Dronningen av Hermitage

Flere vinprodusenter har parseller i den berømte Hermitage-åsen i Rhône. Men bare ett vinhus eier kapellet fra 1235, Chapelle Saint-Christophe, på toppen av åsen. Vinhuset Paul Jaboulet Âiné kjøpte kapellet i 1918 og har laget vinen «Hermitage La Chapelle» fra druer høstet rundt kapellet siden 1919. Den unge ønologen Caroline Frey er nå hovedansvarlig for vinene hos Jaboulet, som med 2019-årgangen markerer 100-årsutgaven av kultvinen La Chapelle. Caroline kan godt kalles «dronningen av Hermitage».

Av Ulf Dalheim, publisert 1. april 2021

Det er mye fransk vinhistorie knyttet til byen Tain-l’Hermitage som ligger i departementet Drôme i Rhônedalen. Vinhuset Chapoutier har tilhold der, det samme har Caves de Tain og Paul Jaboulet Âiné. Og tre kjente vinappellasjoner hører inn under kommunen: AOC Hermitage, AOC Crozes Hermitage og AOC Cornas. Mest kjent er naturligvis vinmarken som dekker hele 131 hektar i Hermitage-åsen.

Stjernen blant vindruene her er syrah, som kan stå for fantastiske, strukturerte, komplekse, sjarmerende og fruktige rødviner, perfekte til norsk vilt som hjort og reinsdyr. Men glem heller ikke de hvite vinene laget på marsanne og/eller roussanne. Hvite Rhône-viner blir ofte avglemt eller er undervurdert.

Deler av den berømte Hermitage-åsen, hvor bl.a. Domaine Paul Jaboulet Âiné har en større eierandel, totalt 22,5 hektar fordelt på ti forskjellige plots. Foto: Jaboulet/Julie Rey

Etablerte seg i Tain-l’Hermitage i 1834

Maison Jaboulet er mest kjent under navnet Domaine Paul Jaboulet Âiné. Jaboulet-familien, ved Antoine Jaboulet, etablerte seg med vin i Tain-l’Hermitage i 1834. Familiefirmaet ble løftet opp til verdensberømmelse av først Louis Jaboulet fra 1935 til 1977, deretter av sønnen Gerhard fra 1977 til 1997.

Så kom en periode med litt uro på eiersiden, og varierende kvalitet på vinene, frem til Philippe og Jacques Jaboulet i 2006 valgte å selge familiefirmaet til eiendomsentreprenøren Jean-Jacques Frey og hans investeringsselskap Compagnie Financière Frey. Philippe Jaboulet beholdt noen vinmarker og har sammen med sønnen Vincent etablert vinhuset Domaine Philippe et Vincent Jaboulet.

Men da er det tid for å introdusere den kvinnelige vinmakeren som nå er leder for ønologteamet ved Maison Jaboulet: Caroline Frey. Ferdig utdannet ønolog fra universitetet i Bordeaux i 2003 (som beste elev), og ansvarlig for vinene også ved Frey-familiens vinslott i Bordeaux, Château La Lagune.

Caroline Frey fotografert på toppen av Hermitage-åsen, med det berømte kapellet fra 1235 i bakgrunnen. Kapellet har vært eid av Domaine Paul Jaboulet Âiné siden1918, og i over 100 år siden 1919 har vinen kalt “La Chapelle” vært selve juvelen i vinhusets portefølje. 100-årsjubileet markeres med 2019-årgangen av la Chapelle, som slippes i Norge i september. VinPuls har smakt den allerede nå. Foto: Jaboulet/Julie Rey

Compagnie Financière Frey er i tillegg til Maison Jaboulet og Château La Lagune dessuten inne på eiersiden hos champagnehuset Billecart-Simon, de eier vinmarker som leverer druer til Champagne Ayala og kjøpte i 2014 også eiendommen Château de Corton André i Côte de Beaune i Burgund. Med andre ord sterkt til stede i vinbransjen.

VinPuls møtte Caroline Frey til en digital presentasjon og smaking forleden. Maison Jaboulet hadde i forkant sendt meg ni forskjellige viner fra 2019-årgangen, mange av dem ikke importert til Norge. Smakingen bekreftet at Jaboulet igjen er på rett vei, med både hvite og røde viner av formidabel kvalitet.

Økologisk og biodynamisk

Caroline Frey ville snakke mye om bærekraftig drift, økologisk dyrking av druer og konvertering til biodynamiske prinsipper i sin helhet. Den største enkeltvinmarken til Maison Jaboulet er Domaine de Thalabert på 45 hektar i Crozes Hermitage. Den har vært økologisk siden 2009. Fra 2016 er det meste av vinmarker tilhørende Jaboulet økologisk sertifisert, samtidig som mer og mer også er biodynamisk. Totalt har vinhuset parseller i hele 26 forskjellige Rhône-appellasjoner og lager 42 forskjellige viner.

