En grüner går bra til villkveita

Det er tid for noe godt med fisk, sier kokkene ved Sellanraa Bok & Bar som er «Månedens restaurant» her på VinPuls. Denne fredagen byr de på bakt blomkål med kveite, og den bør helst ikke være oppdrettsfisk.

 På Sellanraa serveres det til daglig lette og friske lunsjretter med fokus på lokale råvarer fra gårder i området, friske grønnsaker og kjøtt fra hele dyret. De kjøper gjerne inn hel sau og gris, som de bearbeider og bruker både som pålegg og til lunsj.

Når det kommer til fisk bør den helst være villfanget, som anbefalingen er for denne ukens herlige rett.

Eirin og Frederic Klev (bildet t.h.) er to av fem personer bak Sellanraa Bok & Bar. Det er de som har utarbeidet de fire oppskriftene som Sellanraa serverer oss i mai. Begge har jobbet flere år i Oslo på blant annet Strand Restaurant, Ylajali, Fauna og Kulinarisk Akademi, før de flyttet til Trondheim og startet både familie og kafe sammen. Før de startet Sellanraa var Frederic blant annet innom Credo.

De liker å jobbe tett sammen, og er glad i enkel og ærlig mat, med råvaren i fokus. Grønnsaken spiller hovedrollen på tallerkenen, mens de prøver å begrense mengden kjøtt og fisk i måltidet. Dette er en fin måte for folk flest å tenke mer bærekraftig på, mener de.

 Her er denne ukens oppskrift:

 BAKT BLOMKÅL MED VILLKVEITE

Dette trenger du:

Blomkål
1 stk hel blomkål
Salt
Smør
Damp hele blomkålen til den er mør, ca 15 minutter. Del den i fire biter og brun i en steikepanne på middels varme med litt olje. Når blomkålen er fint karamellisert på begge sider, tilsettes smør og litt salt.

Villkveite
200 gr kveitefilet
1 sitron
1 dl olivenolje
Salt og pepper
Gressløk

Skjær kveitefileten i fine stykker, ca 50 gram.
Lag en vinaigrette av olivenolje, sitronsaft, gressløk, salt og pepper.
Sitronsyren vil “koke” fisken, og etter et par minutter er den klar for servering.

Pynt gjerne med friske vekster fra hagen.

Vi satser på en grüner

Du trenger naturligvis en god hvitvin til denne retten. I valget denne gangen lar jeg meg påvirke av over 100 VinPuls-medlemmer som sist mandag stemte frem Weingut Rabls Grüner Veltliner Käferberg 2016 (varenr. 8083101, kr. 230,40) som «Messens vin» i konkurranse med 19 andre østerrikske viner på grüner veltliner-druen.

Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2916

Denne druen, som betegnes som Østerrikes nasjonaldrue, er veldig anvendelig til mat, pga av sin aromatiske fremferd, men også fordi den ofte gjenspeiler jordsmonnet den er dyrket i, hvilket gjerne betyr en flott mineralitet. Andre aromaer du finner i en grüner veltliner er ofte hvit pepper, moden tropisk frukt, krydder, eple, sitrus og honning.