Napa Cab for hvermannsen

Napa Cabs har for mange vært ensbetydende med intense, overeikede og tungt ekstraherte rødviner basert på Bordeaux’ kongelige drue cabernet sauvignon. I nyere tid opplever vi at de beste cabernet-vinene fra Napa Valley er blitt mer moderne og harmoniske. Men fortsatt er de ofte veldig høyt priset. Black Stallion Estate Winery leverer bra kvalitet til overkommelige priser.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. august 2020

Ja, jeg kunne ha skrevet om Beaulieu, Ridge, Stag’s Leap, Ramay, Dominus, Joseph Phelps, Corison og Mayacamas i denne artikkelen om Napa Valley-viner basert på cabernet sauvignon. Enestående (kult)produsenter som alle er representert på Vinmonopolet fra tid til annen. Prisene for disse starter på 349,90 kroner (Beaulieu Napa Valley Cabernet Sauvignon) og går opp til 2637,50 for Dominus 2014.

Viner også for “folk flest”

Men så er det slik at VinPuls gjerne vil være et nettsted også for folk flest. Da gjelder det å skrive om viner og vinhus som de fleste av oss kan ha råd til å teste ut og nyte, og som gir valuta for pengene. Samtidig som de gir oss en pekepinn på hva stedet de kommer fra kan levere av vinopplevelser.

Les også om den nye kvalitetsklassifiseringen på cava:

Ralf Holdenried er vinmaker ved Black Stallion Estate Winery i Napa Valley. Han dro fra Tyskland til California for å studere – og ble der! Foto: UD


Dessuten besøkte jeg Black Stallion Estate Winery på mitt siste besøk i California og ble imponert over arbeidet winemaker Ralf Holdenried og hans team utførte. Ralf er opprinnelig fra Frankfurt og kom til California for å studere ved UC Davies. Han dro aldri tilbake til Tyskland for å lage vin ved foreldrenes lille vinhus, og har nå vært i USA i over 25 år. Sin første årgang i USA var hos Franciscan Estate i St. Helena i 1997.

Silverado Trail i Napa Valley

Som navnet indikerer, har navnet Black Stallion link til hester. Eiendommen på åtte hektar var nemlig tidligere hestesenteret Silverado Western Center som familien Indelicato (italiensk avstamning) kjøpte tidlig på 2000-tallet. Gaspare og Caterina Indelicato kom fra Sicilia til California i 1912, og Gaspare plantet sin første vinmark i Manteca i 1924. Siden har barn, barnebarn og oldebarn bygget familiefirmaet Delicato Family Vineyards opp til å bli blant de største aktørene i California.

Black Stallion er bare ett av flere vinhus de nå eier. Dette imponerende anlegget ved Silverado Trails ble åpnet i 2007, og som de fleste andre produsenter i USA kjøper de inn druer fra profesjonelle druebønder. Kun ti prosent av druene som brukes er fra egne vinmarker, resten kommer fra 70 forskjellige «blocks» i store vinmarker, alle med ulike eiere, hele 30 totalt. Black Stallion har en egen person ansatt kun for å ha kontakt med disse druedyrkerne.

Les også om vikingenes betydning for vindyrking i Chablis:

-Eierne tar hånd om arbeidet i vinmarkene, men vi følger tett med og gir våre instruksjoner. Dette er et konkurranseutsatt marked, så det gjelder å ha langsiktige avtaler og et godt samarbeid. Når vi vet at noen skal begynne med nyplanting går vi inn med penger for å sikre oss at vi kan få levert druer fra dem når tiden er inne for det, forklarer Ralf Holdenried eller Ralph Holdenredd som er navnet hans amerikanske venner bruker.

Sjelden berømte vinmarker selges

-Kan det bli aktuelt å kjøpe mer egne vinmarker?

