Det gode liv i Portugal

Etter et langt og suksessrikt liv som skredder, klesdesigner og lærer innen tekstilfag valgte trondhjemmeren Roar Aune i 2010 å kjøpe en eldre, litt forfallen vingård i Dão i Portugal sammen med tyske Petra Lohmann. Ti år senere snakker stadig flere om Aune Lohmann-vinene fra Qunta das Mercês.

I påvente av at koronapandemien skal avta og Roar Aune kan komme til Norge for å vise frem vinene og fortelle historien sin på en planlagt VinPuls-kveld, hadde jeg nylig en lengre og hyggelig prat og digital smaking med Roar via Zoom.

Stadig høyere nivå på vinene

Roar Aune har alltid valgt å følge hjertet når avgjørelser skulle tas. Det gjorde han også når drømmen om å bli vinbonde ble realisert. Foto: Aune Lohmann

På forhånd hadde jeg skaffet meg fem av vinene fra Aune Lohmann som nå er tilgjengelig på Vinmonopolet (BU-utvalget). Etter å ha fulgt vinene siden de første gang ble introdusert i Norge i 2017, var det hyggelig å konstatere at nivået er løftet stadig høyere.

Først litt historie om Roar Aune. Oppvokst på Persaunet i Trondheim der han trosset foreldrenes råd om å begynne på handelsskolen. I stedet valgte han skredderlinjen på yrkesskolen. Så ble det studier i München før han i 1970 ble headhuntet til stilling som designer/produktutvikler hos Helly Hansen.

Alltid gjort sine valg med hjertet

Senere jobbet han for Kløver & Sundt og Janus, dernest Kløverhuset. På 70-tallet kom det hver uke 10 000 Aune-designede bukser sydd i Portugal til norske kleskjeder som Ricco Vero, Voice of Europa, Jean Paul og Dressmann. Han avsluttet karrieren i Norge som designlærer i Bergen før han som 62-åring solgte hus og hytte i Norge for å kjøpe vingården i Portugal, et land han hadde forelsket seg alt på 70-tallet.

-Jeg har alltid gjort mine valg med hjertet. Jeg hadde vært betatt i Portugal siden 70-tallet, og da jeg så at økonomien kunne tillate det, bestemte jeg meg for å leve ut vindrømmen der. Ingen andre land var aktuelle. I Dâo fant jeg det jeg opplever som det ekte Portugal. Her kjører man fortsatt eselkjerrer, livet går langsomt og alle er vennlige og hjelpsomme mot hverandre. Dessuten har man noen av verdens beste druer. Noen beskriver Dão som «Portugals Burgund». Vinene herfra har en naturlig friskhet og er sublime og har finesse fremfor styrke og kraft, sier Roar.

Rendyrker de ekte portugisiske druene

Roar Aune (på traktoren) under arbeidet med vinmarkene ved Quinta das Mercês. Alt arbeidet gjøres i utgangspunktet med håndmakt. Foto: Aune Lohmann

Druene han snakker om er alfrocheiro, touriga nacional, tinta roriz og jaen for røde viner og encruzado, malvasia fina, bical, barcelo og cercial branco for hvitviner. Etter å ha laget en rød blend (Aune Lohmann Tinto) de første årene, sier han nå at fremover er det enkeltdrueviner som blir hovedfokus. Spesielt glad er han i å utforske jaen (som vi kjenner som mencia i Galicia i Spania, spesielt i DO Bierzo). Men han har også fått stor sans for den hvite encruzado.

-Encruzado er en veldig flott drue, en liten juvel og den kanskje mest mineralske av de hvite druene jeg har på eiendommen. Jeg skulle gjerne laget en 100% encruzado, men akkurat nå har jeg ikke nok av den til det, så det må foreløpig bli en blend, sier Roar før vi skjenker opp vinen, han ved Quinta das Mercês, jeg på hjemmekontoret i Trondheim.

-Ligner på en hvit burgunder

Roar Aune fotografert på besøk i hjembyen Trondheim for noen år siden, for å presentere vinene sine som da ble lansert på Vinmonopolet for første gang. Foto: UD

Og vinen imponerer med rik, tropisk frukt, hvite blomster, god dybde, fin mineralitet og rene fruktaromaer mot fersken og sitrus.

