Seriøst fra Ribera del Duero

Noen av verdens mest berømte og ettertraktede viner lages i den spanske regionen Ribera del Duero, nordvest i Spania. Det holder å nevne navn som Vega Sicilia, Dominio de Pingus og Tinto Pesquera. I et landskap som geografisk og værmessig preges av det ekstreme, trives den lokale varianten av tempranillo – Tinto Fino – så godt at den frembringer viner med egenskaper vi ikke finner andre steder. Bodegas Valduero er en av produsentene som forsøker å ta det hele ett skritt lenger.

Av Ulf Dalheim, publisert 21, juli 2020

Bli medlem av VinPuls på Facebook:

For bare 40-50 år siden var Ribera del Duero et oversett område, til tross for at vindruer er blitt dyrket der i 2000 år. For det var først i 1982 at de mest seriøse produsentene i Ribera del Duero klarte å få gjennomslag for at regionen skulle få sin offisielle DO-klassifisering (Denominación de Origen).

Og mens konkurrentene Rioja (i 1991) og Priorat (i 2003) ble løftet opp til Spanias høyeste kvalitetsklassifisering DOCa (Denominación de Origen Calificada), er Ribera del Duero stadig bare en i mengden. Spania har i dag 68 vinområder med DO-status, deriblant altså fortsatt Ribera del Duero. Betegnelsen DO er ellers, fra 2016, i ferd med å bli byttet ut med klassifiseringen DOP (Denominación de Origen Protegida), men det er fortsatt lov å bruke DO på etikettene.

Les også om Chablis-produsenten Jean-Marc Brocard:

Startet i et benediktinerkloster

Gregorio Garcia Álvarez har bygget opp et imponerende anlegg ved landsbyen Gumiel de Mercado. Foto: Bodegas Valduero

Vinhuset Bodegas Valduero var ett av de første i Ribera del Duero som fikk tillatelse av den lokale Consejo Regulador til å bruke DO-betegnelsen på etikettene sine da hotell- og restaurantmannen Gregorio Garcia Álvarez startet sitt vinprosjekt tidlig på 1980-tallet. Han etablerte seg i landsbyen Gumiel de Mercado i et tidligere benediktiner-kloster. Fem år etter kjøpte han opp et nedlagt kooperativanlegg med dype kjellere (19 meter under jorda) bygget på 1700-tallet. Der gravde han en 40 meter dyp kjellergang hvor vinhuset nå har plass til 1000 eikefat for lagring av vinene de lager.

-Vi gravde oss inn i ett fjell og plantet deretter vinstokker oppå, sier Gregorio Garcia Álvarez gjerne.

Les også om Bodega y Cavas de Weinert fra Argentina:

Valgte å bygge alt fra grunnen av

Vinstokkene vokser som busker (bush vines) i Valduero-vinmarkene. Her fra tidlig vår, før plantene har begynt å spire igjen etter en hard og kald vinter: Foto: Bodegas Valduero

Det var det han gjorde da han startet vinprosjektet sitt også. I stedet for å kjøpe etablerte vinmarker, valgte Gregorio å hente stiklinger fra over 100 år gamle vinstokker og plante disse på jordstykker han ervervet seg rundt byen. I dag har Bodegas Valduero totalt 200 hektar med vinmarker der vinstokkene er fra 12 til 40 år gamle. Uttaket av druer er begrenset fra 1500 til maks 4700 kilo per hektar, langt under det som er normalt ellers både i Spania og internasjonalt.

Vinmarkene ligger rundt 840 m.o.h. og er blant de høyestliggende i Ribera del Duero. Målet er å hente ut mest mulig av stedets «terroir». Tålmodighet er et stikkord for Garcia-familien. Druene får tid både på vinstokkene og under pressingen, mens mosten/vinen får den tid den trenger både på fat og i flasker «for å utvikle seg og vise seg fra sin beste side», som vinmaker Yolanda Garcia Viadero uttrykker det.

