Dronningen av frappato-viner

Nylig var sicilianske Arianna Occhipinti på besøk ved Jossa i Trondheim for bl.a. å presentere sine tre nye viner, enkeltvinmarksviner kun tappet i et volum på 2700 flasker. Igjen tar hun den lokale frappato-druen til nye høyder.

-Egentlig liker jeg ikke å reise så mye. Jeg er først og fremst bonde (farmer), vil helst være hjemme på Sicilia og jobbe med vinene mine, betror hun meg like før hun skal inn og møte gjestene som har kjøpt plass på vinsmaking med dronningen av frappato-viner.

Og fortsetter: Men jeg skjønner at importører av vinene min rundt om i verden gjerne vil at jeg kommer for å hjelpe til med markedsføring. Jeg forstår at det er viktig å være tilstede i markedene der vinene mine selges, sier hun.

Det var alltid vin for Arianna

Arianna løp rundt i onkel Gustavo Occhipintos vinkjeller alt som småjente, og hjalp han på internasjonale vinmesser som 16-åring (fordi hun snakket engelsk). Det var der hun fant ut hvor spennende det var å lage og jobbe med vin.

Nærmest rett fra avsluttede ønologistudier (hvor hun studerte sammen med bl.a. Luca Roagna fra Piemonte) startet hun derfor sitt eget vinhus hjemme i Vittoria på Sicilia. 24 år gammel i 2004 lanserte Arianna Occhipinti sin første vin. Den første årgangen, laget under kummerlige forhold i garasjen/kjelleren i barndomshjemmet sitt, talte kun 4000 flasker. I 2018 laget hun totalt 150 000 flasker av åtte forskjellige viner i et eget, moderne vinanlegg som sto ferdig til bruk i 2014.

Arianna Occhipinti var på et raskt besøk i Trondheim 13,februar for å presentere bl.a. sine tre nye enkeltvinmarksviner. Før smakingen tok hun seg tid til en prat med VinPuls. Foto: UD

-Jeg har stoppet veksten nå, jeg ønsker ikke å bli større enn dette. Ca 150 000 flasker, avhengig av de forskjellige årgangene, holder fint, slår Arianna fast.

Leide en hektar, har nå kjøpt 28 hektar

Da hun startet i 2004, var det fra druer hun høstet fra rundt en hektar med leid vinmark. Siden har hun reist rundt i nabolaget og kjøpt parseller her og der, slik at hun i dag eier selv 28 hektar med vinmarker. De siste hektarene hun har lagt under sine vinger er en nyplantet vinmark på 500 meter over havet. Der har hun plantet grillo-druer for en spesiell og original hvitvin hun kommer til å lansere om noen år.

-Jeg håper den skal bli en hjørnested i porteføljen min, sier hun entusiastisk.

Men akkurat nå er det altså tre nye frappato-viner som er “nyheten” fra Arianna, og grunnen til at hun har tatt turen til Norge, med presentasjoner i Oslo og Trondheim.

De tre enkeltvinmarksvinene bekrefter at Arianna fortsatt er i god utvikling som vinskaper. Svært presise viner hvor hun igjen demonstrerer, og her på et høyere nivå enn tidligere, at frappato-druen virkelig kan stå på egne ben, og at med riktig jordsmonn, klima og etterbehandling kan den skape viner som står opp mot det aller beste fra Sicilia og Italia ellers.

Kun fem stedegne, lokale druer

-Du har investert mye i egne vinmarker?

-Situasjonen er den at Sicilia fortsatt er ett av de fattigste områdene i Europa, og det gjenspeiler seg også i prisen på jordstykker, så det har egentlig gått greit å kjøpe meg opp. Jeg har kjøpt små parseller over tid og fått satt det hele sammen til åtte plots totalt, to store og seks mindre.

Arianna Occhipinti jobber kun med stedegne, lokale sicilianske druer. Først og fremst frappato, men også zibibbo (muscat de alexandria), nero d’avola, albanello og grillo.

Jeg spør om hun ikke har lyst til å utforske hva hun kan gjøre med en annen av Sicilias berømte egne druetyper, nerello mascalese?