-Hyggelig å høre, kommenterer Roar Aune. Da han lanserte den første årgangen av denne (2015) fikk han gode ord fra redaktøren i Vinforum, Master of wine, Arne Ronold. -Om jeg skal få komme med litt selvskryt, så synes jeg den ligner på en hvit burgunder. Jeg ønsker å få frem enda mer mineralitet, så jeg er ikke helt i mål med denne heller ennå, fortsetter han.

Som totalt nybegynner innen faget å lage vin, var Roar avhengig av hjelp og rådgivning da han etter to års opprydning i gårdens gjengrodde 3,5 hektar med vinmarker skulle lage de første vinene. Hjelpen fikk han av Virgilio Loureiro, professor i ønologi og vinbransjens «grand old man» i Portugal. Han ble invitert til gården, likte det han så og bestemte seg for å bistå Roar. Første årgang endte opp med kun 5000 flasker. Deretter har produksjonen økt år for år. Kapasiteten er nå 30 000 flasker, og noe mer enn det tror ikke Roar Aune at han vil lage.

-Begynner endelig å bli fornøyd

Han trives med å arbeide ute i vinmarkene, Roar Aune. Da kommer han tett på naturen og får føle på den gode roen dette arbeidet gir. Foto: Aune Lohmann

-Jeg har hatt en veldig bratt læringskunde. Nå gjør jeg absolutt alt på egen hånd. Virgilio kommer kun innom for en kopp kaffe fra tid til annen. Jeg begynner også endelig å bli fornøyd med vinene jeg lager, selv om jeg ikke er helt i mål ennå.

Han ønsker å lage vinene sine slik Dão-vinene opprinnelig ble laget. Alt skjer naturlig og ekte. Roar Aune sprøyter ikke, bruker naboens sauegjødsel og håndklipper hver eneste vinranke. Når druene høstes inn, fottråkkes absolutt alt som er plukket. Som temperaturkontroll bruker han Reodor Felgen-prinsipper, som at slanger med kaldt vann overrisler gjæringstankene eller at han i noen tilfeller senker poser med is ned i druemosten.

-Vi har ikke datastyrte kjølingssystemer, så vi er litt avhengig av høyere makter, fastslår Roar.

Er usikker på innhøstingen i 2020

Naboens sauer får vandre fritt rundt i vinmarkene. De sørger for både å luke og å gjødsle.
Foto: Aune Lohmann

Frem til nå har han hatt hjelp av lokale arbeidsfolk i de mest hektiske periodene, men hvordan det blir denne høsten vet han ikke.

-Akkurat nå, med koronarestriksjoner, er det greit at det ikke er andre her på gården. Vi føler oss veldig trygge, dessuten har ikke Portugal samme dramatiske dødstall (ca 1300) som nabolandet Spania (over 28 000). Men Petra forbyr meg å gå på butikken, så det blir mye tid ute i vinmarkene og nede i vinkjelleren. Så lenge jeg ikke overdriver bruken av egne varer, er dette er sunt liv. Akkurat nå er en god tid å være i Sør-Europa. I dag er det 22 grader her, smiler Roar.

-Hva om restriksjonene fortsetter utover høsten?

-Ikke verste fall må vi kanskje la vinhøsten gå fyken dette året. Vi har 10-12 personer som hjelper oss hvert år med innhøsting og tråkking. Om de ikke kan komme, klarer vi ikke alt selv. Da må vi bare la deler av vinhøsten utgå.

Økologisk og vegansk

All innhøsting ved Quinta das Mercês foregår for hånd. Og druene til alle vinene Roar Aune lager fottråkkes før de går i gjæringstankene. Foto: Aune Lohmann

Vinfirmaet har han gitt navnet Vinhos das Mercês. Han har ingen sertifisering, men jobber etter økologiske prinsipper og alle vinene hans er veganske. Naturen er sjefen og får styre mye av det som skjer. Vinene skal lages naturlig og direkte. Gården Quinta das Mercês har egen vannkilde fra gammelt av (historen til eiendommen går tilbake til romersk tid), og i tillegg til vindruer dyrkes frukt, grønnsaker og oliventrær.