-De mest berømte vinmarkene i dalen her vil aldri bli avertert til salgs. Men vi forsøker å ha kontakt der noe kan være mulig en eller annen gang. Det har alltid vært lukrativt å være druedyrker i Napa Valley. Det er selgers marked, og kan være vanskelig å forholde seg til for oss som jobber i vinhusene. Ofte betaler vi for mye for dårlige druer, svarer Ralf ærlig.

Black Stallon-anlegget byr på både hageanlegg og gjestehus, samt wine club lounge, restaurant, butikk og smakerom – tillegg til selve vinkjellerne. Foto: UD

Bli medlem av VinPuls på Facebook:

Han tar meg med på en omvisning i det hypermoderne og flotte anlegget, som ikke bare inneholder produksjonsarealer og lagringskjellere, men også smakerom, restaurant, butikk, hageanlegg og gjestehus. Som ventet viser kjellerne at eikefat benyttes til lagring av vinene før de kommer på flasker. Totalt 3000 «barriques» ligger stablet der. Ralf forteller at ca 600 av dem er for chardonnay-viner. Fatene brukes i 4-5 år før de erstattes. Rundt 5-600 nye fat kjøpes inn hvert år.

Nøyaktig arbeid fra vinmark til flaske

Ralf Holdenried understreker at det er et grundig arbeid som gjøres for at vinene skal bli så bra som han ønsker at de skal være. Ved Black Stallion Estate Winery produseres to serier viner. Den ene benevnes «Heritage wines» og er på druene chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon og pinot noir. For vinhusets egen vinklubb og for salg ved butikken – Tasting Room – lages en Limited Release-serie. Dessuten har de to superutgaver – såkalte High End Wines.

-Vårt nitide arbeid starter ute i vinmarkene. Jordsmonnet og hvordan vinstokkene behandles er avgjørende for hvor bra frukten vi får inn blir. Så gjelder det å jobbe nøye videre med forsiktig pressing og en kontrollert produksjonsprosess. Mitt fokus er å «oversette» aromaene fra druene på en balansert og harmonisk måte, få ut det ultimate fra druene, gjæren og fatlagringen slik at resultatet blir best mulige viner, sier Ralf Holdenried.

Bodegas Valduero er blant Ribera del Dueros beste vinhus:

Historien bak vin i Napa Valley

Før vi går til smaksnotatene på de tre Black Stallion-vinene som er tilgjengelig i Norge, la oss gå litt dypere inn i vinproduksjonen i Napa Valley:

Druedyrking har en lang historie i California, men fra tidlig av var det mest spisedruer og mange av dem vokste vilt. De første vinstokker av vitis vinifeira-familien i Napa Valley kom med den europeiske nybyggeren og pelsjegeren George Calvert Yount som i 1839 plantet en liten vinmark ved det som i dag er byen Yountville (oppkalt etter nettopp George Yount).

Men vin ble ikke offisielt laget i Napa Valley før John Prachett ved hjelp av vinmakeren Charles Krug brukte en gammel ciderpresse for å presse druer i 1857. Fire år senere etablerte samme Krug sitt eget vinhus og laget de første Napa-viner for et kommersielt marked. Så fulgte Schramsberger i 1862, Beringer i 1876 og Inglenook i 1879. Alle disse fire eksisterer også i dag. Inglenook ble faktisk premiert på messe i Paris alt i 1889, ti år etter etableringen. Mens Charles Krug ble kjøpt opp av Mondavi-familien da de etablerte seg i California.

Det har vært tunge tider

Vinindustrien i California har opplevd flere tilbakeslag. Først kom phylloxera-epidemien i 1890-årene. Deretter fulgte forbudstiden fra 1920 til 1933, da bare de som laget vin til kirken overlevde (som Beringer og Martini). Både under phylloxera-tiden, og i de 13 årene alkoholforbudet varte, ble vinmarkene gjort om til areal for dyrkning av valnøtter og plommer.