Les om trønderen Roar Aune som lager vin i Portugal:

Viktig med balanse og harmoni

Pappa Gregorio Garcia Álvarez sammen med sine to døtre, (t.h.) vinmaker Yolanda Garcia Viadero og Carolina Garcia Viadero. Foto: Bodegas Valduero

Akkurat det med lagring er noe av det spesielle med Bodegas Valduero, hvor Gregorios to døtre Yolanda og Carolina nå har overtatt hovedansvaret. Yolanda er utdannet både agronom og ønolog, og har sine helt egne tanker om hvordan vinene fra Valduera skal lages og behandles. Kort fortalt kan det oppsummeres ved at vinene får lengre tid på både fat og flasker enn den lokale vinloven krever før vinen sendes ut til konsumentene.

-Det handler om syren og tanninene som du finner i tinto fino-druene. For å skape den riktige balanse og harmoni i vinene må vi bruke tid. Det er derfor vi lagrer vinene lenger enn det påkrevde både på fat og på flaske. Vi «leker med» eikefatene på samme måte som en maler bruker forskjellige farvenyanser i sine malerier. Vi går den ekstra mila, sier Yolanda Garcia Viadero.

Bodegas Valduero henter eikefatene sine (225 liters) – fransk, amerikansk og øst-europeisk eik – fra seks ulike fatprodusenter og lar også vinene bli en blend av vin lagret på forskjellige typer fat.

Kjelleren under Valduero-bygningene er 40 meter dype og en kilometer lange. Her ligger over 1000 eikefat, amerikanske, franske og øst-europeiske. Foto: Bodegas Valduero

Reserva-vin med 48 måneders lagring

De tre hovedvinene fra Bodegas Valduero har de tradisjonelle betegnelsene Crianza, Reserva og Gran Reserva. Reserva-vinene, hvor kravet fra myndighetene er minst tre års lagring, får hos Valduero 30 måneder på fat og 18 måneder å flaske. Mens Gran Reserva-vinene lagres 48 måneder på fat og 40 måneder på flaske.

I tillegg har Bodegas Valduero tre spesielle viner – Una Cepa, Valduero 6 años og Valduero 12 años. For Una Cepa lages hver flaske av druer fra en enkelt vinplante, mens de to andre får henholdsvis seks (tre år på fat, tre år på flaske) og tolv års (fire år på fat og åtte år på flaske) lagring før de slippes på markedet. Den sistnevnte lages i 838 flasker og selges for rundt 7000 kroner flaska. Det sies at enkelte liebhabere i USA tar privatfly til Spania for å få tak i en flaske eller tre av hver årgang.

Les om Lambrusco-produsenten Medici Ermete:

Drømmen: -Dette er en Valduero!

Penger teller ikke, det er jobben du gjør som er viktigst, fikk Yolanda Garcia Viadero beskjed om fra sin far. Foto: Bodegas Valduero

Men penger betyr ingen ting for Yolanda, hevder hun. I stedet siterer hun sin far, som har sagt at «det er ikke pengene som bestemmer om du gjør en god eller dårlig jobb». Det viktigste er at man har visjoner og er dedikert i det man gjør.

-Målet mitt, eller drømmen min, er at noen i en blindsmaking skal stoppe opp og spontant utbryte: «Dette er en Valduero!», røper Yolanda.

Hun er også klar på at det kan være store forskjeller på druene som plukkes ute i vinmarkene:

-Om du har fem barn, så vil du garantert kunne si at de alle er forskjellige, selv om de også har sine likheter. Det samme finner jeg av forskjeller blant de ulike «plots» ute i vinmarkene. Og det må man ta hensyn til når vinene skal lages. Derfor oppbevares de i kjelleren vår inntil de har oppnådd den harmoni og den balanse vi ønsker de skal ha.