-Ja, vi jobber etter biodynamiske prinsipper, bekrefter Caroline Frey. Og fortsetter: Det innebærer blant annet at vi sprøyter gjødsel fra nedgravde kuhorn ut over vinmarkene i april. Dette har absolutt største effekt når jorden er litt oppvarmet, og samtidig fortsatt har noe fuktighet. Da tar den opp og tar best vare på gjødselen, noe som er med på å aktivere det mikrobiologiske innholdet i vinmarkene. Verdt å merke seg i år er at fullmånen i mai inntreffer samtidig med at månen er på sitt nærmeste når det gjelder avstanden til jorda. Dette gjør at vi må ha ekstra årvåkenhet i forhold til arbeidet vårt i vinmarkene, for vinplantene vil være spesielt sensitive, forteller Caroline Frey.

Jaboulets vinmarksarbeidere brukes mye ute i vinmarkene, bl.a. til å pløye mellom vinrankene. Der plantes både kløver og rug, for å bygge opp under biodiversitet i jordsmonnet,

Den biodynamiske tilnærmingen innebærer at man bl.a. annet planter kløver og rug mellom vinplantene.

-Det er faktisk ganske komplekst, og ikke så enkelt som vi trodde å jobbe biodynamisk. Vi har brukt mye tid på å lage vår egen kompost. Men det er et bra volum vi trenger, så nå har vi innledet et samarbeid med Frankrikes største produsent av naturlig kompost, sier Frey.

Caroline Frey er en aktiv dame. I tillegg til å lage vin ved flere vingårder i Frankrike, er hun en dyktig pianist og også en hyppig premiert innen hestesport. Målet hennes ved Maison Jaboulet er igjen å gjøre vinen Hermitage La Chapelle til «Rhônedalens juvel». -Intet annet enn perfeksjon, gjelder for meg, skal hun ha uttalt.

-Det er fantastiske at vi kan markere 100-årsjubileet for denne vinen. Den har en helt plass i alle vinelskeres hjerte. Den er symbolet på hva syrah-druen kan skape av kvalitetsvin i Rhône, understreker Caroline.

-Hva kan du si om 2019-årgangen?

-Først og fremst fikk vi rike og saftige viner. Mye av året var varmt og tørt, men vi hadde en fin variasjon mellom regn, varme og tørke. Generelt har vinene fra denne årgangen en flott friskhet og utrolig ren og flott frukt. Fruktige og godt balanserte. Men vi opplevde også noen problemer underveis. En haglstorm 15.juni gjorde at vi mistet mye av avlingen i Crozes Hermitage. Innhøstingen startet 11. september og varte i bare 16 dager, fordi vi opplevde rask modning av druene. Det vanlige er at vi høster de hvite i løpet av en uke, og så bruker rundt tre uker på de røde. Det er viktig for oss et druene er modne, men ikke overmodne. Vi ønsker høy fruktkonsentrasjon og å beholde en fin mineralitet.

Fatbruken er blitt mindre og mindre de siste ti årene. I kjelleren bruker Maison Jaboulet nå mer og mer sementegg og 600-liters fat for modning av druene.

Vinene vi smaker har ganske høy alkoholprosent, 14,5 for de hvite og opp til 15,5 prosent for noen av de røde. Det er derfor naturlig å spørre Caroline om alkoholnivået på vinene og om den globale oppvarmingen medført større utfordringer for henne som vinmaker?

-Viner fra Rhône har vel generelt hatt ganske et høyt alkoholnivå lenge. Men det er klart vi må være ekstra presise i forhold til når vi velger å høste inn druene. Allerede for 15 år siden bestemte vi oss for å høste tidligere enn det som hadde vært vanlig i Rhône. Nå har vi sett at flere andre har fulgt oss på dette. Gjennom sesongen sørger vi for at ikke druene utsettes for direkte soleksponering, blant annet ved ikke å fjerne blader rundt vinklasene. Vi må tilpasse oss den globale oppvarmingen og huske på at vi skal lage vin, ikke «nugat», svarer Caroline Frey.

-Du lager vin i Bordeaux, Rhône og Burgund, må du tenke og arbeide forskjellig i de enkelte regionene?

-Ja, tilnærmingen blir noe ulik. Det er som med Chopin, Mozart og Beethoven. De laget ikke musikk på samme måte de heller, avslutter Caroline Frey.