Skikkelig fart på vinproduksjonen i Napa Valley ble det først etter 1944, da syv produsenter dannet «Napa Valley Vintners Association». I dag har foreningen 525 vinhus som medlemmer, 95 prosent av dem er familieeid. Napa Valley var i 1981 det første vinområdet i California som fikk AVA-klassifisering (American Viticultural Areas). I dag er det 16 forskjellige avgrensede AVA-distrikter bare i Napa Valley.

Cabernet sauvignon står for 60 prosent

Mens USA er verdens fjerde største vinland målt i volum, der California står for 89 prosent, er Napa Valley den minste vinregionen i Statene, med bare fire prosent av totalvolumet.

Likevel liker de å skryte av at de har det mest varierte jordsmonnet, fra sjøbunn ute ved kysten til vulkansk jord oppe i høyden (600 m.o.h.). Over 30 forskjellige druetyper dyrkes i Napa Valley, men cabernet sauvignon står fortsatt for 60 prosent av vinmarksarealet.

Napa Valley ligger mellom fjellkjedene Vaca i øst og Mayacamas i vest og strekker seg fra byen Napa i syd til Calistoga ca 50 km lenger nord.

Verdensberømmelse i 1976

«Verdensberømmelse» fikk vinene fra Napa Valley i 1976 da Stag’s Leap Cabernet Sauvignon 1973 og Château Montelena Chardonnay 1973 utklasset berømte Bordeaux-slott som Mouton Rothschild i den nå så berømte blindsmakingen arrangert av engelske Steven Spurrier i Paris, gjenskapt i filmen «Bottle Shock» (Vin i vrangstrupen) i 2008.

En magnumflaske fra Stag’s Leap ble i 1992 solgt for 500 000 dollar, som er en av de høyeste prisene som er oppnådd på en flaske Napa Valley-vin til nå.

Black Stallion i Norge:

Black Stallion Chardonnay 2017
Hvitvin
USA, California, Napa Valley
Bestilling – nr. 7374501
Kr. 269,90, 0 – 5 år
Rik og fyldig, lett kremet, med smak av modne tropiske frukter (ananas, litchie), gule epler, toast, karamell og fat. Virker å ha mer fruktsødme enn den egentlig har (1,8 gr/l restsukker). Lagret seks måneder på bunnfall på 85% franske og 15% amerikanske fat, 25% nye.
Produsent: Black Stallion Estate Winery
Importør: Einar A. Engelstad

Black Stallion Los Carneros Pinot Noir 2016
Rødvin
USA, California, Napa valley
Bestilling – nr. 7267701
Kr. 299,90, 0 – 6 år
Bløt, noe sødme, smak av moreller, jordbær, mørke kirsebær, sjokolade og fat. Lett mineralitet, fin rødbærsyre. Seks forskjellige pinot noir-kloner fra Los Carneros. Lagret ti måneder på fat, 85% franske, 15% amerikanske, 20% nye.
Produsent: Black Stallion Estate Winery
Importør: Einar A. Engelstad

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017
Rødvin
USA, California, Napa Valley
Bestilling – nr. 3016101
Kr. 299,90, 0 – 9 år
Elegant laget, supertørr stil, milde og integrerte tanniner. Smak av solbær, kirsebær, bjørnebær, lett jordlig, hint av eukalyptus, mokka, cedertre og fat. 91% cabernet sauvignon, 5% merlot, 2% malbec, 1% petit verdot og 1% cabernet franc.
Produsent: Black Stallion Estate Winery
Importør: Einar A. Engelstad


P.S. Om du er på besøk i California og vil kjøpe med deg hjem en av de virkelig store vinene fra Napa Valley så er dette noen av de mest ettertraktede produsentene akkurat nå:
Ramay Wine Cellars, Diamond Creek, Dominus Estate, Coho Wines, Ridge Vineyards, Heitz Wine Cellars, Rubissow, Laurel Glen, O’Shaughnessy Estate og Justin.
Glem heller ikke de gamle storhetene Screaming Eagle, Harlan Estate, Caymus, Bryant og Schrader.