-Nerello mascalese er en flott drue, men den bør dyrkes i vulkansk jordsmonn, og det har jeg ikke i mine vinmarker, så da er det uaktuelt. Jeg vil holde meg til Vittoria-regionen hvor jeg vokste opp, og der er det sand, leire og sandstein som gjelder, perfekt for å dyrke bl.a. frappato, svarer hun.

Arianna Occhipinti fotografert på Jossa hvor hun presenterte sine nyeste viner for et begeistret trøndersk vinpublikum. Foto: UD

Og da må vi snakke om de tre nye vinene hun er i Norge for å presentere: BB Vino di Contrada Frappato 2016,  FL Vino di Contrada Frappato 2016 og PT Vino di Contrada Frappato 2016. Bokstavene i navnet på vinene står for de forskjellige vinmarkene hvor druene er høstet: PT = Pettineo, FL = Fossa di Lupo (der hun startet det hele) og BB- Bombolieri.

-Det er rett og slett de beste druene fra de beste parsellene i disse tre vinmarkene. Idéen om å lage disse vinene startet i hodet mitt for en del år siden, og i 2016-årgangen var jeg klar for å realisere prosjektet. Det handler om å grave dypt i Vittorias terroir, og å forstå forskjellen på vinene om druene er dyrket i en vinmark med sand, leire og/eller sandstein (limestone) eller en miks av sand og sandstein. Vinene fra sandholdige vinmarker blir gjerne mykere og mer elegante, med klare florale toner mens sandstein bringer inn mer syre og mineralitet. Den ene av vinmarkene består av 16 år gamle busker (bushvines) på brunt sand/sandstein-jordsmonn. Røttene må gå dypt for å få tak i fuktighet, og vinene får en god syrestruktur, bra kropp og en merkbar kompleksitet.

Naturlige og elegante viner

Drøyt 15 år etter at hun startet regnes Arianna som en slags «førstedame» i en ny generasjon unge, entusiastiske vinskapere på Sicilia som står på barrikadene for naturlig vin, fri for kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. De tilhører en slags back to nature-bevegelse. De fleste er økologiske, mange følger også Rudolf Steiners biodynamiske prinsipper.

Vinene de lager er annerledes. Friske og smakfulle, men samtidig med en tiltalende letthet. Arianna Occhipinti bruker ordet eleganse når hun skal beskrive egne viner. Hun er heller ikke overbevist om at man må ha gamle vinstokker for å kunne lage god vin.

–Jeg går ikke etter muskelviner, med størst mulig ekstraksjon. Mine toppviner er ikke kraftpakker, for meg betyr det mer at de er elegante. Og det er ikke umulig å få til slike viner fra unge vinmarker. Det gjelder bare å jobbe godt med vinstokkene. Men samtidig er jeg ikke enig med de som sier at vin kun er et uttrykk av hvilken jobb du gjør ute i vinmarkene. Gjør jeg ikke en god nok jobb i kjelleren hjelper det ikke hvor godt råstoffet i utgangspunktet er. Akkurat her har jeg endret syn siden jeg opponerte mot mine lærere på ønologistudiet.

-Jeg utforsker jordsmonnet i Vittoria, for å finne ut hva forskjellen er omdruene er vokst i sand, sandstein eller leireholdig jord, forteller Arianna Occhipinti. Foto: UD

Det er naturlig å spørre henne om hva et nye anlegget hun tok i bruk i 2014 eventuelt har endret vinene hennes?

-Jeg har fått større plass til å eksperimentere. Jeg syntes jeg fikk til å lage gode viner under de mindre forholdene jeg hadde fra starten av også. Men det var viktig og bra for meg å få bygget noe nytt og eget. Det har klart hjulpet meg til å kunne forbedre vinene mine ytterligere. Jeg synes vinene mine er blitt mer presise. Men heldigvis har de ikke mistet dybden. Dybde i vinene er viktig for meg. Den største endringen innendørs er at jeg har byttet ut det meste av ståltanker med sementtanker. Jeg har funnet en produsent på Sicilia som eg synes lager de beste sementtankene du kan tenke deg. I starten var det mest stål og plastikk. Med sement føler jeg at vinene får «puste» bedre. Jeg liker materiale som er porøst, vinene mine blir bedre da.

