Dette er den beste påskelam-vinen

Ekspertjuryen og VinPuls-folket har talt: Dette er de beste rødvinene under 250 kroner til påskelammet. Vinner blant publikum: Pepperjack Barossa Shiraz 2021. Rangert øverst av ekspertjuryen: Les Annereaux 2021. Hakk i hæl: Zenato Valpolicella Superiore Ripasso 2019 og Les Petit Ducs 2021. Så da kan du bare bestille vinen du vil satse på og kjøpe inn påskelammet. God påske fra VinPuls!

Av Ulf Dalheim, publisert 29. mars 2023

Totalt 24 kandidater ble testet. Og ekspertene var enige om at svært mange av vinene fullt ut ville matche kravene man må stille til en påskelam-vin. At den har fylde, syre og tanniner nok til å takle fettet og aromaene man får med et nystekt lammelår hvor det ikke er spart på hverken tilbehør eller hvitløk.

Fem eksperter valgte ut finalistene

Ekspertjuryen under blindtesten av de 24 kandidatene til Messens vin på Vår-VinPuls 2023. Foran fra venstre: Nikolai Haram Svorte (Speilsalen), Arve Haus (Emilies Eld), Vidar Fjerdrumsmoen (Prinsen hotell), Ida von Stolz (Le Bistro) og Sara Larsson (To Rom og Kjøkken). Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

For å teste ut vinene samlet VinPuls fem av Trondheims aller fremste vinkelnere, med nybakt norgesmester for vinkelnere, Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen, i spissen. I tillegg stilte Sara Larsson fra To Rom og Kjøkken, Arve Haus fra Emilies Eld, Ida von Stolz fra Le Bistro og Vidar Fjerdrumsmoen fra Quality Hotel Prinsen.

Vinene ble servert blind i flighter på fem og fem, der de var sortert og satt i samme “flight” etter alkoholnivå. Dette for å unngå at en vin på 12,5 % ville bli stilt opp mot en vin med 15,5 % alkohol. Man skal konkurrere mot likemenn, må vite!

143 VinPuls-deltakere testet også vinene

Fire av vinene gikk videre til publikumsfinalen under den store vinmessen Vår-VinPuls 2023 på Quality Hotel Prinsen. I løpet av knappe tre timer mandag ettermiddag var hele 143 publikummere innom standen og smakte seg gjennom de fire finalistene. Også denne smakingen foregikk som en blindsmaking. Flaskene var kamuflert bak fire farverike flaskeskjulere, strikket spesielt for VinPuls.

Det ble close race mellom Pepperjack Barossa Shiraz 2021 fra South Australia og Zenato Valpolicella Superiere Ripasso 2019, med henholdsvis 34 og 32 prosent av stemmene. Prismessig er det imidlertid større forskjell på de to vinene. Pepperjack koster 189,90 kroner på Vinmonopolet, mens Zenato er priset til 239,90 kroner. De to vinene importeres av henholdsvis Treasury Wine Estates og Red & White. Importørene av de to vinene som fikk 3. og 4. plass er VinJohn (Les Petit Ducs 2019, kr. 219,90) og Vinetum (Les Annereaux 2020, kr. 228,00).

Dette ble resultatet av testen:

Noen av kandidatene til kåringen av “Beste lammevin under 250 kroner”. Det var for øvrig den med grønn strømpe som vant avstemmingen på Vår-VinPuls 2023.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Her er alle vinene som ble smakt, med kommentarer hentet fra ekspertjuryens notater:

1 Pepperjack Barossa Shiraz 2021
Moden, mørk plomme, sødmefull frukt, fyldig. Kraftig, intens, konsentrert, rik. Balanserende syrestruktur. Ikke elegant, noe overekstrahert, men en god lammevin. Gjerne med fløte og rotgrønnsaker.

2 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2019
Saftig, tørket frukt, nellik, plomme og røyk, tiltalende fruktsødme. Godt balansert, lang ettersmak, kirsebær og kjerner. Søtlig, lakristoner. Livlig og innbydende.

3 Les Petit Ducs 2021
Mørke bær, mot umodne kirsebær. Livlig syre og fint integrerte tanniner, god balanse. Lett blomsterpreg, også noe animalsk. Finstemte tanniner og flott lengde.

3 Les Annereaux 2020
Søt, varm frukt, bra lengde. Innslag av bjørnebær og einer, kjølig frukt. Balansert og godt integrert eik. Flott matvin til rustikke retter. Kan gi glede både med og uten lam.

