Drueleksikon

Her vil du finne en liste og en beskrivelse over all verdens druer.

 

Jeg er bare så vidt kommet i gang.

 

RØDVINSDRUER

Merlot
I utgangspunktet en fransk drue, der den er en av to hoveddruer i Bordeaux, først og fremst i Pomerol og Saint Emilion (skal være dokumentert i bruk alt i 1784). Også hyppig i bruk i Languedoc-Roussillon.
Men Merlot finnes nå over hele verden, og lager også gode viner mange andre steder enn i Frankrike. Kanskje først og fremst i Italia, Chile, Spania, Australia og USA.
Selve vindruen er ganske liten, med tykt, mørkeblått skall. Navnet Merlot sies å stamme fra det franske ordet Merle, som er et navn brukt på svarttrosten.
Merlot modner tidlig, og er populær som blandingsdrue, men lager også fantastiske endrueviner.
Smaken kan variere fra de modne, fruktige, saftige moderne utgavene, med høy alkoholprosent, milde tanniner og smak av plommer og bjørnebær. I de mer avanserte vinene fra f.eks. Bordeaux finner man aromaer mer mot røde bær (bringebær og jordbær), en høyere syre og ofte noen vegetale undertoner. Den har et utmerket lagringspotensiale.
Merlot er en av verdens mest beplantede viner, bare slått av Cabernet Sauvignon (2010).
Merlot-viner går utmerket til mat, helst kjøttretter avlam, gryteretter, soppstuinger, kylling eller svin. Men også ost kan den fungere OK til.
Berømt Merlot-vin: Château Petrus

Cabernet Sauvignon

Sangiovese

Tempranillo

Mencia

Syrah/Shiraz

Malbec

Nebbiolo

Barbera

Aglianico

Garnacha/Grenache

Pinot Noir

HVITVINSDRUER

Torrontés
Dette er den mest brukte hvitvinsdruen i Argentina. Sammen med Malbec kan vi godt si at disse to er de argentinske nasjonaldruene. Torrontés-druen har karakteristika som kan minne om det vi finner i viner laget på gewurztraminer eller muskatell.
Det er gjennom DNA-tester funnet slektskap til nettopp Muscat de Alexandria, samt en mindre kjent drue kalt criolla chica. I Argentina finnes det tre forskjellige varianter av torrontés, med torrontés rioja som den mest brukte. De to andre heter torrontés sanjuanino og torrontés mendocino. Navnene bekrefter den argentinske tilhørigheten.
Viner laget på torrontés er som nevnt svært aromatiske. De kan fremstå med en aning restsødme, men er ofte svært tørre i stil, og med en god, frisk syre, ikke ulik riesling. Aromaene går i retning av eple, sitrus, pære, pasjonsfrukt, grapefrukt, appelsinskall, urter og ingefær.

Chardonnay

Chenin Blanc

Sauvignon Blanc

Albariño/Alvarinho

Godello

Greco

Fiano

Timorasso

Arneis