-Men du bruker ikke bare sement?

-Nei, jeg har også store, gamle eikefat, slavonske, østerrikske og franske, fra 2500 til 5000 leter. Jeg ønsker ikke å bruke nye fat, tanninene mildner seg mye fra fatene er nye til de er for eksempel fem år gamle.

Endte opp hjemme i Vittoria

Arianna mener hun har skyndet seg langsomt, selv om hun har oppnådd mye på kort tid. Hennes første vin ble laget fra druer hun fant i en gjengrodd vinmark bak huset der hun vokste opp. Ti år etter at den første vinen var lansert i 2004 bygget hun eget, moderne vinanlegg.

–Da jeg skulle starte reiste jeg rundt på hele Sicilia for lete etter spennende vinmarker. Men jeg endte opp «hjemme» i Vittoria. Og jeg valgte å satse fullt og helt på den lokale druen frappato. Dessuten var jeg klar på at jeg etter hvert ville ha sementtanker til gjæring og fat bare for lagring, forteller Arianna.

Hun er veldig opptatt av at vinene skal representere terroiret der druene er dyrket, at vinene skal «fortelle oss noe».

-Jeg synes jeg har lært å forstå de forskjellige typene av jordsmonn bedre. Derfor kan jeg også lettere oversette de forskjellige jordsmonn til vin på flasker. Vi mennesker er jo bare et medium mellom vindruene og den ferdige vinen, vi er en del av hele prosessen.

-Men som winemaker kan du sette ditt fingeravtrykk på hver enkelt vin?

-Ja, det kan jeg. De forskjellige winemakerne setter så klart sitt preg på vinene de lager. Jeg kan lage en helt annen vin enn andre fra samme vinmark.

Må ha tro på bedre tider for Sicilia

-Hvordan jobber du med dine 28 hektar?

-Tilnærmet fullt og helt biodynamisk. Men det handler ikke bare om vinstokkene. Skal de trives må de være del av en større sammenheng. Det er viktig for meg at eiendommen har diversitet. Derfor har jeg både hvete, appelsiner og oliventrær rundt meg.

-Livet på Sicilia akkurat nå?

-Sicilia er alltid det ekstreme. Som nevnt et vi fortsatt blant de fattigste i Europa. Men jeg ser forbedringer. Yngre folk flytter tilbake etter at de har tatt utdannelse på fastlands-Italia. Vi merker forbedringer i helsevesenet og på mange andre områder. Unge mennesker med ny kunnskap bidrar til det. Så jeg er optimistisk. Liker å si at glasset er halvfullt, ikke halvtomt, for å bruke et slikt begrep. Men vi er bare i startfasen på å endre på det som har vært vanskelig. Jeg tror veldig på muligheten til regionen jeg jobber i, Vittoria. Men vi trenger flere som tror på oss. Hvis vi jobber konsentrert og godt, tror jeg på suksess. Jeg leide ett hektar for 15 år siden, nå eier jeg 28 hektar, så ja, det er muligheter, avslutter Arianna Occhipinti.

Vinene som ble presentert under smakingen på Jossa:

