VinPuls har brukt sommeren til å utforske såkalte «mountain wines» (vin laget på druer dyrket i høytliggende vinmarker) i de tre andalusiske vinregionene Cádiz, Malaga og Granada. Konklusjonen etter besøk hos produsenter i disse regionene er at de lager overraskende friske, fruktige, komplekse og ikke minst særegne viner. Det skyldes bruk av bl.a. gamle, lokale druetyper. Vicente Inat hos Viñedos Verticales er kanskje den mest ekstreme, med viner på historiske druer som doradilla, pedro ximen, romé og moscatel de malaga. Navnet på vinhuset sier dessuten alt om forholdene der druene dyrkes frem. Vertikal betyr at vinmarkene rett og slett er stupbratte, med helninger på mellom 30-70 grader. Selv muldyrene sliter med å få fotfeste!
Av Ulf Dalheim, publisert 14. juli 2023
Vicente Inat er en av disse unge, spanske vinmakerne som gjerne vil utgjøre en forskjell, skape noe nytt og samtidig ta vare på landets mange tusen år gamle vindyrkingstradisjoner. Han flyttet fra Valencia til Malaga for å realisere sine planer. Der havnet han i landsbyen Moclinejo hvor han møtte Juan Muñoz Cabrera, tredjegenerasjons druedyrker og vinmaker hos Bodega Antonio Muñoz Cabrera/Dimobe, et familievinhus med historie tilbake til 1927.
Vinbusker spredt rundt i åssider
Sammen skaffet de to seg vinmarker med druetyper som var nærmest utdøende og slik startet prosjektet Viñedos Verticales. På besøk hos Vicente og Juan må man både tåle en skranglete biltur i en japansk terrengbil samt vandre i vinmarker hvor du nærmest må krype for ikke å miste balansen og rulle utfor. Men det er verdt å tåle det for å dra høyt til fjells. Utsikten fra toppene er formidabel. I horisonten ser du Middelhavet mot sør og Malaga-regionens høyeste fjell, La Maroma (2066 m.o.h), mot øst. Det hele er bare helt spektakulært, med små flekker av eldgamle vinbusker spredt rundt i åssidene.
De første vindruene kom til Sør-Spania med fønikerne for 3000 år siden, så det er mye historie å grave i om man fordyper seg i Andalucías røtter innen vindyrking. Noen steder finner man vinstokker som er flere hundre år gamle, som både har overlevd phylloxera og nedgangstider hvor vinplanter ble erstattet med tropiske frukter som mango og avokado, rett og slett fordi bønder måtte finne på noe nytt å dyrke for å overleve. I dag er prisen også på disse fruktene blitt så lav at noen har begynt å plante andre, mer attraktive frukttrær, som kakao (!).
På tide å bygge opp Malaga-vinene igjen
For 150-200 år siden var Malaga-viner, helst de søte på moscatel og pedro ximén (=pedro ximénez), blant verdens mest ettertraktede og kostbare viner. Så stupte etterspørselen brått. Søte tyske rieslingviner og franske Sauternes kom inn på arenaen og erobret folks ganer.
-Det er på tide at Malaga-viner gjenvinner sin status som høykvalitetsviner, mener Vicente Inat. I tillegg til sitt eget prosjekt sammen med Juan Muñoz Cabrera i subregionen Axarquia i Sierras de Malaga, jobber han som vinmaker for to vinprodusenter i Ronda (Bodega Lunares og Bodega Descalzos Viejos) og ett i Huelva. Kona Ana de Castro er vinmaker hos Bodega La Melonera i Ronda, også det et vinhus på spesialiserer seg på eldgamle, nærmest utryddede druer, med druenavn som la melonera, blasco, morisco, platera og quiebrantinaja. Det er nok mye prat om sjeldne druer ved kjøkkenbordet hjemme hos Ana og Vicente!
-Jeg elsker dette området som utvilsomt gir de friskeste vinene du kan finne fra Andalucía. Jordsmonnet er steinrikt, med en fin blanding av gneis, fyllitt og skifer. Druene vi kan dyrke her gir flott syre og en fantastisk mineralitet, sier Vicente og bøyer seg ned og plukker opp eksempler på de tre steinartene du finner i vinmarkene. Det er ikke mye jord eller sand der, mest stein og porøst fjell. Vinplantene får en tøff jobb med å få røttene til å gå dypt nok ned, men gjør de det, møter de også på leire som holder bedre på fuktigheten. -De klarer seg godt, selv om vi ikke har noe system for eller tillater vanning her, forklarer Vicente.
