En gresk åpenbaring fra Naoussa

Greske viner har lenge hatt et litt dårlig image og vært lite ettertraktet internasjonalt. Den unge vinmakeren Apostolos Thymiopoulos har klart å gjøre noe med det med sine elegante, heftige viner på xinomavro-druer dyrket i Naoussa nord i Hellas. Hans Naoussa Alta 2018, som er tilgjengelig i BU på Vinmonopolet, er et strålende eksempel på hvor godt gresk vin kan smake. Sammenligningen med Piemonte er ikke tilfeldig.

Av Ulf Dalheim, publisert 16. februar 2021

Han er en skinnende ny stjerne på den greske vinhimmelen, Apostolos Thymiopoulos. Noen sier til og med at han er «the godfather of xinomavro», rett og slett kongen av en av de mest berømte, stedegne greske vindruene (det finnes visstnok 330 forskjellige vindruer som dyrkes rundt om i landet).

Xinomavro, eller xynomavro som noen også skriver navnet, betyr «svart syre» og henspiller på at dette er en drue som gir mye syre og tøffe tanniner og derfor har godt av lang lagring, som en Barolo fra Piemonte. I noen år kan det til og med være vanskelig å få den moden nok, så innhøstingen pågår gjerne langt utover i oktober måned.

Ti ulike viner på xinomavro-druer

Apostolos Thymiopoulos er kalt en magiker med xinomavro-druen som er hoveddrue i Naoussa nord i Hellas. Foto: Thymiopoulos Vineyards

Apostolos har valgt å rendyrke viner på xinomavro. Totalt lager han ti forskjellige utgaver på denne druen. Det har gitt Apostolos en helt egen status. Og så har han lyktes med å vise og overbevise et internasjonalt publikum om at xinomavro-viner er noe helt spesielt, vel verdt å jakte på. 85-90 prosent av produksjonen på mellom 500 000 – 550 000 flasker ved Thymiopoulos Vineyards går nå til eksport.

Thymiopoulos-familien holder til et stykke nord i Hellas, i en liten region kalt Imathia i Naoussa/Makedonia. Vinmarkene er delt mellom slake åser ved landsbyen Trilofos, hvor produksjonsanlegget ligger, og mer kupert terreng ved den høyereliggende landsbyen Fyria ved foten av Vermio-fjellet. Der går vinmarkene opp mot 650-700 m.o.h. Selv om det er under ti minutters kjøring (7 km) fra den ene landsbyen til den andre, er det stor forskjell på mikroklima og jordsmonn.

-Vi ønsker å skille oss ut, vise frem en ekte gresk drue og ikke minst påpeke kvaliteten og den spesielle karakteren du kan finne i en kvalitetsdrue som xinomavro. Vi har et ekstremt terroir her, og xinomavro-druen er forskjellig fra mye annet innen vinverdenen. Det er vår styrke. Samtidig må vi få folk til å stole på oss og være villige til å betale det som disse vinene er verdt. Det skulle ikke vært nødvendig, men det er dessverre ikke til å komme bort fra at gresk vin har hatt et litt frynset rykte, som dårlig billigvin. Men heldigvis øker vi raskt, og det er morsomt at vi er med på den økte interessen for gresk vin som vi oppfatter er i Norge for tiden, sier eksportansvarlig Aimilios Andrei som VinPuls nylig møtte i en digital smaking av fire viner fra Thymiopoulos Vineyards.

Startet i 2005 med “Ghi kai Uranos” (=jord og himmel)

Vinmakeren Apostolos Thymiopoulos kommer fra en familie som har dyrket vindruer gjennom mange generasjoner, men han laget sin første vin presentert under familienavnet så sent som i 2005, etter å ha studert ønolog ved universitetet i Athen. Debutvinen kalte han Ghi kai Uranos, eller «Terre et Ciel». Det vil si, på etiketten står det «jord og himmel» på fem forskjellige språk; fransk, tysk, engelsk, kinesisk og gresk. Så det er bare å velge ut fra hvor du bor, eller hvilket språk du snakker, hva du vil kalle vinen.

