Drømmen som ble større i virkeligheten

Han kom fra en vinfamilie i Puglia, men var overbevist om at han måtte dra til Toscana for å kunne realisere drømmen om å lage viner på internasjonalt toppnivå.

51 år etter at Antonio Mario Zaccheo (t.h.) kom til Greve in Chianti sammen med kompanjongen Giovanni Carlo Sachet  er vinhuset Carpineto blitt nettopp det de to ildsjelene drømte om. Ja, kanskje en god del mer også…

Tredje generasjon tar snart over

Jeg møter sønnen Antonio Michael Zaccheo jr sammen med kone og deres sønn Anton, som etter ønologistudier vil overta  ansvaret for prosjektet som bestefaren startet i 1967 og som faren nå styrer.

Carpineto-prosjektet har på de 51 årene som er gått siden etableringen vokst seg langt større enn det Antonio og Giovanni kanskje drømte om da de kom til Toscana midt på 60-tallet.

Zaccheo-familien på tre er på en lengre oppdagelsesreise i Norden og stopper opp i Trondheim for å møte meg og presentere vinene sine for vinpuls.no. Hjemme i Toscana har Anton flere søskenbarn, unge jenter som også vil jobbe med vin i fremtiden.

I dag omfatter Carpineto hele fem forskjellige eiendommer med tilsammen 500 hektar vinmarker  og vinhuset produserer rundt 3,5 millioner flasker i året, i Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano og Maremma. Carpineto-vinene eksporteres til 70 land verden over.

-De to grunnleggerne hadde felles mål, som både gikk ut på å skape noe nytt og samtidig løfte kvaliteten på vinene som ble laget i Chianti. De mente potensialet i Chianti Classico-vinmarkene ikke  var tatt helt ut. Begge hadde en ekstrem pasjon for vin, og var overbevist om at de skulle klare å skape en vin som ble «verdensberømt», sier Antonio Michel Zaccheo jr (bildet).

Starten var i Greve in Chianti

Mens Antonio Mario kom fra Puglia, hadde Giovanni Carlo vokst opp i Veneto. De to møttes litt tilfeldig, men fant raskt ut at de gikk og bar på den samme drømmen – å lage vin i Toscana. Med utgangspunkt i eiendommen Dudda i Greve in Chianti startet de arbeidet.

Det var er det hele startet for Antonio og Giovanni i 1967. Dudda-eiendommen i Greve in Chianti er fortsatt hovedkvarteret for Carpineto.

Dudda er fortsatt hovedkvarter, men vinhuset Carpineto, som er utledet av det greske ordet carpos (=frukt, har tatt navn etter et sted i nærheten. Og de siste 25 årene vokst seg langt utover Chianti Classico-området.

-Det er ikke lett å kjøpe vinmarker eller landsbrukseiendommer i Italia. Det er mye følelser knyttet til gårdene, selv om de nye generasjonene ikke har ork eller interessae av å drive dem selv. Derfor er det lettere å leie vinmaker enn å få kjøpe. Men vi lyktes  med å kjøpe i Montalcino for 25 år siden, en eiendom vi hadde leid siden 1970-tallet. Maremma-eiendommen fikk vi kjøpt i 2001, mens Montepulciano ble vår for fem år siden, forteller Antonio Michael.

Gaville-eiendommen i Chianti Classico.

Ved Dudda har Caprineto åtte hektar vinmarker, beplantet med sangiovese og canaiolo. Den andre eiendommen de har i Chianti Classico, Gaville ved elva Arno, har 13 hektar vinmarker (eiendommen er på 65 hektar totalt). Her har de Appodiati-vinmarken hvor deres mest kjente enkeltvinmarksvin Sillano lages. Ved Gaville dyrkes det også mest sangiovese, men her har de også internasjonale druer, i hovedsak cabernet sauvignon som brukes i blends som derfor blir betegnet som IGT-viner.

Den største Carpineto-eiendommen ligger i Montepulciano. Den er på totalt 184 hektar, hvorav 84,5 hektar er beplantet med vinstokker og 12 hektar er oliventrær. Produksjonen av Vino Nobile de Montepulciano er derfor sentral i Carpineto-porteføljen.

Men mest stolt over, ved siden Chianti Classico-eiendommene, er nok Zaccheo for Montalcino-eiendommen som ligger hele 500 meter over havet og har ti hektar med supre vinmarker for dyrking av sangiovese grosso, en variant  som vi vet gir fantastiske viner kjent som Brunello di Montalcino.