Begrenset volum fra spredte vinplanter
Vi ser rundt oss. Buskene er irrgrønne og struttende. Som noen ungfoler. Men løfter vi på greinene, ser vi tykke, knudrete, grove røtter som har overlevd både tørkeperioder og sykdomsangrep. De ligger spredt rundt med god avstand til hverandre. Det er ikke volumet som betyr noe her. Enkelte steder er man nede i 1000 kilo druer er hektar. Ellers i Spania er 8-9000 kilo det vanligste ved innhøstingen.
-For 50 år siden var det 2000 familier rundt her som laget vin du kunne kjøpe. Fortsatt lager mange vin til eget bruk, men kommersielt er det nå bare 9-10 vinprodusenter igjen i Axarquia. Bodega Ordóñez er den største. Dimobe lager rundt 100 000 flasker i året, hos Viñedos Verticales nærmer vi oss 40 000 flasker totalt, fordelt på seks forskjellige viner. Vi disponerer rundt 10 hektar med vinmarker, hvorav seks av dem er våre egne. Blant de vi kjøper druer fra er to fantastisk flotte vinmarker med syrah og garnacha. Vi kunne rett og slett ikke takke nei da vi ble tilbudt druene derfra, selv om vi helst vil jobbe med de lokale druene for Axarquia. Kvaliteten var bare eksepsjonell, forteller Vicente Inat.
Høster druer i nærmere tre måneder
Så langt sør i Spana skulle man tro at innhøstingen skjer tidligere enn lenger nord i landet (som i Rioja, Ribera del Duero, Galicia etc). Neida. De første druene kan høstes i begynnelsen av august. Men så foregår innhøstingen til langt ut i oktober. Det er en utfordring det også. Å ha mannskap til å bringe inn druer gjennom over to måneder. Det er ikke alle arbeidere som vil jobbe under slike krevende geografiske forhold heller.
Vicente ber meg smake på noen moscatel de malaga/alejandria-druer. Dypgrønne på farve, sprøtt skall og en fabelaktig syre. -Ja, ikke sant, sier han. -Moskatell-druene kan godt karakteriseres som «Axarquias riesling».
Etter rundturen oppe i åsene (Axarquia har flere små sidedaler, så det er mange bratte vinmaker) ender vi opp i vinkjelleren hos Muñoz Cabrera-familien. Det viser seg at Juan og hans bror og søster har tre hus nærmest sammenbygd midt inne i landsbyen Moclinejo. Så vinkjelleren er en labyrint som går under alle de tre husene. Ikke det enkleste stedet å jobbe med vin, men du verden så sjarmerende. Innerst inne finner vi et rom med skikkelig gamle vintønner med en slags solera-versjon av både tørre og søte viner på pedro ximén og moscatel. 1974 leser vi på ett av fatene Vicente henter opp noen edle dråper fra som jeg får smake.
Stål, sement og foudres, og noen spesielle “egg”
Men først smaker vi oss gjennom de seks vinene Viñedos Verticales har på markedet. La Raspa Blanco, La Raspa Tinto, Filitas y Lutitas, Magnético, El Camelón og Noctiluca (søt). Vi tester tilgjengelige årganger på flaske og nye årganger som fortsatt ligger lagret på fat. Vicente og Juan bruker både ståltanker, sementtanker og foudres underveis i prosessen.
Men mest spesiell er tre varmtvannstanklignende sementtanker fra 1917, støpt før begrepet «sementegg» ble kjent og lansert som det nye, store for vinmakere verden over for 15-20 år siden. De tre sementeggene er noe Juans bestefar fikk laget da han startet med vin i 1917. De ble kastet da epoxy gjorde sitt inntog i vinindustrien og ble først gjenfunnet delvis nedgravd utendørs for noen år siden. Vicente og Juan bestemte seg for å pusse støvet av dem og ta dem i bruk igjen.
Inne i et annet av kjellerrommene henter Vicente opp vin fra to middels store eikefat som han vil at jeg skal smake på og si min mening om. Det er en ny vin han eksperimenterer med. På moscatel de malaga-druer, høstet på tre forskjellige tidspunkt. Først som en slags green harvest tidlig i august, druer fulle av frisk syre. Dernest druer høstet som normalt i september, perfekt modne. Og til slutt innhøstning nr. tre, i oktober, med druer som nærmest er i late harvest-modus.
-Oj, utbryter jeg. Dette var spesielt og annerledes. Men utrolig godt!