Xinomavro-vinmarker i Naoussa. Foto: Thymiopoulos Vineyards

Denne vinen er fortsatt en av hans viktigste lanseringer, men er altså fulgt opp av et titalls andre viner på xinomavro. Unntaket er Atma Red som har en andel mandelaria-druer, dyrket og vinifisert på Santorino.

-Bærekraft viktigere enn merkelapper

Mange vil oppfatte arbeidet ved Thymiopoulos som både økologisk og biodynamisk, men Aimilios Andrei vil ikke at jeg skal sette en slik «merkelapp» på vinhuset. Han er mer fortrolig med å påpeke at alt de gjør skal være bærekraftig.

-Å sette etiketter som økologisk eller biodynamisk på oss blir ikke riktig. Akkurat det temaet er litt for stort, og vi kan ikke følge et strikt mønster av regler når vi arbeider. For hver vinmark er forskjellig og må behandles ulikt. Apostolos eksperimenterer med ulike prosesser når han lager vin, understreker Aimilios.

Mikroklimaet i vinmarkene er påvirket av den geografiske beliggenheten, med Balkan mot nord og både fjell og sjø ikke langt unna. Det gir god sirkulasjon av luft for vinplantene, som er viktig når varmen blir for trykkende. Samtidig er Naoussa så langt nord i Hellas at temperaturforskjellene mellom dag og natt kan være store, fra 30 grader om dagene til 15 grader om natten. Utfordringen er som nevnt at xinomavro-druer krever lang modningstid.

-Ved siste innhøsting (2020) var vi ikke ferdig med plukkingen før 9. november. Hvor tidlig vi kan høste kommer an på vinmarkens beliggenhet. Vi får alltid modne druer, men om Apostolos ikke synes at druene egner seg godt nok for de røde vinene, bruker han druene til rosévinen han også lager på xinomavro-druen, forteller Aimilios.

Rosévin slippes først etter mange år

Rosévinen fra Thymiopoulos er et kapittel for seg selv. Den er veldig forskjellig fra mye av det som lanseres av rosé. Vi får håpe den norske importøren kan ta inn noen flasker, for dette er spesielt og spennende. Druemosten gjennomgår en lang maserasjon (farveuttrekk), gjerne ti timer eller mer. Etter gjæring legges vinen så på gamle 500-liters fat i minst fire år. Men selv om den så flasketappes, så holdes den igjen på vinhuset for ytterligere lagring. Siste år ble 2000 flasker fra 2007-årgangen gjort tilgjengelig for markedet. Denne vinen er først og fremst ment som en matrosé.

Thymiopoulos Vineyards bruker kun naturlig gjær, og så lite svovel som mulig. Alle vinmarkene vinifiseres separat. Totalt henter de druer fra 28 ulike vinmarker. Totalarealet er 90 hektar, hvor av 40 hektar er egne. I Naoussa-området har mange familier fortsatt hver sin lille vinmark. I tillegg til druer høstes det mye fersken fra store ferskenplantasjer i Naoussa. Og så har man naturligvis olivenoljeproduksjon.

Xinomavro-druene kjennetegnes ved sine små klaser og små bær. Den er en produktiv drue som gjerne leverer 10 hektoliter per hektar. Apostolos begrenser uttaket til maks åtte hektoliter. I vinmarkene ønsker han stort biomangfold og intervenerer lite. Mellom radene og rundt vinstokkene får naturlig vegetasjon vokse fritt. Det ser gjerne ut som en uberørt utmark, for pløying mellom vinrankene skjer bare hvert 9. eller 10. år. Det handler om å la vinmarkene finne sin naturlige balanse. Som gjødsel brukes kun egen kompost og det gjennomføres aldri «green harvest».

