Dette var oppgavene i vinkelner-NM

Noen har spurt hva kandidatene som deltok i NM i vinkelnere måtte bryne seg på av blindsmakinger og spørsmål før de opptrådte «live» i finalen. VinPuls har sjekket med arrangøren, og funnet ut hva årets oppgaver gikk ut på. Ville du ha klart dem?

Av Ulf Dalheim, publisert 9. juni 2021

NM for vinkelnere har vanligvis vært arrangert i Oslo, med unntak av de første årene da konkurransen gikk i Stavanger. Men i 2021 ble NM-konkurransene avholdt i Trondheim, og alle de elleve deltakere hadde tatt turen til Trondheim for finalerunden.

Konkurransen startet allerede tidligere i uken i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger da deltakere måtte kjempe seg gjennom en hard kvartfinale som besto av teoriprøve på 60 spørsmål, i tillegg til skriftlig blindsmaking av tre viner.

I semifinalen i Trondheim måtte deltagerne først gjennom en teoriprøve på 35 vinspørsmål som skulle besvares på 35 minutter. Deretter fulgte en skriftlig blindsmaking på to viner før deltakerne skulle sette viner til en ostemeny på under syv minutt.

I selve finalen måtte deltakerne hver for seg utføre tre ulike oppgaver på scenen, i det som skulle minne om en naturlig servicesituasjon i restaurant. Det var dekantering av vin samt at kandidatene måtte sette engelske viner til en 4-retters meny. De hadde også to fellesmomenter der de gikk gjennom en quiz og serverte champagne.

Disse vinene ble blindsmakt av NM-finalistene sammen med teorien:
Montecillo Gran Reserva 2011
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2019

I semifinalen måtte NM-kandidatene besvare disse fire spørsmålene muntlig: 
1)     Why is cold stabilization especially important in sparkling wine production?
2)     What is a teinturier grape variety?
3)     What kind of a microorganism is Brettanomyces?
4)     What is Esca?

Junior Wine Award 2021 gikk samtidig med NM-finalen. Denne konkurransen er for deltakere mellom 18 og 25 år som arbeider i restaurantbransjen. Disse deltakerne trenger verken å være utdannet vinkelner eller være medlem av Norsk Vinkelnerforening. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskap og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Disse vinene ble blindsmakt av Junior Wine Awards sammen med teorien:
Montecillo Gran Reserva 2011
Dönnhoff Riesling Trocken 2019

I finalen til Junior Wine Awards ble disse smakt blindt:
Matua Sauvignon Blanc
Joyce Submarine Pinot Noir
Hardangergutane Vindpust Eplesider

Vinnere ble Henrik Dahl Jahnsen fra Speilsalen på Britannia som vant NM for vinkelnere for femte gang og Thorstein Solheim Taklo fra Bergen som vant Junior Wine Awards. Han jobber til daglig på Bjerck Restaurant & Bar.