Supertoscaneren Sillano (sangiovese og cabernet sauvignon) fra vinmarken Appodiati er vel det nærmest Carpineto er kommet når det gjelder å skape en ikon-vin, men Riserva-vinene fra Chianti Classico eiendommen Dudda har også satt spor etter seg.

Men like sterkt er omdømmet for de rimeligere vinene, som utmerker seg med sin rene, definerte stil, med masse fersk, tiltalende kirsebærfrukt. Dogajolo Toscana Rosso 2016 (i basisutvalget til kr. 134,90), der rundt 70 prosent sangiovese blandes med cabernet og andre internasjonale druer, er år ut og år inn blant de beste kjøpene du kan gjøre fra Toscana på Vinmonopolet.

-Med Dogajolo forsøker vi å lage en  vin som både har en ren duft og som smaker mye og godt, uten for røffe kanter. Den skal være både behagelig og myk, men samtidig ikke ha for mye sødme, frukten skal få skinne. Og så skal den stå godt til mye forskjellige mat, sier Antonio Michael Zaccheo jr om Dogajolo.

Han serverer meg også en Spumante Bianco Brut, mest for å fortelle at Carpineto i 1981 var det første vinhuset i Toscana som laget musserende vin. I dag har de tre varianter, en hvit, en rosé og en søt aromatisert utgave. Druene i den hvite er chardonnay, malvasia og trebbiano. En lett, fruktig og ganske aromatisk musserende med 8 gr/l restsukker.

Carpineto-porteføljen teller hele 30 forskjellige viner. I tillegg har de produsjon av olivenolje og grappe. Og driver griseoppdrett. Det skjer på eiendommen Gavorrano i Maremma, der man har hele 165 hektar med jord, men hvor bare ti hektar er beplantet med vinstokker. Fem hektar er oliventrær og rundt 1/3 av eiendommen er avsatt til grisene. Druene som dyrkes ved Gvaorrano er i hovedsak vermentino, sangiovese, teroldego og merlot.

-Vi har valgt i lansere vinene våre en del senere enn det den italienske vinloven krever, minst ett år etter lovens standard. Vi mener det gjør vinene våre godt, vi vil jo helst at de som kjøper våre skal få en god opplevelse.

Som avslutning spør jeg Antonio Michael Zaccheo jr om hvor han ser Carpineto om ti år?

-Da skal vi være ferdig med vårt grønne fotavtrykk-prosjekt. Nylig har vi testet ut lettere flasker for alle våre viner, også de dyreste. Vi skal dessuten redusere bruken av karbon. Det gjør vi gjennom å plante mer skog. Det er bra for miljøet. Dessuten installerer vi solcellepanel. Og om noen år har vi bygget ny kjeller i Greve og er blitt mer effektive.

P.S. Om du lurer på bruken av navn som Michael og Anton for Zaccheo-familien, så har det bakgrunn i at man har dansk blod i årene.

Dette er Carpineto-vinene som er tilgjengelige i Norge akkurat nå:

Carpineto Dogajolo Rosso 2016
Rødvin
Italia, Toscana IGT
Basisutvalget – nr. 1788401
Kr. 134,90, 0-3 år
Tiltalende, fruktig, spenstig vin med klare kirsebærtoner, smak av milde, modne bær, innslag av urter, kjerner og vanillin. Meget godt kjøp! Laget på 70% sangiovese og 30% cabernet sauvignon.
Produsent: Carpineto
Importør: Optimum Wines

Carpineto Chianti Classico Riserva 2013
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Basisutvalget – nr. 2898001
Kr.  209,90, 0 – 5 år
Herlige,mørke kirsebæraromaer med hint av kjerner, urter og krydder. Innslag av både røde og mørke bær, lakris og fat. 80% sangiovese, 20% canaiolo.
Produsent: Carpineto
Importør: Optimum Wines

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013
Rødvin
Italia, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano
Bestillingsutvalget – nr. 5789601
Kr. 249,90, 0-6 år
Modne, mørke bær, smak av sorte kirsebær, solbær og bjørnebær, hint av lakris og noe fatpreg. Laget på 70% sangiovese og 30% canailolo.
Produsent: Carpineto
Importør: Optimum Wines

Utsolgt fra importør:

Carpineto Brunello di Montalcino 2012
Rødvin
Italia, Toscana, Brunello di Montalcino
Bestillingsutvalget – nr. 5821101
Kr. 379,90, 0-10 år
Tett, mørk og fortsatt noe lukket, men du aner at den begynner å avrunde sin mørke, konsentrerte frukt og balansere den mot aromaer fra fat, med hint av lakris, lær og vanilje.
Produsent: Carpineto
Importør: Optimum Wines

(Publisert 21. august 2018)