All vegetasjon får vokse “vilt” sammen med druestokkene i vinmarkene. Biodiversitet er viktig for Thymiopoulos som kun pløyer i vinmarkene hvert 9. eller 10. år. Foto: Thymiopoulos Vineyards

-Xinomavro-viner er ment for lagring, understreker Aimilios Andrei. Han har smakt utgaver fra 60- og 70-tallet som bare har vært helt «amazing», som han uttrykker det. Vinene fra 2005 er fortsatt unge, og årgangene 2011-2012 begynner så vidt å vise seg frem. I produksjonen brukes det nesten utelukkende gamle fat, for Apostolos Thymiopoulos mener at xinomavro ikke bør få ny eik. Han har bare gjort ett unntak, det var en vin for det amerikanske markedet, hvor ny eik ble etterspurt.

-Vurderer dere å lagre vinene lenger i egen kjeller for å slippe dem senere på markedet, med tanke på at vinene egentlig bør ha noen år på baken?

-Vi skulle gjerne gjort det, men dette handler om ting som å ha kapasitet til det i egen kjeller, og er også et spørsmål om økonomi. Når man har investert for å bygge opp kapasiteten er det også viktig å begynne å tjene penger.

Valgte diam-kork fremfor naturlig kork

For å unngå korkproblemer med vinene sine har Thymiopoulos Vineyards valgt å bruke de nye diam-korkene. Dette er en type kork som gjennom en diamant-teknologi er satt sammen av 95 prosent behandlet naturlig kork blandet med akrylat og polyuretan. Denne korktypen skal garantere at man unngår TCA-sopp.

-Disse korkene har en høy pris, men vi unngår infiserte korker og ødelagte viner, noe som er bra både for oss og for konsumentene. Vi har ofte fått dårlige naturkorker levert fra Portugal, og endret til diam fra 2011-årgangen. For 2015-årgangen brukte vi likevel noe naturkork. Vi var tidlig ute med diam, så vi er litt vare på reaksjonene fra markedet, forklarer Aimilios.

-Hvordan har det gått for dere gjennom korona-pandemien i 2020?

-Ettersom vi er så eksportorientert som vi er, så har vi gjort det bedre enn mange av våre greske kolleger i vinbransjen. Markeder som UK har tilbakegang grunnet mye lockdown. Sverige og USA har også kjøpt mindre vin, mens f-eks. Canada har vært bra for oss. Og en ekstra takk til dere i Norge, som virkelig har oppdaget vinene våre! Vi er klare for å sende mer vin til dere, svarer Aimilios Andrei.

Fire xinomavro-viner fra Thymiopoulos

Thymiopoulos Atma Red 2019
Rødvin
Hellas,  Naoussa/Santorini
Bestilling – nr. 12206901
Kr. 164,90, 0 – 5 år
Laget på 70% xinomavro og 30% mandelaria, sistnevnte en drue som dyrkes mest på Santorini og Kreta. Den gir mye farve, syre og tanniner. En vin med overraskende kjølig karakter. God saftighet, moden frukt (skogsbær og kirsebær), lett floral, hint av urter og rene tanniner. Spennende!
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Importør: Vinarius

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019
Rødvin
Hellas,  Naoussa
Bestilling – nr. 11441301
Kr. 194,90, 0 – 5 år
Fra yngre vinstokker (7-10 år i snitt). Saftig, lett syrlig fruktbilde, leskende og fast. Smak av søte kirsebær, bringebær og syrlige skogsbær, urter og krydder. Tørr stil, noe tanniner.
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Importør: Vinarius

Thymiopoulos Naoussa Alta 2018
Rødvin
Hellas, Naoussa, Imathia/Makedonia
Bestilling – nr. 11441401
Kr. 214,90, 0 – 10 år
Flott vin som viser xinomavro-druens eleganse og dybde. Delikat, presis og moden frukt, bra kompleksitet, smak av skogsbær, kirsebær, blomster og urter. Hint av kokt tomat og trøffel.
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Importør: Vinarius

Thymiopoulos Earth and Sky (Ghi kai Uranos) 2018
Rødvin
Hellas,  Naoussa
Bestilling – nr. 11441201
Kr. 300,00, 0 – 15 år
Intens og kompleks vin med robuste tanniner. Solid lengde, tett og ung frukt mot mørke skogsbær og plommer. Innslag av trekrydder, tørkede urter, tomater og sorte oliven.
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Importør: Vinarius