-Vil lage “freaky wines”, en vin kommer fra gamle brandyfat
Vicente smiler lurt og nikker fornøyd. Før han tar meg med til nok et lite rom i kjellerlabyrinten. Der viser han meg tre store, gamle og tilsynelatende slitne eikefat. Mørke og til dels sprukne utvendig, men laget av tykke treplanker, så innvendig er de helt tette. Fatene kommer fra den nå nedlagte Malaga-kjelleren til brandyprodusenten Larios. De har inneholdt den kjente brandyen 1866, en av de beste du får kjøpt i Spania. Nå er de fylt opp med hvitvin fra Viñedos Verticales. Nok en spennende, ny vin som Vicente og Juan vil lansere i årene som kommer.
-Vi kommer med noen mer «freaky wines» etter hvert, viner hvor vi er enda mer eksperimentelle. Dette blir nok viner for de spesielt interesserte, men det er morsomt for oss å jobbe med dem, sier Vicente.
Et annet nytt prosjekt er hvor vin som kunne blitt til den hvite Filitas y Lutitas, med hvor vinen får lagring under flor (=naturlig gjærlag), som i Jerez. «Floritas» blir navnet på den. En tredje nyhet blir en vin kalt Rocalima, laget på 100 prosent doradilla-druer. Vicente tror han blir den første i verden med en ren doradilla-vin. 1000 flasker fra 2021-årgangen, 1400 flasker fra 2022.
Duoen laget sin første årgang i Moclinejo i 2015. Kun noen få tusen flasker. Så har de sakte bygd opp volumet etter hvert som de har fått kjøpe flere vinmarker og fått avtaler med andre druebønder i Axerquia-området. Men Vicente Inat tror ikke det blir så mye mer enn de 40 000 flaskene de er oppe i nå. Det virker å være passende volum for Viñedos Verticales. Det gjelder å ha full kontroll på kvaliteten hele veien.
Viñedos Verticales i Norge
Dette er de tre vinene fra Viñedos Verticales som per i dag importeres til Norge av importøren Autentico:
La Raspa Moscatel y Doradilla 2020
Spania, Sierras de Malaga, Axerquia
Bestilling – nr. 12663401
Kr. 179,90, 0 – 3 år
Morsom og interessant hvitvin fra Sierras de Málaga, nærmere bestemt Axarquia på grensen mot Granada-provinsen. Moscatel-druen har vært her veldig lenge, og omtales gjerne som Moscatel de Málaga. Her blendet med den lokale druen doradilla, som ofte gir volum og saltmineraler, mens moscatel først og fremst er frisk og aromatisk. Tropiske frukter, fersken og moden sitrus. Saftig. Vel verdt å sjekke ut. Flott sommervin!
Produsent: Viñedos Verticales
Importør: Autentico
Filitas y Lutitas Moscatel y Pedro Ximén de la Axerquia 2020
Spania, Sierras de Malaga, Axerquia
Bestilling – nr. 12663301
Kr. 319,90, 0 – 6 år
Helt tørr vin, med under 1 gr/l restsukker. Moscatel-druene gir friskhet og masse aroma, pedro ximén-druene, som trives i varmt klima, gir mer kropp, syre og lagringspotensiale. Masse å hente ut av smaker og dufter her, for dette er en kompleks vin med stor munnfølelse. Saftig og åpen. Fersken, steinfrukter, mandler, hvite blomster, ville urter og et morsomt saltpreg. Lett oksidativ, med hint mot tørr, frisk sherry. Prøv den med stekt fisk, lyst kjøtt eller spekemat. men anvendelig til mye forskjellig.
Produsent: Viñedos Verticales
Importør: Autentico
Noctiluca Moscatel de la Axerquia 2020
Spania, Sierras de Malaga, Axerquia
Bestilling – nr. 12663502
Kr. 329,90, 0 – 3 år
Druer fra en av de første vinmarkene som ble gjenplantet etter phylloxera-pandemien. En fenomenal søt moscatel på druer fra over 130 år gamle upodede vinstokker. Selv beskriver produsenten vinen som «vår gudinne, sensuelt søt, fengslende syre». Druene er soltørket i små kasser i hele klaser, med stilken opp, hvor klasene blir snudd etter noen dager. Mot rosiner når de presses. Dyp strågul farve, nydelig balanse mellom sødme og syre. Modne tropiske frukter, aprikos, fersken, bakte sitroner. Hvite blomster, mineraler, steinfrukt. Intens og lang.
Produsent: Viñedos Verticales
Importør: Autentico