5 Damana Crianza 2018
Kraftig, men balansert og ganske elegant. Noe spice, mørk plommefrukt. Villbringebær, lakris, eukalyptus. God lengde. Et trygt vinvalg.

6 Borgo Scopeto Borgonero 2018
Juicy, røde plommer, kirsebær, fat og noe grønt. Ren og balansert, medium tanniner, god lengde.  Lett parfymert nese.  Tåler lam, timian og hvitløk!

7 Château Patache d’Aux 2015
Røde og mørke bær, god konsentrasjon, finkornede tanniner, godt laget vin.  Noe alder på denne, faste tanniner, noe fat og lær. Et godt valg til lam!

7 Château de Manissy Lirac Trinité 2020
Innbydende og varm frukt på nese. Livlig og frisk, bringebær og rips, balansert syre- og tanninstruktur, delikat frukt. Til lammekoteletter og salvie.

9 Luna Gaia Logistilla Nerello Mascalese 2018
Moden og tørket frukt, blåbær, solbær, krekling og urter, hint av kirsebær, fint balansert. Passe tanniner, behagelig frukt. Litt peiskos-vin.

10 Valderiz Sitio de Valdehermosa 2020
Fine bærtoner, fin struktur, sødmefull frukt, noe bitre tanniner. Høy konsentrasjon, men god vin. Ha på godt med krydder og mye hvitløk på lammet.

11 Château Ksara Réserve du Couvent 2019
Litt «funky» på nese, spennende aroma, mot modne blåbær, men også god syre. Kjøttfull frukt, furunål og lær pakket inn i en god tanninstruktur, gir ryggrad og balanse.

11 Château La Tour de By 2018
En av vinkelnerne holdt denne som førstevalg. Solbær, urter, godt integrert eik, flott balanse. Perfekt til lam, men dekanter en time. Eller lagre den lenger…

11 Valcendon Garnacha 2019
Elegant, fine tanniner. Varm jordbær- og bringebærfrukt, også blåbær og krekling. God lengde, pent integrerte tanniner, spiss syrlighet og lett bitre tanniner.

14 Viña Alberdi Reserva 2018
Kirsebær, vanilje, bakt paprika og krydder. Moden stil, fine tanniner, hint av pepperkake. En litt søtlig vaniljetone dominerer litt for mye av smaken.

14 Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
Kraftig, nesten svartlilla. Barskog, varm frukt, peppermynte, vanilje, noe ubalansert, for høy alkohol. Ikke en megamatch til lam.

16 Francois Villard l’Appel des Sereines Syrah 2019
Noe vegetal, kjølig fukt, litt reduktiv, mørke plommer. Juivy, med skarpe tanniner. Litt usammenhengende, som om syrestrukturen sitter utenpå vinen.

17 Pago de los Capellanes Joven Roble 2021
Stor og konsentrert. Skogsbær, kirsebær, varmende alkohol, røffe tanniner. Noe søtlig og dropsaktig frukt. Kan gå til lam flatbiff med soppsaus og hasselbakte poteter.

18 Damana 5 2019
Fruktig og ungdommelig, god syre. Ukomplisert, men god vin, balansert tanninstruktur. Mørk, nesten svart på farve, noe varm frukt mot syltetøy. Lukket.

18 Wynns Coonawarra Shiraz 2019
Syltetøy og kokt frukt på nese, litt jammy. Moreller, urter, vanilje. Varm finish, litt endimmensjonal, en kraftig eiketone dominerer.

20 Vidigal Wines Porta 6 2021
Moreller, fiol og urter. Drops, parfyme, skogsbær. Greie tanniner. Sødmefull frukt, mangler konsentrasjon og kompleksitet.

21 Periquita Reserva 2021
Litt stram, mot umodne «sure» kirsebær, enkelt sødmefull frukt, noe endimmensjonal. Ikke førstevalg til lam.

22 Sonnenmulde Blaufränkisch 2019
Moden rødfrukt, myk, juicy. Syrlig anslag, nellik, pepper,kirsebær. God, men ikke kompleks nok, savner mer struktur for at den skulle gå til lam.

23 Château Bertrand Braneyre 2011
Sjarmerende nese, Lett skogsbærfrukt, frisk, kort, enkel. Savner konsentrasjon. Noe tørrende tanniner.

24          Ogier Saint Joseph Les Marches de Granit 2021
Denne var dessverre korket.