-Og du angrer ikke på at du tok sjansen og hoppet ut i det ukjente da dere kjøpte gården i 2010 (flyttet til Portugal i 2011)?

-Nei, absolutt ikke. Jeg kan ikke ha det bedre enn jeg har det nå. Vi lever i pakt med naturen. Det er som å være en oppdagelsesreisende, ta utfordringer og oppdage det ukjente. Og akkurat nå, med en verden preget av korona-krisen, går det ikke an å ha det tryggere og sikrere enn her på gården!

-Veien videre, hvor går den?

-Det går aldri an å bli bra nok, så det er bare å jobbe på videre. Nå som jeg er blitt helt selvstendig i det å lage vin skal rendyrke det naturlige og samtidig nyte det gode livet her på gården. Vi reiste rundt mye på jakt etter det rette stedet før vi fant frem til denne gården. Men da vi kom hit falt alle brikkene på plass. Her er det til og med norske «åser» rundt oss, svarer Roar Aune.

Fem viner i BU, en i spesialutvalget

Den norske importøren Hand Picked Wines har tatt inn alle fem vinene fra Aune Lohmann for oppføring i bestillingsutvalget. Prisene er nå satt ned, så dette er viner som nå er veldig bra priset.
I tillegg har Vinmonopolet kjøpt et meget lite parti flasker tappet fra spesielt utvalgte fat av Jaen-vinen. Den finnes kun i syv butikker, deriblant er det fem flasker på Valentinlyst i Trondheim.

Her er omtale av BU-vinene:

Aune Lohmann Branco Reserva 2017
Hvitvin
Portugal, Dão
Bestilling – nr. 7927901
Kr. 159,90, 0 – 3 år
Overraskende dyp og delikat. Smak av tropiske frukter, fersken, grapefrukt, gule epler og pære. Lett floral, god friskhet, noe fedme, hint av urter, hvite blomster og krydder. Drueblenden er encruzado, malvasia fina og cercial branco.
Produsent: Vinhos das Mercês
Importør: Hand Picked Wines

Aune Lohmann Tinto 2016
Rødvin
Portugal, Dão
Bestilling – nr. 7916001
Kr. 159,90, 0 – 4 år
Lett rustikk stil. En del mørke bær, smak av plommer, rips og syrlige kirsebær. Hint av blomster (fioler), fruktsødme, urter og fatkrydder. Laget på touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), jaen og alfrocheiro. 25% av vinen har fått åtte måneder på gamle franske fat. Perfekt til elgstek eller hjortestek med kraftig saus, mener Roar Aune selv.
Produsent: Vinhos das Mercês
Importør: Hand Picked Wines

Aune Lohmann Alfrocheiro 2017
Rødvin
Portugal, Dão
Bestilling – nr. 11246701
Kr. 159,90, 0 – 4 år
Bløt, delikat frukt, rett og slett en «likandes vin». Flott, moden, frisk frukt. Smak av plommer, fiken, krydder, sjokolade, lær. Fra 8 måneder til flere år på franske fat. 100% alfrocheiro. Og alt er fottråkket.
Produsent: Vinhos das Mercês
Importør: Hand Picked Wines

Aune Lohmann Jaen 2017
Rødvin
Portugal, Dão
Bestilling – nr. 11246801
Kr. 159,90, 0 – 8 år
Den mest komplekse av Aune-vinene. Frisk tiltalende duft, stram og fast, merkbare tanniner. Smak av dype, mørke bær og søte plommer, innslag av bringebær og solbær, noe lakris, blomster, krydder og fat.
Produsent: Vinhos das Mercês
Importør: Hand Picked Wines

Aune Lohmann Touriga Nacional 2017
Rødvin
Portugal, Dão
Bestilling – nr. 7916101
Kr. 169,90, 0  – 5 år
Rik og saftig, komplekse bæraromaer, umiddelbar og rustikk, mørke bær og plommer, noe lær og krydder. En vin med personlighet.
Produsent: Vinhos das Mercês
Importør: Hand Picked Wines

På spesialutvalget (noen flasker finnes på Valentinlyst):
Aune Lohmann Jaen Colheita do Produtor 2017, nr. 11319601, kr. 219,70
(tappet spesielt for Vinmonopolets spesialutvalg fra utvalgte fat).