Torfinn Lerstad. Foto: UD

– Christopher Moestue og jeg har vært venner i 15 år, så jeg gleder meg til å også jobbe sammen med ham og teamet hans, som består av kompetente og erfarne mennesker med høy faglig kunnskap og stor lidenskap for god vin. Det er også viktig for meg at Moestue Grape Selections (MGS) er et selskap med en langsiktig tankegang, en dyktig salgsavdeling, et utstrakt nettverk og en ledende posisjon i Horeca-markedet i Norge. Og så blir det ikke minst moro å bli en del av en så spennende og variert portefølje, mener Johannes.

Og sier videre:
-Jeg kjenner mange forskjellige folk innen vinverdenen. Noen av dem «lever» av vin, mens Christopher «er» vin. Jeg har alltid vært imponert over hans kunnskap og hans profesjonalitet.

Vil ta Leitz til nye høyder

Moestue på sin side sier i en pressemelding at MGS gleder seg til å ta Leitz til nye høyder på det norske markedet, og at begge parter har mange gode ideer til hvordan de kan gjøre nettopp dette.

«Leitz har utvilsomt vært ledestjernen i riesling-revolusjonen som har funnet sted i Norge de siste 15 årene, etter hvert som tørre rieslinger av høy kvalitet for alvor har sjarmert det norske folk i senk. I dag er for eksempel Leitz Rheingau Riesling trocken 2016 Vinmonpolets mestselgende hvitvin i prisklassen 125-150 kroner», heter det i pressemeldingen.

-Johannes var tidlig ute med å tilby riesling av topp kvalitet i både flaske og på Bag-in-Box, han var en av de første som lanserte rieslinger med skrukork, og GG-ene hans har høstet lovord og bred anerkjennelse blant både journalister og konsumenter. Han greier med andre ord det kunststykket å levere kvalitet på alle nivåer, sier Christopher Moestue.

Johannes Leitz har allerede deltatt på sin første vinmesse i Norge sammen med Moestue Grape Selections, på Vinfeber på Vulkan Arena i Oslo nylig.

Overgangen for Leitz-vinene fra Red & White til Moestue Grape Selections vil skje gradvis, og de første Moestue-importerte vinene fra Leitz lanseres i bestillingsutvalget på Vinmonopolet 4. mai.

– Vi takker Red & White for innsatsen, og håper at overgangen blir så smidig og ryddig som mulig for alle involverte, sier Christopher Moestue.

VinPuls har forsøkt å få kommentarer fra daglig leder Torgrim Frafjord i Red & White til denne saken både via mobil og sms, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Fondberg Group har kapret mange nye

Leitz-overgangen til Moestue er ikke den eneste endringen i porteføljen blant de norske importørene den siste tiden. «Catfighten» blant norske importører synes bare å hardne mer og mer til.

I disse dager skifter også Gattinara-produsenten Travaglini importør, fra Gaia Wine & Spirits til Winetailor/Fondberg Group. Nye agenturer inn der er også tyske kvalitetsprodusenter som Egon Müller og Zind Humbrecht samt den spansk/danske stjerneprodusenten Peter Sisseck/Pingus i sin portefølje, så det er blitt mye nytt som er tilkommet Fondberg Group den siste tiden.