Dette er verdens fineste vinhus å besøke for vinturister

Catena Zapata i Mendoza, Argentina er verdens fineste vingård/vinhus å besøke i følge «The World’s Best Vineyards Academy» som hvert år rangerer verdens beste vingårder. Akademiet består av nesten 500 ledende vinelskere, sommelierer og luksusreisekorrespondenter fra hele verden og de er blitt bedt om å nominere sin «world’s top wine tourism destination». Argentina har ikke bare vinneren i form av Catena Zapata, men også tre andre vinhus inne blant topp 25. For det er ikke «den gamle verden» som dominerer i denne kåringen. I tillegg til Argentina (4), har også Chile (2), Uruguay, Sør-Afrika, Australia og New Zealand vinhus inne på topp 25-listen.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. september 2023

Det er moderne arkitektoniske underverker, UNESCO-beskyttede eldgamle kjellere, Michelin-restauranter og små, familiedrevne vingårder hvor eierne selv gjennomfører turene. Mange av vingårdene på listen tilbyr også noe litt annerledes – for eksempel en tur med hest og vogn gjennom vingården, tapas blant en samling vakkert restaurerte klassiske biler, kunst fra kjente malere som Pablo Picasso og leksjoner i matlaging på en åpen ild. Valget er ditt!

Har vært pionerer, etablert i 1902
Catena Zapata i Argentina. Foto: World’s best vineyards

Årets vinner – Catena Zapata – ble etablert i 1902, og er i dag det eldste familieeide vinhuset i Argentina som fortsatt er drevet av samme familie. Catena er spesielt kjent for sin pionerinnsats for å “gjenskape” malbec-druen, som i dag regnes som Argentinas “nasjonaldrue”, til tross for at den egentlig har sitt fødested i Cahors i Frankrike.

Catena Zapata er blitt tildelt flere 100 poengere for sine viner enn noen andre vinhus i Sør-Amerika, og deres helt spesielle Adrianna Vineyard, som er anlagt på 1520 m.o.h., er regnet som Sør-Amerikas fremste Grand Cru-vinmark.

En av grunnene til at Catena Zapata i 2023 rykket opp fra 11.plass i 2022 til toppnotering i år, er bl.a. åpningen av familiens første restaurant, Angélica – Cocina Maestra, plassert midt inne i La Pirámide- vinmarken i Agrelo-distriktet. Dette er en helt spesiell “vin-først” restaurant hvor du som gjest først som starter med et galleri-besøk, deretter en tur ned til et undergrunns-destilleri, før man besøker tårnet med utsikt utover vinmarkene og det maya-inspirerte nybygde vinhuset. Det ble designet forsøke å gjenskape en ekte italiensk “borgo” for å hedre Catena-familiens italienske røtter. At maten ved restautanten også er på topp nivå, gjør altså at man har nok en god grunn for å besøke Catena Zapata.

Spektakulært også i Rioja
Riscal-eier Jose Luis Muguiro ved Marqués de Riscal i Spania. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Spanske Marqués de Riscal i Rioja er vinhuset som forsvarer de klassiske vinlandene med høyeste plassering på listen, en god andreplass. Med etablering i årene 1856-1858 og vinproduksjon siden 1860 er Marqués de Riscal, sammen med Marqués de Murrieta, ett av de eldste vinhusene i Rioja. På en imponerende måte har Riscal i over 160 år klart å balansere utvikling med historie og tradisjoner. Innovative pionerer, liker de å kalle seg selv.

Det mest spektakulære for en vinturist som kommer på besøk til anlegget i utkanten av landsbyen Elciago i Rioja Alavesa er en kombinasjon av det gamle og det nye moderne. De historiske kjellerne og bygningene er en ting, men det helt spesielle lukushotellet som troner i åssiden ovenfor trekker også mange besøkende.

Det er tegnet av den kanadiske arkitekten Frank Gehry, som også står bak det eksepsjonelle Guggenheim-museet i Bilbao. Riscal-hotellet har mye av samme linjene og utforming, med et bølgende tak i titan som mirakuløst skifter farve gjennom dagen når solstrålene speiler seg i det. Litt som bladene på vinmarkene skifter farve med årstidene.

Hotel Marqués de Riscal er et femstjerners hotell i Luxury Collection Hotels-kjeden. I tillegg til å være spektakulært og originalt, har hotellet eget vin-spa (Vinothérapie) og fire restauranter/barer, en av dem med 1* Michelin-stjerne.

Også en nordmann på pallen!
Viña Vik i Chile. Foto: World’s best vineyards

Morsomt er det også med et norsk innslag på pallen, Viña Vik i Chile. Det er en vingård og et luksushotell som ligger i Millahue-dalen, O’Higgins-regionen, i Chile. Det ble grunnlagt i 2006 av nordmannen Alexander Vik og hans kone Carrie Vik, etter oppkjøpet av 4300 hektar i Cachapoal-dalen. Der har ekteparet skapt en attraksjon basert på design, kunst, landskap og gastronomi.

VinPuls har besøkt 13 av produsentene på topp 50 listen. Hvor mange kan du krysse av?

Dette er verdens fineste vingårder/vinhus i følge kåringen til «The World’s Best Vineyards Academy»:

 1. Catena Zapata, Mendoza, Argentina
 2. Vodegas de los Gerederos del Marques del Riscal, Rioja, Spania
 3. Viña Vik, Cachapoal Valley, Chile
 4. Creation, Walker Bay, Sør-Afrika
 5. Château Smith Haut Lafitte, Bordeaux, Frankrike
 6. Bodega Garzón, Maldonado, Uruguay
 7. Montes, Colchagua Valley, Chile
 8. Schloss Johannisberg, Rheingau, Tyskland
 9. Bodegas Salentein, Uco Valley, Argentina
 10. El Enemigo Wines, Mendoza, Argentina
 11. Rippon, Central Otago, New Zealand
 12. Weingut Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
 13. Finca Victoria Durigutti Family Vineyards, Mendoza, Argentina
 14. Domaine Wachau, Wachau, Østerrike
 15. Quinta do Crasto, Douro Valley, Portugal
 16. Quinta do Noval, Douro Valley, Portugal
 17. D’Arenberg, South-Australia, Australia
 18. Château d’Yquem, Bordeaux, Frankrike
 19. Château Pepe Clément, Bordeaux, Frankrike
 20. Jordan Vineyard & Winery, Sonoma County, USA
 21. González Byass-Bodegas Tio Pepe, Jerez, Spania
 22. Maison Ruinart, Champagne, Frankrike
 23. Champagne Bollinger, Champagne, Frankrike
 24. Bodega Colomé, Salta, Argentina
 25. Viñedos de Alcohuaz, Elquie Valley, Chile