Smaksnotater på tre av vinene vi smakte under det digitale møtet med Caroline Frey:

Hermitage Blanc Le Chevalier de Sterimberg 2019
Hvitvin
Frankrike, Rhône, Hermitage
Denne årgangen er ikke lansert i Norge ennå, men 2017-årgangen er tilgjengelig.
Frisk, dyp gulaktig farve med grønnskjær. Rik, intens og tiltalende vin, laget på roussanne (30%) og marsanne-druer (70%) høstet øverst i vinmarkene. Bra fedme, smak av bakte sitroner, ananas, hvite blomster og ristet brød. Elegant, god lengde, fint integrert syre. Solid holdbarhet, drikkes fra 3-15 år frem i tid.
Mat: Risotto med trøffel og sopp, rike sjømatretter, hvitt kjøtt, spicy asiatisk mat.
Produsent: Paul Jaboulet Âiné
Importør: Robert Prizelius

Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2019
Rødvin
Frankrike, Rhône, Crozes Hermitage
Denne årgangen er ikke lansert i Norge ennå, men 2012-årgangen er tilgjengelig.
Saftig, delikat, ren og frisk rødbærfrukt. Dette er syrah-druen på sitt mest innsmigrende, men samtidig tett og bestemt i fruktbildet. Innslag av blomster, modne sorte kirsebær, bjørnebær og pepper. Bra kraft, men flott balansert. Fra vinstokker som er fra 50-75 år gamle. Lagrer pent i 10-12 år.
Mat: Lette viltretter, hjort og reinsdyr. Også rypebryst uten for tung saus eller tilbehør.
Produsent: Paul Jaboulet Âiné
Importør: Robert Prizelius

Hermitage La Chapelle 2019
Rødvin
Frankrike, Rhône, Hermitage
Denne lanseres høsten 2021 i Norge. I dag er årgangene 2006 og 2007 tilgjengelig i BU.
«Kongen av Hermitage» er tilbake! Det har vært litt opp og ned med La Chapelle de siste 20 årene, men denne viser at dronning Caroline Frey har funnet frem til den ekte kongen igjen. Her er det mange lag med herlige aromaer. Fra forskjellige plots i Hermitage-åsen, med ulikt jordsmonn. Dyp rød, intens, kompleks og karakterfull. Smak av myk, mørk bærfrukt, mot sorte kirsebær, boysenbær og plommer. Innslag av mint, urter, søt lakris, lær og fat. Svært nøysomt eiket. Dyp, mineralsk, lang, merkbare tanniner. Legg i kjelleren 15-25 år.
Mat: denne tåler det mest av vilt eller gode kjøttretter, som grillet entrecôte og helstekt indrefilet.
Produent: Paul Jaboulet Âiné.

På Vinmonopolet finner du i dag 11 forskjellige Jaboulet-viner, deriblant Hermitage La Chapelle Rouge i årgangene 2006 (kr. 1490,00) og 2007 (kr. 1222,00).
2019-årgangen av Hermitage La Chapelle Rouge vil bli lansert på Vinmonopolet i september 2021.

Dette er listeføringene:

Hvite:
Jaboulet La Paralléle 45 Blanc Côtes du Rhône 2019 (varenr. 537801, kr. 164,90)
Jaboulet La Chevalier de Sterimberg Hermitage Blanc 2017 (varenr. 5378701, kr. 494,90)

Røde:
Jaboulet Paralléle 45 Rouge Côtes du Rhône 2019 (varenr. 786401, kr. 159,90)
Jaboulet Le Paradon Beaumes de Venice 2018 (varenr. 2035701, kr. 214,90)
Jaboulet Les Jalets Crozes Hermitage 2017 (varenr. 662701, kr. 234,90)
Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas 2017 (varenr. 7823801, kr. 234,90)
Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2012 (varenr. 5043901, kr. 334,90)
Jaboulet La Maison Bleu Hermitage 2013 – tidligere kjent som Le Petit Chapelle (varenr. 5710301, kr. 499,90)
Jaboulet Hermitage La Chapelle 2007 (varenr. 8193201, kr. 1222,00)
Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 (varenr. 6570201, kr. 1490,00)

Sterkvin:
Jaboulet Le Chant des Griolles Muscadet de Beaune de Venice 2018 (varenr. 4107002, kr. 229,90)

Etterord:
USAs tredje president Thomas Jefferson (fra 1801-1809), reiste mye i Europa, og skrev utførlige notater om sine besøk på restauranter/taverner og ikke minst om gode viner han hadde funnet. Jefferson besøkte også Tain, og laget følgende rapport:

Tains. Do not go to the tavern at the Post house, the master of which is a most unconscionable rascal. There is another tavern before you get to that which has a better mien. On the hill impending over this village is made the wine called Hermitage, so justly celebrated. Go up to the hermitage on the top of the hill, for the sake of the sublime prospect from thence. Be so good as, for me, to ask the names of the persons whose vineyards produce the Hermitage of the very first quality, how much each makes, at what price it is sold new, and also at what price when fit for use. Be particular as to the white wine, and so obliging as to write me the result.