Occhipinti SP 68 Bianco 2017
Hvitvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingutvalget – nr. 513101
Kr. 239,90, 0 – 3 år
Laget på 70% zibibbo (muscat de alexandria) og 30% albanello. Gulaktig farve, saftig inngang, nesten litt naturvinpreg. Smak av modne, søte sitroner, tropisk frukt, mandariner og hasselnøtter. Avslutning med fin syresnert.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti SP 68 Rosso 2017
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 5873201
Kr. 229,90, 0 – 3 år
Om noen lurer, så er SP 68 betegnelsen på hovedveien som går rett forbi huset hvor Arianna vokste opp, og som nå må krysses for å bringe druene fra vinmark til produksjonskjellere. Dette var vinen som sørget for Ariannas kommersielle gjennombrudd, her laget med 70% frappato og 30% nero d’avola. Druemiksen gir en både saftig. fruktig og fast vin, med preg av røde skogsbær, urter, rødbærsyre,, blomster og fersken.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti Il Frappato 2016
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 4893501
Kr. 349,90, 0 – 5 år
Her rendyrker Arianna frappato-druen, dette er signaturvinen hennes. Bra punch, ren og saftig stil, med først og fremst moden, frisk rødbærfrukt. Innslag av rips, jordbær, tørket frukt og sprelske urter. God dybde og lengde og forfriskende rødbærsyrlighet.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2016
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 4893401
Kr. 349,90, 0 – 5 år
Denne er laget på 100% nero d’avloa som gir mer mørke frukttoner og en tettere, mer robust stil. Arianna lykkes i å gi denne en litt feminin, delikat stil som gjør at den ikke blir for tung og klumpete som mange nero d’avola-vner kan være. Faste tanniner, men ikke for på trengende, smak av sort lakris, bringebær og plommer, blomster og urter.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti PT Vino di Contrada Frappato 2016
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 10604701
Kr. 529,90, 0 – 12 år
Fra utvalgte parseller i vinmarken Pettineo (=PT).  Vinstokkene er 55 år gamle, og vokser i sandholdig jordsmonn. Flott konsentrasjon, fin strktur, men samtidig fremstår vinen som bløt og delikat. Frisk rødbærfrukt, florale undertoner, innslag av rips, jordsbær, skogsbær, blomster og urter.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti FL Vino di Contrada Frappato 2016
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 10604501
Kr. 559,90, 0 – 12 år
Dette er min favoritt blant de tre nye vinene. Utrolig elegant og delikat laget. Vinmarken Fosso di Lupo (=FL) var stedet der Arianna hentet druer til sin første vin femten år tilbake. Her tar hun det meste ett skritt videre (minst).  Funklende, burgunderrød på farve. Kompleks, ren og delikat frukt, merkbar mineralitet, frukt mot både røde og mørke bær, bringebær, jordbær, rips, bjørnebær og plommer, hint av tørket frukt, lett floral med myke urtetoner. En vin som gjerne kan serveres i og drikkes fra burgunderglass.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti BB Vino di Contrada Frappato 2016
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 10604601
Kr. 559,90, 0 – 12 år
Den røffeste og mest rustikke av de tre nye enkeltvinmarksvinene, her fra vinmarken Bombolieri (=BB). Noe mørkere i stil enn de to andre, mer merkbar tanninstruktur, men fortsatt med tiltalende fruktighet og fin mineralitet.  Du finner hint av blomster, modne urter, rødbærfrukt, mandariner og urter.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria 2013
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 9424901
Kr. 529,90, 0 – 5 år
Blenden her er 50/50 frappato og nero d’avola. Med fem år på baken viser den at vinene til Arianna har god lagringskapasitet. Har hatt opphold på store, brukte slavonske og østerrikske eikefat. Smak av kirsebær og nøtter/bærkjerner, hint av tørket frukt, sjokolade, blomster og urter.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

Occhipinti Passonero 2015
Rødvin
Italia, Sicilia, Vittoria
Bestillingsutvalget – nr. 4893401
Kr. 349,90, 0 – 5 år
Slutter aldri å imponeres av denne! Søt, fruktig rødvin laget på nero d’avola-druer som ble soltørket på matter utendørs i 15 dager før pressing. Rett og slett en kosevin som viser god struktur, med delikate, nærmest fjærlette bærtiner i kombinasjon med sjokolade, plommer, søte kirsebær, tørket frukt. Prøv den til faste oster, sjokolade eller sjokoladebaserte desserter.
Produsent: Arianna Occhipinti
Importør: Unico Real Wines

NB! Det kom kun 60 flasker av de tre enkeltvinmarkesvinene til Norge, og de ble raskt utsolgt. 60 nye flasker skal være på vei…

(Pulisert 17.2.2019)