En ny østerriksk stjerne

Det dukker stadig opp nye spennende vinprodusenter verden over. Mange av dem tenker nytt, enten de har arvet et vinhus, startet å tappe egen vin etter at familien i generasjoner kun har dyrket og solgt druer, eller rett og slett bare er nykommere som vil prøve seg i vinens verden. Petra Unger fra Østerrike overtok etter en pappa som hadde begynt med vin som hobby. Hun har på tyve år tatt familiebedriften i Kremstal til et helt nytt nivå

Av Ulf Dalheim, publisert 19. august 2020

Faren Wolfgang Unger startet med drueplanter som en ren hobby i egen hage i landsbyen Furth-Palt bei Göttweig i 1964. Men som mange hobbygartnere, så vokser både plantene og hobbyen seg raskt ut av «bare noe jeg holder med på for gøy»-stadiet. For Wolfgang Unger var året 1987 vendepunktet. Da hadde han gjennom 23 år plantet så mange vinstokker i og utenfor egen hage at han kunne begynne å lage egen vin.

Les også om Barolos første biodynamiske produsent:

Utdannet i Wien, praksis i California

Aktiviteten vokste jevnt og trutt frem til han døde i 1999. Men da var datteren Petra klar til å føre arven videre, etter å ha gjort unna studier innen jordbruk og ønologi ved universitetet i Wien, og hatt praksis hos vinprodusenter i California (Napa Valley).

Hun jobber nå med 11 hektar vinmarker, fordelt på 28 parseller rundt om i Kremstal, på begge sider av elven Donau. Mest på sydsiden, der vinmarkene ligger på rundt 280 m.o.h. ved foten av Göttweig-åsen, der vi finner områdets mest kjente landemerke – et benediktinerkloster fra 1083. Kremstal er nå en egen appellasjon i Østerrike, etter at den frem til 2007 ble regnet inn under Wachau. Noen mener at det er i Kremstal de beste vinmarkene finnes.

Les om Black Stallion i Napa Valley:

Vinplantene som Petra Unger henter sine druer fra er fra 1961 og oppover. De vokser i stor grad på terrasser formet naturlig av isbreer fra istiden. Jordsmonnet er preget av løss (sand og småstein), grus, elvedeposit, silt og kalk. Årsproduksjonen ved vinhuset er på rundt 80 000 flasker. 60 prosent er grüner veltliner, men Petra Unger lager også viner på riesling, sauvignon blanc, gelber muskateller, zweigelt, pinot noir, merlot og cabernet sauvignon. Totalt har hun rundt 15 forskjellige etiketter, inkludert en flaskegjæret sekt (PetNat).

Riesling-vinene kommer fra kjente terrasser som Gaisberg og Hinters Kirchl, mens vinmarkene i Göttweig-åsen har navn som Gottschelle, Oberfeld, Fuchaberg og Zellerkreuz. Der hentes de beste grüner veltliner-druene.

Spanske Juve y Camps lager kvalitets-cava:

Aktiv og dedikert vinmaker

Petra Unger er en engasjert og aktiv kvinnelig vinmaker, bl.a. som en av medlemmene i foreningen “11 Frauen & Ihre Weine”. Foto: Unger

Petra Unger er en aktiv og dedikert vinmaker. Vinhuset Weingut Petra Unger er medlem av ÖTW (Österreichischen Traditionsweingüter), og Petra henter druer fra parseller i vinmarker som av ÖTW har fått kvalitetsbetegnelsen Erste Lage.

I tillegg har hun engasjert seg i en forening som kaller seg «11 Frauen & ihre Weine». Blant de elleve er også Heidi Schröck, Birgit Eichinger, Jutta Ambrositsch og Silvia Heinrich. De påstår ikke at kvinner trimmer vinplantene bedre enn menn, er dyktigere traktorkjørere eller pløyer vinmarkene penere osv. Men de hevder at når kvinner lager vin, så får du en vin som mange menn skulle ønsket de kunne lage! Hvorfor det? Nei, det ønsker de å holde for seg selv…

Hemmeligheten bak Petra Ungers flotte viner er lettere å avsløre. Hun bare elsker jobben sin, det å være ute i vinmarkene, være i harmoni med naturen, og deretter bringe resultatet av det hun har dyrket frem ute inn til vinhuset og så foredle det på best mulig måte. Karakterfulle viner, har mange sagt om det hun tapper på flaske. Høy standard, pent priset, er en annen uttalelse. Nylig så jeg en norsk blogger skrive at vinene fra Petra Unger var elegante og frembragte solskinn og glede.

Bli medlem av VinPuls på Facebook:

Harmoni i naturen

Selv sier hun at «mindre er mer». Har du gjort et godt arbeid ute i vinmarkene, og du ved innhøstingen plukker druene dine varsomt for hånd, så skal du ikke gjøre så mye mer enn å la vinene få lage seg selv i vinkjelleren.

-Jeg er fascinert av det å jobbe i pakt med naturen, finne ut hvordan vi skal skape harmoni, jobbe sammen mot det endelige produktet, sier Petra Unger.

Tre viner å få kjøpt i Norge

Weingut Petra Unger er i dag representert med tre viner på Vinmonopolet. Ungers Rosé vom Zweigelt 2019 var en av få viner som oppnådde terningkast 6 i VinPuls sin store test av roséviner i sommer, der over 100 roséviner ble testet.

Her er omtale av de tre Unger-vinene i Norge:

Unger Ried Gottschelle «Furth-Göttweig» Grüner Veltliner Erste Lage Kremstal DAC Reserve 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Basis – nr. 11124401
Kr. 209,90, 0 – 6 år
Moden, lett fedme, smak av tropisk frukt (fersken), sitrus, blomster, urter og mineraler. Laget på druer fra 55 år gamle vinstokker. Fire måneder på bunnfall før ytterligere ni måneders lagring før tapping. Passer til mye sjømat og rike fiskeretter samt asiatisk.
Produsent: Weingut Petra Unger
Importør: Roxy Wines

Unger Ried Gaisberg «Kremstein» Erste Lage Kremstal DAC Reserve Riesling 2018
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Basis – nr. 11124301
Kr. 224,00, 0 – 4 år
Fyrrig og kraftfull grüner, saftig og fruktig med smak av gule epler og hvitpepper, steinfrukt, krydder, honning, ingefær og mineraler. Perfekt til fisk og skalldyr, gjerne grillet, ovnstekt svinekjøtt samt vårruller og lyst kjøtt
Produsent: Weingut Petra Unger
Importør: Roxy Wines

Unger Rosé vom Zweigelt 2019
Rosévin
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Bestilling – nr. 11814401
Kr. 189,90, 0 – 1 år
Dette skrev jeg da denne ble smakt i rosévintesten: Flott, frisk, strukturert og leskende østerriksk rosé. Petra Unger er en kommende stjerne i vinverdenen. Her leverer hun en herlig rosé på øverste hylle. Tørr stil, saftig, bred smakspalett med innslag av rips, rabarbra, fersken, aprikos, blomster og urter. Lett mineralsk, bra lengde.
Produsent: Weingut Petra Unger
Importør: Roxy Wines

Info:
Betegnelsen DAC står for Districtus Austraie Controlatus, som betyr at druene og vinene skal komme fra et klart definert geografisk område. I tillegg er det krav om alkoholprosent. DAC Reserve-vinner skal ha minst 13 prosent alkohol.
Kun grüner veltliner- og riesling-viner kan bruke DAC-betegnelsen. DAC Kremstal ble innført i 2007.