Se hva 20 vinkelnere har svart på VinPuls-enqueten:

Hvitvin på albillo-druen

Den spanske vinloven definerer at rødvinene i Ribera del Duero skal være laget på tempranillo (tinto fino/tinta fina), malbec, cabernet sauvignon, malbec og garnacha. I tillegg er det lov å lage en hvitvin «til lokalt konsum» på albillo-druen. Bodegas Valduero har også en albillo-vin i porteføljen, men den er ikke tilgjengelig i Norge lenger. Vinhuset har siden 2005 også hatt et prosjekt i naboregionen Toro.

Vindruer har vært dyrket på dette platået langs Duero-elva siden romernes tid. Det er bl.a. funnet en 66 meter stor mosaikk av vinguden Bacchus ved Baños de Valdearabos. Men det var nok på 1200-tallet med benediktinermunkene at vindyrking i større skala ble vanlig.

Valduero-anlegget og vinmarkene rundt husene i vinterdrakt. Foto: Bodegas Valduero

Ved bredden av Duero

Rio Duero er hovedvannåren som strekker seg 115 kilometer gjennom Ribera del Duero før den renner videre ned til Portugal og gjennom Douro-dalen før den ender opp i Atlanterhavet ved Porto. Ribera del Duero betyr «ved bredden til Duero». Den definerte vinregionen DO Ribera del Duero ligger i Castilla y Leon og er innom Burgos, Valladolid, Segovia og Soria.

Men det er mange små sideelver som også er viktige for vinbøndene som ikke har lov til å anvende kunstig vanning. Området har moderat regnfall, men ekstremt store temperaturforskjeller både gjennom døgnet (varme dager/kjølige netter) og ikke minst er det stor forskjell på sommer og vinter, der temperaturen kan variere fra pluss 40 til minus 20 grader. Jordsmonnet er skrint og består for det meste av sand, leire, kalkstein og silt (finkornet jordart).

Fem viner tilgjengelig på Polet

Bodegas Valduero har nylig fått ny norsk importør som har valgt å lansere Crianza, Reserva og Gran Reserva-vinene.  I BU finnes også Reserva Premium 6 Años (kr. 625,00) og Una Cepa 2014 (kr. 339,90) som den forrige importøren (Nofra) kan ha noen flasker igjen av. De er ikke smakt av meg. For de andre tre er det full yatzy fra min side:

Valduero Crianza 2016
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestilling – nr. 791801
Kr. 278,90, 0 – 4 år
Tett og frisk bærfrukt, smak av røde bær (kirsebær) og mørke bær (bjørnebær, skogsbær og plommer). Spennende krydderpreg (nellik og muskat), innslag av mocca, anis, kokos og urter. 15 måneder på eik gir et tydelig, men pent integrert eikepreg. Ikke en helt «vanlig» crianza dette,nei! 95 poeng fra Decanter, 93 poeng fra Wine Enthusiast og 92 poeng fra Wine Spectator.
Produsent: Bodegas Valduero
Importør: Salud

Valduero Reserva 2012
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestilling – nr. 791901
Kr. 379,90, 0 – 8 år
Dyp, mørk, kompleks. Masse mørk frukt, fra skogsbær og bjørnebær til rosiner og solbærsirup. Fin syre, krydder og vanilje, samt innslag av kaffe og tobakk. 93 poeng av Decanter.
Produsent: Bodegas Valduero
Importør: Salud

Valduero Gran Reserva 2010
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestilling – nr. 10271301
Kr. 698,00, 0 – 15 år
Herlig dybde og intensitet. En virkelig seriøs vin. Stor kompleksitet, med mørke bær mot modne solbær, bjørnebær og plommer. Innslag av brent karamell, lær, tobakk, tørkede urter, bark og vanilje. Tross 10 år er den fortsatt bare på ungdomstadiet. 95 poeng fra Parker og Decanter.
Produsent: Bodegas Valduero
Importør: Salud